Vita:Dudásy Antal

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Rlevente 8 évvel ezelőtt a(z) Törlési megbeszélés eredménye (2016. január) témában

Törlési megbeszélés eredménye (2016. január)[szerkesztés]

Törlési megbeszélés lezárt jegyzőkönyve


Az alábbi törlési javaslatot archiváltuk. Kérjük, ezt a megbeszélést már ne módosítsd! A további hozzászólásokat a cikk vitalapjára írhatod. Ezt a lapot már ne szerkeszd!

Az eredmény: bővítve, forrásolva: megmaradt, köszönet Karmelának. – Rlevente üzenet 2016. január 11., 13:15 (CET)Válasz

Dudásy Antal[szerkesztés]

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Minorita szerzetes, akiről csak azt tudjuk mikor halt meg és egy mondatot az életéről, valamint hogy majdnem kiadott egy munkát. Ráadásul a Szinnyei kívül más forrás nincs, ahova szinte bárki bekerült egy cikket és nulla életrajzi adattal, így a nevezetesség nem áll meg. Gyurika vita 2016. január 6., 23:00 (CET)Válasz

Kotorászok még az internet bugyraiban, türelmet kérek.
Úgy tűnik, hogy mégsem lesz erre már több időm, mindenesetre ide teszem az eddig talált linkeket, hátha tud valaki kezdeni vele valamit. Azt hittem, hogy sovány a termés, amíg a szabadkőműves vonalra rá nem találtam, esetleg ezen a nyomon kisül valami. Megjegyzem „Anton Dudasy” néven is érdemes lehet továbbkeresni, nem csak „Dudásy Antal”-ként.
  1. Vizsolyi káptalanságának évei pontosan: 1796-1798 (http://www.vkjb.sk/File/regionalka/Kassai4.PDF)
  2. Virág Benedek egy Kazinczy Ferenchez írt levelében említ egy Dudásyt, aki Kazinczynak egy grammatikát kölcsönzött. Váczy János, a levelezés közreadója, 1911-ben vizsgálgatta annak lehetőségét, hogy esetleg a mi Dudásy Antalunkról lenne szó, és így írt: Virág Kazinczyhoz (131. lap fölül 1. sor): „Küld el azt a' Grammatikát, mellyet neked Dudásy adott.” »Vájjon Virág Dudásy Antal minorita-rendű szerzetesre czéloz-e, a kit Szinnyei J. id. műve II. köt. 1106. 1107. hasábjain említ: nem tudom. Ennek egy phisikai munkájáról tesz említést a Magyar Kurír 1790. évf. 260. lapján, de, hogy grammatikát is írt volna, nyomát nem találom. Különben a Virág leveléből nem is okvetetlenül következik, hogy Dudásy grammatikájáról volna szó, csak arról, hogy Dudásy adott egy grammatikát Kazinczynak.«
  3. „V Košiciach vyučuje maďarčine súkromne a zdarma minorita Anton Dudásy, denne od 2 — 3. od polovice mája 1791. ” (Rapant, D.. K počiatkom maďarizácie, K počiatkom maďarizácie. Filozofická fakulta Univerzity Komenského (1931. május 5.) ) – A szöveget nem értem, talán tud valaki segíteni, úgy látom, hogy szintén egy minorita Anton Dudásyról van benne szó, talán róla.
  4. Anton Dudásy Szabadkőművességéről: „Die hohen Würdenträger der Kirche und die Besten der Geistlichkeit nahmen im vorigen Jahrhundert auch an dem Freimaurerbund regen Anteil.1 So waren ungarische Freimaurerbundesmitglieder: ... Anton Dudásy” (https://mek.niif.hu/07100/07171/07171.pdf)
  5. A „Dudásy Antal szabadkőműves” keresés a google-on egy sor találatot hoz, de ezeket nem volt időm megvizsgálni. Valaki?
  6. A l"Dudásy+Antal"+site:library.hungaricana.hu ibrary.hungaricana.hu helyen többször előfordul ez a név, meg lehetne vizsgálni, hogy róla van-e szó. Á miskolci kir. kat. Fráter György-gimnázium főigazgatói, igazgatói és tanárai 1744—1937. (tanár: 1779-1781,igazgató: 1780, 1781, 1793-1796, igazgató: 1795-1796)
  7. »Erre nézve további bizonyítékkal szolgálhat az alábbi, Dudásy által Daykának írt levél: „Kedves Daykám! Ime sietve 4 Szabad-kőmívest à 45 kr. és egy magyar grammatikát küldök à 40 kr. A midőn eladhatja az úr, cselekedje, én csupán nyelvemhez viseltetvén, mindent elkövetek. [...] Éljen az úr békével. [...] Ismét: éljen és szeresse barátját Dudásit.” (Dudásy Antal levele Dayka Gábornak, é.n., ABAFI 1880, 115.), Valószínű, hogy a levelet Dudásy Antal minorita pap írta, aki szintén szabadkőműves volt. A név azonosítását megkönnyítette: KAZINCZY 2009, 849–850., Vö. KABDEBÓ 1968, 66.« (innen: „A mi Daykánk” – Kazinczy Ferenc látogatásai Dayka Gábornál.)
  8. Magyar Múzeum előfizetés: http://deba.unideb.hu/deba/magyar_museum/mellekletek.php?f=elofizetok
  9. Dudásy által küldött nyomtatványok www.radayleveltar.hu/C64-8.rtf
  10. Kazinczy is írt Dudásy szabadkőművességéről: A’ megholtak közzül Pápista Pap Piarista Prof. Koppi Károly ’s Minorita Dudási is azok valának.” https://dea.lib.unideb.hu/dea/
  11. Baróti Szabó Dávid így ír róla: “Ha a’ reménylett segedelem, mellyet az idénn a’ M.[agyar] Hír-mondó által-is kértem a’ Tudós Hazafiaktól el-érkezett vólna; nagyobb tökéletességre ment vólna ezen SZÓ-TÁR. Nem találkozott (ezt fájdalom nélkül nem említhetem) igyekezetemnek eggy Elő-mozdíttója-is; ki–fogván [kivéve] Tiszt. P. DUDÁSI ANTALT, a’ kinek anyai nyelvünk mellett való szíves törekedését eléggé nem dítsírhetem.” (»Dudási Antal volt minorita szerzetes, egy időben a közeli Vizsoly plébánosa, a kassai értelmiségi kör tagja volt« (Balassa Zoltán: Baróti Szabó Dávid a szó-tár író www.felvidék.ma)
  12. a kassai írókörhöz tartozott... melynek tagjai vol-tak Baróti Szabó Dávid költő, műfordító, volt jezsuita szerzetes, Batsányi János költő, műfordító, jakobinus, szabadkőműves, Novák István kassai helyi cenzor, Kazinczy Fe-renc költő, író, nyelvújító, Kis Antal volt pálos szerzetes, történész, fizikus, professzor, Simai Kristóf volt piarista szerzetes, kassai iparrajziskolai tanár, az Igazházi című szín-mű szerzője, valamint Dudási Antal volt minorita szerzetes. Erről a társaságról, mint az ország boldogítására törekedő hív fiairól Révai Miklós közölt cikket a Hadi és Más nevezetes történetek 1790. év 273–275. oldalain (februári szám). Tiszántúli Történész Társaság közleményei 3. 2003.
  13. Baróti Szabó Dávid verset is írt hozzá: „Dudás Antal Direktor 's Profeszszor úrhoz Baróti Szabó Dávid 1795.” Kezdősora: Igazgató lettél, 's egyszersmind Tanittó? A versben pár sorral lejjebb: Gyengék a' szemeid? ez ugyan nagy hiba: Kettős tisztségedben nem kell több galiba. Baróti Szabó verséből úgy látszik, hogy ő maga is verses levelet írt paptanár barátjának. – jegyzi meg Szilágyi Ferenc az ennek a versnek szentelt írásában (Baróti Szabó Dávid kiadatlan levele és elfelejtett verse Irodalomtörténet 19. (69.) évf. 2. sz. / 1987)
  14. „Tisztelendő Dudási Antal Úr, Minorita Szerzetbéli áldozó Pap, Kassán az el múlt hónapnak közepe tájján nyitotta meg azon Oskoláját, a' mellyben a' Magyar Nyelvet,...” Hadi és Más Nevezetes Történetek - Régi magyar folyóiratok
  15. Ez lehetett Szinnyei forrása: A' hadi és más nevezetes történek1 másokdik szakasszának mutató táblája 15. füzet 275. Dudási Antal munkás Hazafi – Dudási Antal Űr (Minorita *s itt Kassán az Almásy Úrfiaknak Nevelője), a* Fizikának Fündamentomit, mellyeket az ötödík Oskolabéii Ifjúság tanul, fogja magyarul ki adni
  16. A szabadkőműves páholy, amelynek Kassán tagja volt, a „Rettenthetlen erényhez” (Intrepida Virtutis) nevet viselte. (Abafi Lajos: A szabadkőművesség története Magyarországon A könyv ismételten említi Dudásit.)

Nem mondhatom, hogy ez egyek egyenként sokat kiadnának, de feltehetően lappang még róla egy és más valamelyik aspektusból. Láthatóan olyasvalaki, akit a Kazinczy-kutatók számon tartanak, több évig volt Miskolcon a katolikus gimnázium tanára majd igazgatója, minorita, szabadkőműves. Meghagyhatnánk a cikket gyűjtőhelyül, érdekes, sokarcú személy.

--Karmela posta 2016. január 8., 19:57 (CET)Válasz

Ezekből párat én is megtaláltam, de ezek csak említések, életrajz sehol. Gyurika vita 2016. január 8., 21:38 (CET)Válasz

A híres rokonok és ismerősök nem tesznek valakit wikiképessé. Gyurika vita 2016. január 9., 13:27 (CET)Válasz
Oh dehogynem lásd Orbán Győző (közgazdász). Bár nem azért nevezetes mert közgazdász, hanem mert a miniszterelnök öccse. (talán jobb is lenne ez az egyértelműsítésbe) Csurla vita 2016. január 9., 15:56 (CET)Válasz
@Gyurika: Persze, nem is a puszta ismerősség teszi, hanem hogy a kapcsolatnak olyan nyomai maradtak, ami érdekli a kutatókat. Például nézd meg a fentebb jelzett Szilágyi cikkét Barótinak Dudásihoz írott verséről. --Karmela posta 2016. január 9., 21:31 (CET)Válasz

A fenti megbeszélést archiváltuk. Kérjük, további hozzászólásokat már ne írj hozzá! Ezt a lapot ne szerkeszd!