Vladiszláv horvát fejedelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vladiszláv
Tengermelléki Horvátország fejedelme
Uralkodási ideje
821 835
ElődjeBorna
UtódjaMiszláv
Születettnem ismert
Elhunyt835
SablonWikidataSegítség

Vladiszláv, vagy Ladislas (latinul: Ladasclavus) a Tengermelléki Horvátország fejedelme volt 821-től körülbelül 835-ig.

A források Dalmácia és Liburnia hercegeként („dux Dalmatiae atque Liburnae”) említik,[1] miután frank vazallus nagybátyját Bornát követte a trónon.[2] Vladiszlávról a legfontosabb hírt a Frank Krónika[3] közli, amikor Borna haláláról beszél: „Borna, Dalmácia és Liburnia hercege azonban meghalt. A nép kérésére és a császár beleegyezésével unokaöccsét/unokáját, Vladiszlávot (Ladasclavus) nevezték ki utódjának.” Ebből a szövegből nem derül ki egyértelműen, hogy Vladiszláv Borna unokaöccse vagy unokája volt, mert a latin mindkettőre a „nepos” szót használja. Nyilvánvaló azonban, hogy Vladiszláv 821-től I. Lajos frank császár vazallusa volt. Borna 821 januárja és októbere között halt meg, [1] a frank lázadó, Ljudevit Alsó-Pannónia hercege elleni háborúban.[4] Bornát unokaöccse (húga által) [5] Vladiszláv követte, a nép akaratából és a császár jóváhagyásával.[4] A történetírásban birodalmát Dalmát Horvátországként vagy Tengermelléki Horvátországként emlegették, ahol a Miszláv fejedelem követte a trónon.

Azt sem lehet biztosan megmondani, hogy Vladiszláv meddig uralkodott. A 835-ös évet szokták emlegetni, bár vannak olyan vélemények, hogy nagyon rövid ideig uralkodott, és már 823-ban Ljudemisl, Borna nagybátyja követte, akinél Ljudevit Posavski alsó-pannóniai herceg menedéket talált, és aki végül kivégeztette.[6] A „Dalmácia és Horvátország hercegeinek és királyainak katalógusa” Ljudemislt mint herceget (dux) említi, Fuldai évkönyv (Annales Fuledenses) pedig azt állítja, hogy Ljudevit Ljudemisl herceghez szökött „Dalmatasba”. [7] Ebből egyesek arra a következtetésre jutnak, hogy Ljudemisl már csak Dalmáciát uralta, Liburniát és Gackát azonban nem.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Živković 390. o.
  2. Živković 388. o.
  3. Annales regni Francorum inde ab a. 741 usque ad a. 829, qui dicuntur Annales Laurissenses maiores et Einhardi. Herausgegeben von Friedrich Kurze. XX und 204 S. 8°. 1895. Nachdruck 1950.
  4. a b Scholz 109. o.
  5. Živković 394. o.
  6. Hrvatska enciklopedija
  7. Živković 394-395. o.

Források[szerkesztés]

  • Hrvatska enciklopedija: Hrvatska enciklopedija: Ljudevit Posavski. www.enciklopedija.hr. Leksikografski zavod Miroslav Krleža (Hozzáférés: 2021. november 18.)
  • Scholz: Bernhard Walter Scholz: Carolingian Chronicles: Royal Frankish Annals and Nithard's Histories. (hely nélkül): University of Michigan Press. 1970.  
  • Živković: Tibor Živković: The Origin of the Royal Frankish Annalist's Information about the Serbs in Dalmatia Homage to Academician Sima Ćirković. Belgrade: The Institute for History. 2011.  


Előző uralkodó:
Borna
Horvátország uralkodója
fejedelem: 821835
Horvát címer
Következő uralkodó:
Miszláv