Wikipédia:Az első lépések (vitalapok)

Ez a lap félig védett
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Wikipédia: az első lépések
Ez az útmutató része a
Wikipédia segítség oldalainak.
Bevezető oldalak

kezdőoldal
szerkesztés
formázás
belső hivatkozások
társprojekt-hivatkozások
külső hivatkozások
vitalapok
tartsd észben
regisztráció
névterek
merre tovább

Lásd még

Segítség

A vitalapok a Wikipédia fontos részét képezik, lehetőséget nyújtanak arra, hogy a szócikkekkel (és egyéb oldalakkal) kapcsolatos vitás kérdéseket, javaslatokat meg lehessen beszélni.

Vitalapok

Ha szeretnél feltenni egy kérdést egy cikkel kapcsolatban, esetleg valamilyen ötleted, javaslatod, megjegyzésed van, akkor írd meg a cikk vitalapjára. Ehhez nem kell mást tenned, mint rákattintani a második vitalap feliratú fülre a lap tetején. Ne ijedj meg, ha a vitalap címe piros, ez azt jelenti, hogy még nem létezik a vitalap, ilyenkor nyugodtan hozd létre.

A hozzászólásaidat mindig a vitalap aljára írd. Ez alól kivétel, ha valakinek a megjegyzésére reagálsz feljebb, ilyenkor közvetlenül a megválaszolandó hozzászólás alá írd a sajátodat. Ha a sor elejére kiteszel egy kettőspontot ( : ) akkor beljebb fog kezdődni amit írtál, így áttekinthetőbbé válik a szövegfolyam.

Légy szíves, mindig írd alá a hozzászólásaidat a vitalapokon. Ha begépelsz három hullámvonalat (~~~) akkor a mentés után azok lecserélődnek a szerkesztői nevedre, ha pedig négy hullámvonalat írsz (~~~~) akkor a szerkesztői neved mellett a dátum és az idő is meg fog jelenni (lásd a példa beszélgetést alább). Ajánlott az időpontot is tartalmazó aláírást használni, mert követhetőbbé teszi a beszélgetést. Hogy kényelmesebb legyen, találsz egy aláírás gombot a szerkesztőablak tetején, amellyel beszúrhatod a következő karaktersorozatot: „– ~~~~”.

Ha még nincs szerkesztő neved, a regisztráció oldalon megtudhatod, hogyan hozz létre egyet. Ha nem vagy regisztrált szerkesztő (vagy nem vagy bejelentkezve), akkor az aktuális IP-címed lesz feltüntetve az aláírásodban.

Szerkesztői vitalapok

Minden regisztrált wikipédistának van egy saját vitalapja, ahol más wikipédisták üzenetet hagyhatnak. Ha valaki írt neked, akkor az éppen olvasott (vagy szerkesztett) lap tetején meg fog jelenni egy üzenet sárga dobozban a következő felirattal: „Új üzeneted van!”, és egy hivatkozás a vitalapodra.

Két módon tudsz válaszolni: vagy a saját vitalapodon, vagy annak a vitalapján, aki írt neked. Mindkét változat gyakori a Wikipédián, de vigyázz: ha a saját vitalapodon válaszolsz, lehet, hogy a címzett nem fogja látni, amit írtál, mert nem nézi meg újra a vitalapodat (például azért, mert túl sok mindenre figyel egyszerre, és elfelejtkezik róla).

Behúzás

A behúzások helyes alkalmazásával sokkal áttekinthetőbbé tehető egy vitalap, ezáltal könnyebben olvasható lesz. Bevált szokás, hogy a válaszodat egy szinttel beljebb kezdd, mint az, akinek válaszolsz.

A beljebb kezdés mértékét többféleképpen meg lehet adni:

Egyszerű behúzás

A legegyszerűbb, ha kettőspontot ( : ) teszel közvetlenül a sor elejére, a hozzászólásod elé. Minél több a kettőspont, annál beljebb kezdődik a szöveg. Az enter billentyű lenyomása jelzi a behúzott bekezdés végét.

Például a következő kód:

szöveg a bal szélen
: szöveg egy szinttel beljebb
:: szöveg két szinttel beljebb

így fog kinézni:

szöveg a bal szélen
szöveg egy szinttel beljebb
szöveg két szinttel beljebb.

Lista

Készíthetsz felsorolásokat, listákat is a csillag ( * ) karakter segítségével. Hasonlóan az egyszerű behúzáshoz, több csillag a sor elején nagyobb behúzást jelent.

Rövid példa:

* első tétel
* második tétel
** a második alatti al-bekezdés
* harmadik tétel.

Ez a következőképpen fog kinézni:

 • első tétel
 • második tétel
  • a második alatti al-bekezdés
 • harmadik tétel.

Számozott lista

Végül készíthetsz számozott listákat is. Ehhez a szám jelet ( # ) kell használnod. Ezt általában véleménykéréseknél, vagy szavazásnál használjuk. Szintúgy mint az előbbieknél, több „#” jel hatására beljebb kezdődik a hozzászólás.

Példa:

# első tétel
# második tétel
## a második alatti al-bekezdés
# harmadik tétel.

Ahogy megjelenik:

 1. első tétel
 2. második tétel
  1. a második alatti al-bekezdés
 3. harmadik tétel.

Vegyes lista

A fenti három listafajta tetszőlegesen kombinálható is:

# első tétel
#: hozzáfűzés az első tételhez
# második tétel
#* a második alatti al-bekezdés

Ahogy megjelenik:

 1. első tétel
  hozzáfűzés az első tételhez
 2. második tétel
  • a második alatti al-bekezdés

Egy példa beszélgetés

Itt láthatsz példát egy jól formázott beszélgetésre:

Üdv. Lenne egy észrevételem az oldallal kapcsolatban: én biztos vagyok benne, hogy lila elefántok csak és kizárólag Miskolcon élnek. Kovács2János 2000. december 10., 02:49 (CEST)

Mikor én utoljára Miskolcon jártam, tisztán emlékszem hogy zöld elefántokat láttam. – Admin!Almighty 2000. december 10., 17:28 (CEST)
Szerintem pedig hiteles forrásokkal alá kellene támasztanotok a kijelentéseiteket. Örök szkeptikus 2000. december 11., 20:53 (CEST)
Rendben, a következő folyóiratok szerint nekem van igazam:
 • Elefántok testközelben
 • Az elefántok világa
Admin!Almighty 2000. december 12., 19:09 (CEST)
Én Ausztráliában élek, és itt az elefántok a kengurukra hasonlítanak. Aki igazolni tud, helyezze el az aláírását a hozzászólásom alatt. --KangarooJack 2000. december 14., 17:28 (CEST)
 1. Elefántember 2000. december 15., 01:22 (CEST)
 2. ÉnMindenreSzavazok 2000. december 15., 05:41 (CEST)
 3. Aki mindig lekési a dolgokat 2001. január 27., 18:39 (CEST)

Figyeld meg, ha listát szeretnél beszúrni beljebb húzott szövegrészbe, tedd ki a kettőspontokat a csillag jelek elé is:

::: Rendben, a következő folyóiratok szerint nekem van igazam:
::: * ''Elefántok testközelben''
::: * ''Az elefántok világa''
::: – [[Wikipédia:Szerkesztői lap|Admin!Almighty]] 2000. december 12., 19:09 (CEST)

Még egyszer, az üzenetedet aláírni a következőképpen tudod:

 • három hullámvonal (~~~): csak a neved (Kovács2János), vagy
 • négy hullámvonal (~~~~): a neved és a dátum (Kovács2János 2000. december 15., 01:22 (CEST)), vagy
 • öt hullámvonal (~~~~~): csak a dátum (2000. december 15., 01:22 (CEST)).

Javasoljuk, hogy lehetőleg a szerkesztői nevedet és az időpontot is tartalmazó négy hullámvonalas formát használd.

Kísérletezz

Ezúttal ne a homokozóban próbálkozz, hanem kattints a Vitalap fülre, és ott hagyj egy üzenetet! Ne felejtsd el aláírni a szerkesztőneveddel! Mások hozzászólására is megpróbálhatsz felelni. És hogy lásd, hogy néz ki, amit írtál, használd az Előnézet megtekintése gombot, és csak az esetleges hibajavítások, formázás után kattints a Lap mentése gombra.