Vita:Károlyi Gáspár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Leicester:
miért törölted ki ezt a mondatot:

"A fordítás jelentősségét mutatja, hogy a protestáns egyház – kisebb módosításokkal – a mai napig ezt a Bibliát használja."

Abban valóban igazad van, hogy helyesen protestáns egyházak, de attól még nem fölösleges az egész mondat?
Ha egyetértesz, kijavítva visszarakom bele, OK?

BáthoryPéter 2006. március 30., 02:00 (CEST)

Hol található az a Református Gimnázium, amelyiké az illusztráción látható példány? A vizsolyi Biblia cikkben nem említenek semmilyen gimnáziumot a lelőhelyek között. – Award-star-silver-3d.pngAlenshaAward-star-silver-3d.png sms 2009. január 5., 00:16 (CET)

Jó kérdés, eddig nem is figyeltem fel rá. Ez a kép volt kezdettől fogva a cikkekben. A legvalószínűbb, hogy ez a pataki példányok egyike lehet. Carlos71-et kellene megkérdezni, Ő töltötte fel, hátha tudja.– Hogyisne vita 2009. január 10., 21:22 (CET)

Károlyi[szerkesztés]

A név ejtése (és helyes írása is) Károlyi Gáspár. [1] Javaslom a cikk nevét és az átirányításét is fölcserélni. Capras Dávid vita 2010. január 25., 03:51 (CET)

Höhhh... Szerintem mindenki Károliként ismeri. Kizárólag Károli-Bibliáról hallottam még. Az elnevezési irányelv szerint a leggyakoribb és legismertebb névnek kéne a címnek lenni. Kétlem, hogy az OH miatt hirtelen a Károlyi alak lenne a legismertebb. Nem is tudom, az OH honnan szedte. Ahogy a cikk is leírja, a református Bibliáról híres. A reformátusok kizárólag így ismerik és használják a nevet. Vagyis úgy tűnik, minden szempont szerint az OH itt téved. Vélemény? – LADis LA ék.jpgpankuš 2013. november 26., 14:19 (CET)

Ha jobban utánanézel, ez nem a vezetékneve, Károlyi Gáspár (sz. Radicsics, ezt Neked, mint szláv ősökkel bírónak illene tudnod) szülőhelyéből, (Nagy)Károlyból származó ragadványneve a Caroli(us). Teljesen egyértelmű a buta régieskedés, olyan, mint Moholy-Nagy Lászlót moholinak ejteni. Egyszerű (református?) sznobság. Mint a bibliai nevek s-sel, meg a Széchenyi név szécsenyi ejtése. (Másnak meg az a furcsa, amikor a közkeletű Iliász helyett a szabályos Iliasz mellett törünk lándzsát. :))Voxfax vita 2013. november 26., 16:54 (CET)

Azt tudom, aminek az utánanézését kéred. Itt nem az volt a kérdés, hogy mi a név etimológiája – akármit írtak át Carolinak, annak Károli lesz az olvasása –, hanem az, hogy a címadási szokásoknak mennyiben felel meg (legismertebb, legelterjedtebb, stb). Az Iliasz nem jön ide, mert az egy átírás, ami hol Íliasz, hol Iliász, hol Íliász. Ez viszont egy név, még ha ragadvány is. Felőlem maradhat Károlyi, de akkor meg kéne cáfolni, hogy a Károli a legismertebb alakja. – LADis LA ék.jpgpankuš 2013. november 26., 17:33 (CET)

Ez jó fóruma a helytelen elnevezések elleni fellépésnek. A „sixtusi kápolnát” is itt sikerült Sixtus-kápolna névre helyesbíteni. Kíváncsi lennék, hogy a megkövesedett „bethesda, salome” mikor lesz szabályosan ejtve... Voxfax vita 2013. november 26., 19:04 (CET)

Ezeknek a pokémon-teszteknek (mint a Sixtus-kápolna, amit Sixtus pápa építtetett, tehát az ő kápolnája, amit így kell írni és a szakirodalom is ezt teszi) itt semmi helyük. Itt Károl(y)i nevéről van szó. Mert ha nem a legismertebb elnevezés után kéne menni, akkor lehetne az eredeti neve is a cím. De ha nem az, akkor az ismertebb, elterjedtebb kell, és erősen kétlem, hogy az a Károlyi lenne. – LADis LA ék.jpgpankuš 2013. november 26., 21:56 (CET)

(Azt akartam érzékeltetni, hogy a „Sixtusi kápolna”, az olasz eredeti tükörfordítása is bevette magát a köztudatba. Tegnap hallottam pl. egy dunántúli templom freskóira, hogy az a magyar SK, 2004-ből. Az évszázados hiba még inkább beivódhatott.) Voxfax vita 2013. november 26., 22:15 (CET)

Ortodox[szerkesztés]

„Eredetileg ortodox kereszténynek volt megkeresztelve, ami szerb gyökerekre utal, emiatt bibliafordításának helyességét többször megkérdőjelezték.” Sehol nem találtam arról adatot, hogy ortodox vallású lett volna, ahogy a tanárom se tudott róla. Elég zavaró tud lenni egy-egy ilyen hiba, többek emiatt rontottak el egy dolgozatot... Aspectomat vita 2010. november 24., 17:06 (CET)