Vietnami Köztársaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Dél-Vietnam szócikkből átirányítva)
Dél-Vietnam
Việt Nam Cộng hòa
19491975
Vietnami Köztársaság címere
Vietnami Köztársaság címere
 Vietnami Köztársaság zászlaja
Vietnami Köztársaság zászlaja
LocationSouthVietnam.png
Általános adatok
Fővárosa Saigon
Terület 173 809 km²
Népesség 19 582 000 fő fő
Hivatalos nyelvek vietnami, francia
Vallás
Pénznem đồng
Elődállam Utódállam
 Vietnami Állam Vietnam 
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dél-Vietnam témájú médiaállományokat.

A Vietnami Köztársaság vagy Dél-Vietnam név egy olyan államra utal, mely egészen 1975-ig irányította Vietnam déli részét. Nemzetközileg 1950-ben mint Vietnam Állam (1949–1955), majd mint Vietnami Köztársaság (1955-75) ismerték el. Fővárosa Saigon volt. A Dél-Vietnam és az Észak-Vietnam kifejezések 1954, a Genfi Konferencia után váltak az országok gyakori megnevezéseivé. Ezen a konferencián osztották fel Vietnamot a 17. szélességi kör mentén kommunista és nem-kommunista területekre.

Dél-Vietnam története Kokin-Kína francia gyarmatig visszavezethető. Ez Francia Indokína része volt, mely Vietnam déli egyharmadát foglalta magába. A második világháború után Ho Si Minh vezetésével a Viet Minh Hanoiban kikiáltotta Vietnam függetlenségét. A nem kommunista vietnami politikusok Bảo Đại volt császár vezetésével Saigonban megalakították saját kormányukat. A volt uralkodót Ngô Đình Diệm 1955-ben egy meghamisított eredményű népszavazás után váltotta az ország élén. Miután Diệmt 1963-ban egy katonai puccsal eltávolították az ország éléről, az ő uralmát rövid ideig hatalmon lévő katonai kormányok követték. 1967 és 1975 között Nguyễn Văn Thiệu tábornok vezette az országot. A vietnami háború 1959-ben a Vietkong fegyveres erők felkelésével vette kezdetét. A felkelőket az Észak-vietnami Hadsereg támogatta. A háború csúcspontja az 1968-as Tet Offenzíva volt. Ekkor több mint 1,5 millió dél-vietnami és 500 000 amerikai katona volt Dél-Vietnamban. A Párizsban 1973. januárban megkötött békeszerződés ellenére a harcok egészen addig folytatódtak, míg Észak-Vietnam 1975 áprilisában el nem foglalta Saigont.

Vezetők[szerkesztés]

  • Kokin-Kína 1946–47 Kokin-kínai Autonóm Köztársaság (Chính phủ Cộng hoà Nam Kỳ tự trị). A köztársaságot Franciaország kiáltotta ki, hogy kikerülhesse azt az ígéretét, mely szerint elismeri a független Vietnamot.
  • Kokin-Kína 1947–48 Dél-vietnami Köztársaság[1] (Chánh phủ lâm thời Nam phần Việt Nam). A vietnami név innentől nem jelzi, hogy Kokhokhina független lenne Vietnamtól.
  • Dél-Vietnam 1948–49 Ideiglenes Központi Vietnami kormány (Thủ tướng lâm thời Quốc gia Việt Nam). Ez a „Vietnam előtti” kormány egy egységes Vietnam létrehozására készült.
  • Dél-Vietnam 1949–55 Vietnam Állam (Quốc gia Việt Nam). Nemzetközileg 1950-ben ismerték el. 1954-ben a 17. szélességi kör mentén kettéosztották.
  • Bảo Đại (1949–1955). 1945-ben lemondatták császári tisztségéről.
  • Dél-Vietnam 1955–75 Vietnami Köztársaság (Việt Nam Cộng Hòa). Észak-Vietnam és a Vietkong harcolt Dél-Vietnam ellen (1959–1975).
  • FNL Flag.svg 1975-76 A Dél-vietnami Köztársaság Átmeneti Forradalmi Kormánya (Chính phủ Cách mạng lâm thời Cộng hoà miền Nam Việt Nam). A fennhatóság csak névleges, mivel a területet az Észak-vietnami Népfront már elfoglalta.

Története[szerkesztés]

Alapítás: Vietnam Népe[szerkesztés]

Több mint 293.000 vietnami menekült hagyta el az újonnan megalapított Észak-Vietnamot 1954. októberben.

A második világháború előtt Vietnam déli harmada kokhinkhina francia gyarmat volt, melyet Francia Indokína részeként egy kormányzó Hanoiból irányított. Vietnam északi kétharmada az Annami Protektorátushoz tartozott, amit a vietnami bábcsászár és a francia–vietnami közigazgatási rendszer felügyelt. Franciaország Kokinkinát 1862-ben foglalta el. A terület képviselőt küldhetett a Francia Nemzetgyűlésbe. Ezt a területet sokkal inkább fejlesztették s nagyobb volt itt a franciák érdeke, mivel francia tulajdonú gumiültetvények voltak Indokínának ezen a részén. A második világháború elején a Vichy-kormány irányította, majd Japán megszállás alá került. Mikor 1945-ben a japánok kivonultak, Bảo Đại császárt elmozdították trónjáról, s a Viet Minh vezetője, Ho Si Minh Hanoiban kikiáltotta a Vietnami Demokratikus Köztársaság függetlenségét. Szeptemberben délen visszaállították a francia irányítást. 1946. júniusban kikiáltotta Francia Indokínán belül a Kokhinkinai Köztársaságot. A feldühödött vietnami tárgyalódelegáció erre válaszul megszakította Franciaországgal a tárgyalásokat, így lehetőséget biztosítottak Franciaországnak arra, hogy az ígéretükkel ellentétesen ne ismerjék el Vietnam függetlenségét. Ho elűzte Vietnamból a nem kommunista politikusokat. Az első francia indokínai háború decemberben azzal vette kezdetét, hogy a franciák visszaszerezték Hanoit és több más északi várost.

1949. június 14-én az antikommunista vietnamiak és a francia kormány együttműködésének eredményeképp 1949. június 14-én megalakult Vietnam Állam. Bảo Đại volt császár elfogadta a felkérést, hogy legyen az állam vezetője (quoc truong). Ez 'Bao Dai-megoldás' néven vált ismertté. A vietnami gyarmati problémák 1949. októberben váltak a hidegháború részévé, mikor egy diadalmas kommunista kínai fegyveres csoport megérkezett az ország északi határához. 1950-ben Kína, Oroszország és más kommunista nemzetek elismerték a Vietnami Demokratikus Köztársaság függetlenségét, míg az USA és más, nem kommunista vezetésű állam Bảo Đại kormányának fennhatóságát ismerte el.

1954-ben Franciaország és a Viet Minh az 1954-es Genfi Konferencián abban állapodott meg, hogy a 17. szélességi foktól délre fekvő területek a Vietnam Állam fennhatósága alá kerülnek, az egyesülés kérdését pedig az 1956-os választások kimenetelétől tették függővé. A konferenciával egy időben még úgy gondolták, hogy a déli terület továbbra is francia irányítás alatt marad. Azonban Dél-Vietnam vezetője, Ngô Đình Diệm, aki a francia segítséggel szemben előnyben részesítette az amerikaiakét, visszautasította a megállapodást. Vietnam felosztásakor 800.000–1.000.000, többségében, de nem kizárólag római katolikus keresztény ember menekült át Dél-Vietnamba. Elsősorban a vallási üldöztetéstől féltek.

Gazdasága[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]