Vita:Márki-Zay Péter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Erre a szócikkre érvényes a Wikipédia:Élő személyek életrajza irányelv. Ebben a legfontosabb, hogy a kortársakra vonatkozó megállapításokat a szerkesztők várakozási idő nélkül távolítják el a cikkből, a vitalapról és a felhasználói lapokról is, amennyiben azokhoz nincsenek megadva a cikk témakörében elfogadható, megbízható források.

(Ezt a sablont valamennyi életrajzi cikk vitalapján elhelyezzük, ha a cikk élő személyről szól. A szerkesztők tájékoztatására szolgál, és önmagában nem jelez hiányt.)

Lásd még a Wikipédia:Ellenőrizhetőség és a Wikipédia:Tüntesd fel forrásaidat! irányelveket.

Az egyes források alkalmazhatóságának szerkesztőségi fóruma: Wikipédia:Kocsmafal (források).

Lektorálandó, mert... (politikai pályafutása)[szerkesztés]

Egy jó lexikoncikk áttekinthető szövegeket tartalmaz.

A politikai pályafutásáról szóló rész viszont túl részletesen merít a februári heti ill. napisajtóból és félő, hogy a"ki mikor mit mondott, aztán erre a másik azt mondta, hogy...." típusú, két nap múltán már csak tök érdektelen szövegek halmaza marad. itt a több - kevesebb.

A jelenlegi alfejezetből csak az utolsó két mondatot tartom lényegesnek. --Linkoman vita 2018. március 6., 11:40 (CET)

Egy politikus pályájának indulása önmagában lényeges a pályafutása szempontjából. Ez a választási esemény mindenképpen az. Úgy érzem országosan fontossá vált eseménysorozat a helyi polgármesterré válása, amely vitathatatlanul nevezetessé tette a személyét. – Creert vita 2018. március 6., 17:17 (CET)

Megpróbáltam kitakarítani, de még nem tökéletes. Csuja 2018. március 6., 17:36 (CET)

A "Származás"-hoz van forrás? Csuja 2018. március 6., 17:42 (CET)

Sajnos nincs, meg kellene várni egy hivatalos cv-t, amiben talán közölnek ilyen érzékeny adatsort, a költött származási datok helyett– Creert vita 2018. március 6., 17:54 (CET)

A származásra való utalás rendben van. A saját családi adataim között ugyanez található. Ezeket a familysearch és a MACSE honlapján ellenőriztem. MZ/X vita 2018. március 6., 18:40 (CET)

Kedves Jzana, akkor kellene valami forrás jelzés erre, ha Márki-Zay Péter polgármester saját családtag, akkor neked könnyű lenne bele szerkeszteni a cikkébe. Jó lenne nagyon is, mert ez bizony érzékeny adat – Creert vita 2018. március 6., 18:57 (CET)

Kedves Szerkesztők! A "Származás", ill. jelenleg az "Élete" első bekezdése még mindig kissé zavaros, a "Felmenői között ..." mondat pedig konkrétan semmitmondó. Amennyiben a származást fontosnak gondolják: Édesapjáról a HVG Portréja alapján és vásárhelyiként is tudható, hogy matematika-fizika szakos tanár volt (jelenleg nyugdíjas), s ebbéli minőségében nem is sikertelen (lásd: http://www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/europa-bajnok_lett_marki-zay_tanar_ur/2077026/, ill. 2002-es Ericson-díj: https://hu.wikipedia.org/wiki/Ericsson-d%C3%ADj). A választási siker szempontjából a HVG Portréban szintén hivatkozott anyai ág legalább ilyen fontos: Mint Farkas Ferenc tanár úr az RTL-Klubon hivatkozott rá, Vásárhelyen sokan tudják, hogy M-Z. P. dédapja (https://hu.wikipedia.org/wiki/Imre_Lajos_(irodalomt%C3%B6rt%C3%A9n%C3%A9sz,_1858%E2%80%931923) ) és ükapja (https://hu.wikipedia.org/wiki/Imre_S%C3%A1ndor_(nyelv%C3%A9sz) ) is a Bethlen Gábor Gimnázium igazgatói voltak, dédapja testvére (https://hu.wikipedia.org/wiki/Imre_J%C3%B3zsef_(orvos,_1851%E2%80%931933) ) pedig a helyi kórház alapítója, akiről Vásárhelyen még népdal is született, s nevét utca is viseli. A Fidesz negatív kampánya tehát azért sem működött, mert M-Z. P. mind személyében, mind családján keresztül sokkal hitelesebb volt az őt rágalmazóknál.

foorások[szerkesztés]

Nem kellene megcserélni a "jegyzetek" és a "források" sablont? Mert akkor azonnal lennének források. MZ/X vita 2018. március 6., 18:44 (CET)

Származása[szerkesztés]

Nyilvántartásomban csaknem az egész családfája megvan. Azonban nem tartom helyesnek, ha egy ilyen állandóan változó lapra családfát helyezünk ki. Mégis megemlítek néhányat. Dédapja Márki-Zaj Lajos József 1885-1962. Dédanyja Haviár Ilona; ezen az ágon ükanyja Zlinszky Ilona, aki Kossuth Lajossal is levelezett, és ápolta az 1848-as hősök sírját. Ezen az ágon található egy személy, akinek történelmi emlékezetes tettéről nem tudok: Zlinszky Ilona anyja, Mojsisovics Emma. Az ő apja viszont emlékezetes személy: Mojsisovics Sámuel életrajz, aki szabadcsapatokat szervezett a forradalom alatt, és ezért várfogságra ítélték, amelyet a nagyváradi várban töltött le.

Mojsisovics Sámuel bátyja (György) jónevű sebész és tanár volt Bécsben. Igaz, ez már nem Péter felmenője, ez oldalág. MZ/X vita 2018. március 13., 21:46 (CET)

Forrás a leszármazásához: Kossuth Lajos apja sírjának rendbetétele.

Zlinszky Istvánné neve és születési időpontja pontosan (az evangélikus egyház nyilvántartásából őskereső 1839/467 Mojzsisovits Emilia, Szarvas. Ezt ellenőriztem. MZ/X vita 2018. március 18., 16:11 (CET)