Vita:Bábállam

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
kivágtam egy részt, mivel nem semleges, forrásai nincsenek és csak a felküldő saját történelmi nézeteit tükrözi.

Hidegháború[szerkesztés]

A hidegháború során Kelet- illetve Közép-Európai Szovjet bábállamok jöttek létre:

A Szovjetunió Ázsiában is létrehozott szovjetbarát kormányokat mint például Mongólia

Az Egyesült Államoknak szintén voltak bábállamai mint:

Az angol Wikipédia nem sorolja a bábállamok közé a volt szocialista tábor szinte valamennyi országát, nem beszélve arról, hogy a cikkben évszámok nincsenek, pedig a bábállami minősítés politikai minősítés és már az is sértő egy adott államra nézve, ha ezt nem tüntetjük fel. Jellemzően, Magyarország nem szerepel itt az 1944. március 19. és 1945. április 4. közötti időszakban. Vajon miért?--Linkoman 2007. május 6., 13:03 (CEST)


A helyzet az, hogy én ezt a simple english-ből fordítottam és ott úgy szerepelt (sőt ott még a mai irak kormányát is bábnak nevezte). Mondjuk ennyi erővel a 2. vh-s bábállamokat is törölhetnénk, mert relatív fogalom.--Pigsy 2007. május 6., 13:41 (CEST)

Nem örülnék, ha a magyar Wikipédia "simple Hungarian"-ben készül,mivel nálunk még vannak, akik különbséget tudnak tenni pl. a Rákosi-rendszer és a Kádár-rendszer között.
A lényeg az, hogy bábállamnak azt az államot tekintjük, amelynek hiányzik a legitimitása, más szavakkal, amely létét egy idegen hatalom kénye-kedvének köszönheti. Nem érthető a terroristákra való hivatkozás, ez amolyan amerikai fíling lehet.
Vannak államok, amelyeket éppen azért más államok nem ismernek el, mert bábállamnak tartják. Nem szerencsés olyan államokat ide bevenni, amelyeket nemztközi szinten az államok többsége elismer vagy elismert. --Linkoman 2007. május 6., 18:37 (CEST)


Átgondoltam, és igazat adok neked a terroristák kérdésében (az angol wikipédia a tálibokra gondolt terroristák gyanánt),ó ki is töröltem.--Pigsy 2007. május 6., 19:30 (CEST)

OK. köszi.--Linkoman 2007. május 6., 19:33 (CEST)