Wass Huba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wass Huba
Wass Huba
Wass Huba
Született1941. augusztus 13. (82 éves)
Kolozsvár, Magyar Királyság
Állampolgárságaamerikai
Nemzetiségeamerikai
Szolgálati ideje1964-1993
RendfokozataDandártábornok
CsatáiVietnámi háború
KitüntetéseiEzüst Csillag, Legion of Merit, Bronz Csillag
SzüleiWass Albert
Iskolái

Czegei Wass Huba (Kolozsvár, 1941. augusztus 13. –) az Amerikai Egyesült Államok Hadseregének nyugalmazott dandártábornoka és katonai teoretikusa. Édesapja szentegyedi és gróf czegei Wass Albert földbirtokos, író, katonatiszt volt.

Élete[szerkesztés]

A Wass család a második világháború vége felé, a szovjet csapatok elől Németországba menekült, majd 1951-ben az Amerikai Egyesült Államokba emigrált. 1964-ben diplomázott a West Point-i katonai akadémián, mint gyalogsági tiszt. Első megbízatása a Nyugat-Németországban állomásozó 8. Gyalogos Hadosztály egyik szakaszának, szakaszparancsnoki beosztása volt. 1967. januárjában érkezett meg Vietnámba, mint egy vietnámi „Ranger” zászlóalj tanácsadója. Második vietnámi útján viszont már századparancsnokként szolgált (503. gyalogezred, 3. zászlóalj, „A” század). A Vietnámi háború során véghez vitt hőstetteiért elnyerte az Ezüst Csillag, Legion of Merit, Bronz Csillag kitüntetéseket. Haza térve Vietnámból felvételt nyert a Harvard Egyetem John F. Kennedy Államigazgatási Karára és ahol egyetemi végzettséget szerzett. 1976-ban a Fort Leavenworth-ben lévő az Egyesült Államok Hadseregének Parancsnoki és Vezérkari Főiskolájára. Ezidőtájt több beosztásban is szolgált. 1979-ben parancsnoka lett a 9. Gyalogos Hadosztály, 60. Gyalogezred, 1. Zászlóaljának. Részt vett a "Légi-földi ütközet/Air-Land-Battle" koncepciójának a kidolgozásában, illetve közre működött Fort Leavenworth-ben létesítendő Felsőfokú Katonai Tanulmányok Iskolájának létrehozásban, aminek vezetői teendőit is ellátta 1983-tól. Több doktrinális fejlesztő csoportban tevékenykedett. Az Air-Land-Battle koncepciót 1984-től a NATO is alkalmazta. Az 1980-as évek végén a 7. Gyalogos Hadosztály, 1. Dandárját vezette, ami a 9. Gyalogezredet fogta össze. Ez időtájt a NATO európai főparancsnokának kabinettfőnöki és főtanácsadói feladatait is ellátta. Katonai karrierje vége felé az 1. Gyalogos Hadosztály, hadosztály parancsnok-helyettese volt. Közreműködött az 1991-es Sivatagi Vihar hadművelet terveinek elkészítésében. 1993-ban nyugállományba vonult, de továbbra is részt vesz különböző területen folytatott tudományos munkában. 2010-ig tanácsadója volt az Amerikai Védelmi Minisztérium DARPA kutatási intézetnek. Szakmai munkásságát számításba vették a 2003-as második öböl-háború tervezésében is.

Kitüntetései[szerkesztés]

Jelvény Közelharcért Gyalogsági Jelvény
Jelvény 2. osztályú Ejtőernyős jelvény
1. sor Ezüst Csillag kitüntetés Legion of Merit 1 db tölgyfalombbal
2. sor Bronz Csillag Kitüntetés "V-jel" hősiességért és 4 db tölgyfalombbal Szolgálati Érem Érdem után Air Medal
3. sor Teljesítményért Érem Nemzetvédelmi Szolgálati Emlékérem 1 db bronz csillaggal Vietnámi Szolgálati Emlékérem 4 db bronzcsillaggal
4. sor Vietnámi Köztársaság Vitézségi Keresztje 3 db pálma levéllel Vietnámi Kiképző Szolgálati Érdemjel 2. osztálya Vietnámi Köztársaság Szolgálati Érme
Alakulat kitüntetés Vietnámi Köztársaság Vitézségi Keresztje alakulatok számára
Jelvény Ranger karszalag

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Huba Wass de Czege című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.