Viseszláv horvát fejedelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Viseszláv
Viseszláv keresztelőkútja
Viseszláv keresztelőkútja

Tengermelléki Horvátország fejedelme
Uralkodási ideje
785 802
Elődjeismeretlen
UtódjaBorna
Született8. század
Elhunyt802
A Wikimédia Commons tartalmaz Viseszláv témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Viseszláv (horvátul: Višeslav, latinul: Vuissasclavus) a horvátok egyik feltételezett első fejedelme a 9. században, aki a pápa és Bizánc támogatásával uralkodott. A horvátok az ő uralma alatt harcoltak a frankok ellen. A vezetése alatt álló horvát erők és a Frank Birodalom hadserege közötti háborúban 799 őszén esett el Trsat ostroma során Erik friuli őrgróf, frank vezér.[1][2] Végül 803-ban a Pax Nicephori alapján a horvátok elfogadták a frank uralmat.

Viseszláv létezése sem bizonyított. Nevét egyedül egy keresztelőkúton található latin felirat említi, amelyet róla Viseszláv keresztelőkútjának neveznek.[3] A keresztelőkutat a 19. században Velencében, a Giudecca szigetén lévő San Salvatore kapucinus kolostorban találták, 1853-ban pedig a Correr Múzeumba került.[4] 1942-ben a zágrábi Strossmayer galériából származó olasz mester által alkotott két festményre cserélték el, ma pedig a spliti Horvát Régészeti Múzeumban őrzik. [3][4] A kút felirata latin nyelvű, egy János (Iván) nevű pap nevét említi, aki Viseszláv herceg idejében keresztelt embereket Keresztelő János tiszteletére.

Viták a keresztelőkút eredetéről[szerkesztés]

A keresztelőkút feliratából kiderül, hogy Viseszláv „dux” (herceg) volt, de nem tudni, melyik nemzeté. [3] A keresztelőkút és a nini Szent Kereszt-templom összefüggésére nem találtak elegendő bizonyítékot. [5][6] A keresztelőkút keltezésének kérdése tárgyában a művészettörténeti, illetve paleográfiai elemzések alapján számos elmélet született. A legtöbb kutató (Lj. Karaman, L. Jelić, F. Šišić, S. Gunjača, T. Raukar, V. Delonga) ma egyetért abban, hogy a keresztelőkút a 9. század első negyedében készült, és elvetették azokat az eddigi elemzéseket, melyek szerint a 9. század végén (I. Kukuljević Sakcinski, G. Ferrari-Cupilli, F. Rački) illetve a 11. században (M. Šeper, N. Klaić) készítették. [3] Mivel a felirat és a megtalálási körülmények nem teszik lehetővé a keresztelőkút Horvátországgal való összekapcsolását, nincs alapja annak az állításnak, hogy Viseszláv horvát fejedelem lett volna, mint ahogy az a régebbi történettudományi művekben gyakran megtalálható. Kukuljevićnek azt az állítását, miszerint Viseszláv Mihajlo Višević zahumljei herceg apja[7] lett volna, valamint az azonosítására tett egyéb kísérleteket nem lehet bizonyítani. Csak annyi bizonyos, hogy valamely szláv népcsoport fejedelme volt azon a területen, ahol a Karolingok uralmának első évtizedeiben terjedt el a kereszténység.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gazi
  2. Žic
  3. a b c d e Hrvatska enciklopedija
  4. a b Kajdiž 71. o.
  5. Kajdiž 73. o.
  6. A nini székesegyház keresztelőkápolnának 1746-ban történt lebontásának leírása szerint egy kerek, boltíves keresztelőkápolna volt, közepén egy süllyesztett kúttal, amelyhez lépcső vezetett le. Amikor a keresztelőkápolnát lebontották, valaki elvitte a címerekkel és feliratokkal díszített követ. Ezt a követ G. Ferrari-Cupilli az akkor a Correr Múzeumban őrzött keresztelőkúttal azonosította.
  7. Kajdiž 71-72. o.

Források[szerkesztés]


Előző uralkodó:
ismeretlen
Horvátország uralkodója
fejedelem: 785802
Horvát címer
Következő uralkodó:
Vladiszláv