Vita:Szabad gyökök

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Szabad gyökök Természetes élettani folyamat, hogy szabad gyökök keletkeznek a szervezetben. Fontos szerepük elsõsorban abban rejlik, hogy védelmet nyújtanak a szervezetet megtámadó káros mikroorganizmusok ellen. A szabad gyökök tevékenységét egy védelmi rendszer kontrollálja. Ha ez a kontrolláló rendszer zavart szenved, a szabad gyökök elszaporodva károsan befolyásolják az egészséges sejtek mûködését, és elõsegítik az öregedési folyamatokat. Károsítják a DNS-t, a fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat. --81.183.149.29 2007. április 22., 17:12 (CEST) Forrás: [1]

Átdolgozásra vonatkozó sablon indoklása[szerkesztés]

Hatalmas, értékes anyag, rengeteg, a témához lazán kapcsolódó résszel, így elég nehezen követhető. Sok az üres fejezetcím, duplikációkat tartalmaz, például a definíciók terén (többször találkozunk a szabad gyökök meghatározásával), kémiai fogalmak, orvosi fogalmak keverednek, figyelemfelhívó címek, pl. :„Barátaink és ellenségeink a szabadgyökök” stb. Több részre bontandó, nem kell mindent egy cikkbe belezsúfolni. Például az öregedés szerepét nem kell belerakni a cikkbe, hanem annak az öregedés cikkben van helye, ott meg lehet említeni a szabadgyökök szerepét is. Az Atherosclerosis is külön cikket érdemel stb. Nagyon át kell ezt a cikket olvasni, szerkeszteni. Ogodej Mal 0.png vitalap 2013. október 4., 21:56 (CEST)

Unus testis nonis testis– Ambrus59 vita 2017. július 21., 22:35 (CEST)

Sajnos ettől még igaz, hogy a cikken lenne mit alakítani, csak a bevezetőt megnézve eléggé zavaró, hogy több (lényegében hasonló) definíció van (indokolatlanul) beidézve (és így eléggé eltér a huwikin szokásos összefoglaló stílustól). Tartalmi szempontból is ráfér némi lektorálás a cikkre, a "A szabad oxigéngyökök az oxigénatomban" képfelirat például értelmetlen, de több más problémás, akár pl. enwikiből (félre)fordított részlet is akad. Szerintem mindenképp indokolt valamilyen problémasablon, annak levétele a cikken nem javít, viszont azt a képet kelti, hogy szerintünk ez így rendben van – pedig nem. Szaszicska vita 2017. július 23., 21:41 (CEST)
Meg hogy sok egymondatos, néha akár üres cím van. Alfa-ketosav vita 2018. december 1., 19:28 (CET)
Átszerkesztette: Alfa-ketosav vita 2018. december 1., 19:30 (CET)

Tisztelt Lektorok!

Minden szócikkemnél a hosszúság a probléma. Jogos. ott a lehetősége mindenkinek, hogy szétszedje. Az üres fejezetcímek is várják, hogy valaki megírja, gondolatébresztő. Több definíciót használok a jobb, könnyebb megértés céljából, hiszen kémiát ugyan mindenki tanult... Tisztelettel: – Ambrus59 vita 2020. március 7., 04:11 (CET)

A cikk véleményem szerint nem felel meg a wikipédia minőségi követelményének, egyáltalán nem olvasóbarát, és struktúráját tekintve is átdolgozásra szorul. A szöveg nem egyszer átcsap vázlatos, vagy máskor felsorolásszerű részekbe, mint amikor otthon megírom a bevásárlólistát. Sok helyen nincs kohézió a mondatok között, vagy csak odavetett, levegőben lógó félmondatok szerepelnek. - Assaiki vita 2020. július 10., 13:22 (CEST)

Másolmány[szerkesztés]

A cikk oroszlánrésze másolmány volt, ezért eltávolítottam. Az eredeti források megtekinthetőek itt és itt és itt és itt és itt és itt és itt és itt.

Ehhez képest az általad megjegyzett "a cikk átdolgozásra szorul" dologgal mi van? Nem tudtad volna átdolgozni a cikk szövegét? Úgy tűnik, hogy valamennyire azért értesz a témához (az átíráshoz ez mindenképpen szükséges). Törölni a legegyszerűbb dolog volt, még a Ctrl-C Ctrl-V módszernél is egyszerűbb, csak éppen így a cikkben lévő csomó használható információ megsemmisült, ezeket valakinek újra kell majd írnia. misibacsi*üzenet 2020. október 18., 11:52 (CEST)
Amikor azt írtam július 10-én, hogy átdolgozásra szorul a cikk, akkor még nem voltam vele tisztában, hogy másolmány. Valamennyire valóban értek hozzá, de annyira nem, hogy vállaljam az átdolgozást. Az információ amúgy nem semmisült meg, itt fentebb belinkeltem az eredeti forrásokat, tehát elérhető. De akár még a Laptörténetből is elérhető, ha valaki kíváncsi rá. - Assaiki vita 2020. október 18., 12:11 (CEST)