Vaszilij Ivanovics Csapajev

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Vaszilij Ivanovics Csapajev
Vasily Chapayev 001.jpg
Született 1887. február 7.
Csebokszári
Meghalt 1919. szeptember 5. (32 évesen)
Lbiscsenszk
Állampolgársága
Nemzetisége orosz
Fegyvernem gyalogság
Szolgálati ideje 1908—1919
Rendfokozata gyalogsági tábornok
Egysége a 82. gyaloghadosztály
326. gyalogezrede
(Az első világháborúban)
2. gyaloghadosztály
25. gyaloghadosztály
(Az orosz polgárháborúban)
Csatái Első világháború
Oroszországi polgárháború
Kitüntetései

Order of Glory Ribbon Bar.png Szent György-kereszt

Order of Red Banner ribbon bar.png Vörös Zászló érdemrend
Halál oka fulladás
Gyermekei
  • Aleksandr Chapayev
  • Arkady Chapayev
A Wikimédia Commons tartalmaz Vaszilij Ivanovics Csapajev témájú médiaállományokat.

Vaszilij Ivanovics Csapajev (oroszul: Василий Иванович Чапаев; Csebokszári, 1887. február 9. – Lbiscsenszk, 1919. szeptember 5.) orosz katonatiszt. Részt vett az első világháborúban, jelentős szerepet játszott az 1917-es októberi orosz forradalom fegyveres akcióiban, majd az azt követő polgárháború harcaiban.

Élete[szerkesztés]

1887. február 9-én született szegényparaszti családban a mai Csebokszáriban. Apja: Ivan Sztyepanovics Csapajev (1854–1921), édesanyja: Jekatyerina Szemjonovna Csapajeva volt. Az első világháborúban megkapta a Szent György-kereszt 2. 3. és 4. fokozatát. 1917 szeptemberében csatlakozott a bolsevikokhoz, és a 138. tartalékos gyalogezred parancsnokává választották. Később a 2. Nyikolajevi, majd a 25. lövész hadosztályt vezette.

1919. szeptember 5-én a nyugat-kazahsztáni Lbiscsenszkben (később a helység Csapajev nevét viselte) a hadosztály főhadiszállásán rajtaütöttek a „fehér” erők. Csapajev megpróbált elmenekülni az Urál folyón átúszva, de a történtek után senki sem látta és a holtteste sem került elő.

Magánélete[szerkesztés]

1908-ban a lány apja ellenkezésével dacolva feleségül vette Balakova Pelagaja Nyikanorovát, akivel hat évet éltek együtt. Ezalatt három gyermekük született. Az első világháború során frontszolgálatra rendelték. A háború után elhunyt katonatársa özvegyével élt együtt, akinek a gyermekeit adoptálta.

Kultusza[szerkesztés]

A szovjet időszakban Csapajevet hősként tisztelték. A Csapajev-kultusz kialakításában jelentős szerepe volt Csapajev hadosztályában komisszárként szolgáló Dmitrij Furmanov 1923-ban megjelent Csapajev című regényének, majd az ez alapján a Vasziljev fivérek által 1934-ben elkészített filmnek. Csapajev alakja Viktor Pelevin egyik 1996-os regényében is megjelent.

Képgaléria[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Чапаев, Василий Иванович című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]