Vita:Mustafa Kemal Atatürk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Török témájú szócikkek (bővítendő besorolás)
Turkey stub.png Ez a szócikk témája miatt a Törökország-műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Partmoso (vita), értékelés dátuma: 2017. november 23.
Török témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Hadtudományi szócikkek (bővítendő besorolás)
Panzer aus Zusatzzeichen 1049-12.svg Ez a szócikk témája miatt a Hadtudományi műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Szajci (vita), értékelés dátuma: 2009. augusztus 21.
Hadtudományi szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Első világháborús témájú szócikkek (bővítendő besorolás)
Gavrilo Princip captured in Sarajevo 1914.jpg Ez a szócikk témája miatt az Első világháború műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Nélkülözhetetlen
Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán. Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Szajci (vita), értékelés dátuma: 2009. augusztus 21.
Első világháborús témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Other-langs2.pngA szócikk megfelelő nyelvű párjai kiemeltek lettek az eszperantó, spanyol és portugál Wikipédián,
az onnan származó információkkal érdemes lehet kibővíteni a magyar lapot.

Mérföldkövek a cikk életútján
Dátum(ok: tól/ig) Esemény Eredmény
Nuvola apps iconthemes.png
Ebből a szócikkből szerepelt érdekesség a kezdőlapon a következő szöveggel:

Tudtad-e, hogy…

Helyesírás[szerkesztés]

Miért "Musztafa" ("Mustafa" helyett), ha tudjuk, hogy a törökök latin betűkkel írnak? Lehet hogy születésekor méh arab betűkkel írtak, de Ő vezette be a latin írást (ahogy a cikkben is szó van róla), akkor miért nem írjuk mi is latin betűkkel??? - Gaja 2005. április 6., 12:00 (CEST)

Ez egy igen jó kérdés! Most megnéztem itthon egy lexikonban, ahol szintén sz-szel írják: „Atatürk, Kemal, 1934-ig Musztafa Kemal”. Úgy tűnik, amikor felvette az Atatürk vezetéknevet, onnantól a Musztafát nem használta, és a Kemal volt a keresztneve. Tehát a Musztafa nevet még akkor használta, amikor arab betűkkel írtak, ezért így helyes az írása. (Viszont akkor a cikk címe nem egészen helyes, mert vagy Musztafa Kemal, vagy Kemal Atatürk...) Alensha 2005. április 6., 13:28 (CEST)
Megnéztem a török wikiben ott Mustafa Kemal Atatürk-ként szerepel. Úgy gondolom, hogy számunkra is ez lehetne az etalon... - Gaja 2005. április 6., 15:03 (CEST)
Ja, akkor jó, én csak az angolt néztem. :) Alensha 2005. április 7., 22:37 (CEST)

Én még soha nem láttam, hogy magyar kiadványban s-sel írták volna. Mindig csak sz-szel. Valószínűleg tradicionálisan így helyes Gubb

  • és nem lehet hogy egyszerűen csak azért sz-szel mert magyaros átírást használunk?? az Isztambul-t is sz-szel írjuk meg m-mel pedig eredetilg Istanbul.... --Teemeah 2006. március 10., 21:06

Kiegészítés[szerkesztés]

Lassan lassan minden részt kiegészítek, aztán jó lenne jelölni majd kiemelt cikknek :) --Timiş postaláda 2007. január 20., 14:51 (CET)

Jó lenne... szimpi az ürge, végre egy olyan diktátor, akit nem nevez senki annak. Jól managelte magát ;). Fleisch István: Atatürk és kora c. könyvét ismered? És lehet, hogy Matúz József: Az Oszmán Birodalom története is tartalmaz egy s más hasznos infót (az ifjútörököket belőlük kapartam össze).--Mathae قلني 2007. január 20., 15:56 (CET)
Flesch Istvánét olvastam, most Patrick Kinross könyvét olvasom és imááádom, nagyon részletes. A diktátorságról: muszáj volt neki :D másképp hogy reguláz át demokráciára egy évszázadokig alárendelt szerepben élő népet, akik csak az 1910-es években ébredtek rá, hogy törökök és nem oszmánok :D Atatürk katonai és politikai zseniii volt, és nem véletlen, hogy 70 millió török (meg néhány magyar) is Ata-nak hívja ;) Nőiesen bevallom, hogy mikor a temetési procedúráját olvastam én - szégyen nem szégyen - bőgtem, ahogy Anitkabirban is mikor meghallottam a hangját felvételről.... Ataaaaa --Timiş postaláda 2007. január 20., 16:08 (CET)

Előttem nem kell mentegetned, mondom, szimpatikus :D. --Mathae قلني 2007. január 20., 16:18 (CET)

Nem mentegetem, csak kifejezem csodálatomat :D --Timiş postaláda 2007. január 20., 16:19 (CET)
Mondjuk a katonai zseni kitétellel kapcsolatban nem vagyok teljesen meggyőzve. A görög hadsereget leverni nem nagy művészet, 1897-ben a szultánnak is sikerült :D. (Igaz, Mussolini sokkal komolyabb erők élén kudarcot vallott ellenük, de az olasz haderő külön történet). Gallipoliban meg ott voltak a németek is azért... de politikusként minden elismerésem az övé.--Mathae قلني 2007. január 20., 16:21 (CET)
hát én most olvasom a patrick kinross-féle könyvet és abban nagyon sok példát hoz a katonai zsenialitására. például hogy többször javasolt iylen-oylan műveleteket (amiket enver pasa nem fogadott el, mert tartott atatürktől és nem akarta hogy előrébb lépjen a ranglétrán), és aztán ezek mindegyikéről kiderült, hogy a helyes lépések lettek volna. A németek is többször kikérték a anácsát, plusz galliponiál (épp most olvasom) musztafa előre megmondta hol fognak landolni az allied erők, de Liman von sanders véleménye más volt és máshová irányította át a csapatokat. Musztafa saját indíttatásból felvitte az általa irányított csapaokat Koca Cemenre, ahol szerinte az angolok már jöttek felfelé - és igaza volt (tulajdonképpen parancsot tagadott). szóval hiába volt ott a német parancsnokság, atatürk rengeteg saját döntést hozott, helyesen. Több dolgot is megjósolt katonai szempontból (hogy szerinte hol és mikor várhatóak támadások - és mindegyikben igaza lett), + ő már az elején megmondta hogy a török hadseregnek védelemre kellene berendezkednie, mert hosszú háború lesz, de Enver hősködni akart és mindenféle hülye támadásokat indított (amiket kemal ellenzet) (pl orosz hadjárat, egyiptom). saja a magyarországon fellelhető atatürkirodalom nem túl átfogó... a kinross-féle könyvet tartják a legjobbnak a témában. atatürkről írom a szakdogám ;) --Timiş postaláda 2007. január 20., 16:34 (CET)
Laikus vagyok, elhiszem, ha te mondod. Na igen, Enver pasa megint külön történet... illetve ez az egész ifjútörök bagázs. A kedvencem, amikor 1918-ban elindulnak felszabadítani Turkesztánt, amikor az angolok már lassan Anatóliában vannak :D--Mathae قلني 2007. január 20., 16:40 (CET)
Az én kedvencem hogy enver azt hitte egyetlen török brigáddal kiverheti az angolokat egyiptomból ja és há persze azt se felejtsük el, hogy a szultán puccs esetében is háttérben volt, csak véletlenül került a hős megmentő szerepébe..magyarul egy jó nagy f--- volt :D --Timiş postaláda 2007. január 20., 16:49 (CET)

"when in 1913 the British general Sir Henry Wilson visited [Turkey] he met Enver and Cemal in Consantinople. Neither of them impressed him by their military capacity. No more did the other officers he met. But he made one exception. 'There is a man called Mustafa Kemal', he said, 'a young staff colonel. watch him, he may go far'" (Patriock kinross: Atatürk. p. 58. :))) --Timiş postaláda 2007. január 20., 21:16 (CET)

Rágalmazások és forrás nélküli állítások[szerkesztés]

kivettem a pedofíliára vonatkozó "állítást", a kedves szerzője legyen szíves forrásokkal igazolni, mert ez rágalmazásnak minősül, én ilyet sehol nem olvastam Atatürkről, pedig elég sok könyvet elolvastam róla.... --Timiş vitaláda 2007. július 24., 10:24 (CEST)

Szerepe a törökországi népírtásban[szerkesztés]

örmeny,görög es syria emberek mészarloya volt ez az ember .nem hős.az adolf hitler példa képe

kedves névtelen, Atatürk volt azon kevesek egyike aki legkorábban felismerte Adolf Hiteler veszélyét.. azon kívül Atatürk 1938-ban halt meg, vagyis még a Holokauszt, a zsidók tömeges lemészárlása, és a II. világháború kezdete ELŐTT. Szóval mielőtt gyűlöletet szítasz, nézz körül a történelemkönyvekben, és ha nem tudod az állításaidat megfeleően, TÉNYEKKEL alátámasztani, akkor legyél szíves csendben maradni. És legyen benned annyi gerinc, hogy nem névtelenül dobálsz sárt (ha már ez a kedvenc időtöltésed), hanem bejeletkezel és a NEVEDET adod hozzá. Az örmény népírtás vitatott kérdés, "talán azért választották Atatürköt a türkök atyjának, mert az ifjútörök államalapító katonai elitcsoportból neki egyedül nem volt közvetlen köze az örmény népirtáshoz. Az elsõ örmény népirtást 1894-1896-ban még a szultán rendelte el" [1]. Légy szíves olvass utána, mielőtt vádaskosz valamiről, amiről a történészek sem tudnak megegyezésre jutni --Teemeah Gül Bahçesi 2006. május 30., 11:28 (CEST)

Na kérem, erre kérnék egy forrást itten. Eddigi olvasmányai alapján soha sehol nem olvastam, hogy Atatürk népirtásra vonatkozó parancsokat adott volna. Nem megállapított történelmi tény, hanem vitatott feltételezgetés. – Timiş mélboksz 2007. október 20., 13:47 (CEST)


Mindenesetre helyénvalónak tűnik, hogy ebben a szócikkben is megemlítésre kerüljön az ömények, görögök és szkipetárok lemészárlásában vállalt szerepe. A német oldalon finom utalás van arra vonatkozóan, hogy a nemzeti kisebbségek ellen hatalom erejével lépett fel. 2012. szeptember 27., 14:01 Nyufi (nem névtelen, de regisztrációm törlésre került)

Forrás? Én ugyanis egyetlen könyvben sem olvastam arról, hogy bármi ilyesmit csinált volna. Semmilyen kisebbség elen nem lépett fel, kollektíven azok ellen lépett fel, akik megkérdőjelezték a köztársaságot és az egypártrendszert, nemzetiságtől függetlenül, a török ellenállókra is lecsapott. Németül nem tudok, ha megbízható angol nyelvű forrást tudsz erre hozni, nyugodtan bele lehet írni a szócikkbe. Forrás nélkül nem. Teemeah Smiley green alien big eyes.svg poke me 2012. szeptember 27., 14:11 (CEST)
http://www.genocide.ru/enc/ataturk.htm,
http://www.armenian-genocide.org/kemal.html

2012. szeptember 28., 22:15 Nyufi (nem névtelen, de regisztrációm törlésre került)

Megbízható forrásokra gondoltam.... Mondjuk történész könyvére, írására. Nekem több, Törökország-specialista történész könyve is megvan, egyik se beszél erről. (regisztráció egyébként nem kerül törlésre, nem lehet törölni egyetlen fiókot sem, max blokkolni és a userlapot törölni.) Teemeah Smiley green alien big eyes.svg poke me 2012. szeptember 29., 16:20 (CEST)
Sejtettem, hogy lehetőleg török történetírót kell idézni, mert az volna igazán megbízható! Sajnos nem tudok törökül, de feltételezem, történelemkönyveik tele vannak az örmény népírtással! :D Nyufi
Egyik se török író könyve. Török nyelvű könyvem nincsen, mivel a szakdolgozatomhoz nem lehet török nyelvű forrást használni. Az általad citált források meg egyértelműen örménypártiak, szóval hol az objektivitás akkor? Vagy az örmény források elfogulatlank, a törökök meg nem? :) érdekes hozzáállás.
Andrew Mango: Atatürk
Lord Kinross: Ataturk - The Rebirth of a Nation
Flesch István: Atatürk és kora
Ajánlom olvasgatásra. Lord Kinross és Mango éveket töltöttek el Atatürk életének beható kutatásával, Kinross a régi bajtársait is felkutatta. Nem hasracsapva írták, amit írtak, internetes spekulációk alapján, mint a fenti két linked... Teemeah Smiley green alien big eyes.svg poke me 2012. október 2., 08:30 (CEST)
Franz Werfel A Musza Dag 40 napja történelmi regényében olvasható, amelyet dokumentumok alapján írt, hogy Enver pasának és Talát bejnek volt nagy felelőssége az örmények deportálásában. II. Abdul-Hamid oszmán szultán idején is rendeztek pogromokat az örmények ellen. --Tulipanos vita 2012. szeptember 29., 16:49 (CEST)
Az ifjútörök vezetők szerepe ismert. Atatürké azonban nincs dokumentálva, tudtommal. Atatürk nem volt nagy barátságban Enver pasával és a többi ifjútörök vezetővel, Enverék tartottak tőle és a növekvő katonai elismertségétől. Nem véletlenül helyezgették Atatürköt ide-oda, lehetőleg minél távolabb a fővárostól. Az örmény népírtás idején Atatürk a Kaukázusban illetve Szíriában volt szolgálaton. És mivel kifejezetten ki nem állhatta Envert, nem tudom elképzelni, hogy támogatta volna bármilyen ötletét annak az inkompetens ürgének. De mint mondtam, a nálam lévő könyvek sem számolnak be ilyesmiről. Atatürk akkoriban nem tartozott a vezető elit közé, magas rangú katonatiszt volt, de nem több. Teemeah Smiley green alien big eyes.svg poke me 2012. szeptember 29., 17:01 (CEST)

Referálás eredménye[szerkesztés]

Wikipédia:Referálás/Musztafa Kemal AtatürkBeroesz 2007. november 21., 13:36 (CET)