Orosz Köztársaság (1917)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Orosz Köztársaság
Российская республика
1917. szeptember 14.1918. január 19.
Orosz Köztársaság címere
Orosz Köztársaság címere
Orosz Köztársaság zászlaja
Orosz Köztársaság zászlaja
Oroszország 1917-ben, az ideiglenes kormány működése alatt
Oroszország 1917-ben, az ideiglenes kormány működése alatt
Általános adatok
FővárosaPetrograd
Terület22 800 000 km²
Népesség180 600 800 fő
Hivatalos nyelvekorosz
Beszélt nyelvekorosz
Államvallásszekuláris állam
Pénznemorosz rubel
Kormányzat
ElődállamUtódállam
 Orosz BirodalomOroszországi Szovjet Szövetségi Szocialista Köztársaság 
Orosz Demokratikus Szövetségi Köztársaság 
Finn Királyság (1918) 
A Wikimédia Commons tartalmaz Orosz Köztársaság témájú médiaállományokat.

Az 1917-es Orosz Köztársaság (oroszul: Российская республика) egy rövid életű államalakulat volt, ami de jure az Orosz Birodalom megszállás alá nem került területein létezett. II. Miklós orosz cár lemondása (1917. március 15.) után az ideiglenes kormány vette át a hatalom gyakorlását. Az ideiglenes kormány az orosz monarchia megszűnése (1917. szeptember 14.) után kikiáltotta a köztársaságot, automatikusan annak a törvényes kormánya lett.[1]

Alig hat hónappal később, 1917. november 9-én, az októberi forradalom alatt létrejött Orosz SZSZSZK nem hivatalosan megszüntette az államot. A köztársaság seregei azonban nem oszlottak fel, 1917. november 25-ére választásokat írtak ki, amit a legtöbb helyen sikeresen megnyertek, majd 1918. január 19-én kikiáltották az Orosz Demokratikus Szövetségi Köztársaságot. Ugyanaznap a Vörös Hadsereg csapatai erőszakkal feloszlatták az alkotmányozó nemzetgyűlést és megkezdődött a polgárháború.[2]

Hivatalosan a köztársaság kormánya az ideiglenes kormány volt. Miniszterelnöke először Lvov herceg, majd Alekszandr Kerenszkij volt. Problémát okozott az ország fegyveres erőinek tényleges ellenőrzése, amely az ideiglenes kormány és a Petrográdi Szovjet között oszlott meg.

Az orosz köztársaságot gyakran tévesen használják a II. Miklós cár 1917. március 2-án bejelentett lemondása és a köztársasági alkotmány szeptemberi elfogadása közötti időszakra. Valójában ebben az időszakban a monarchia jövőbeni helyzetét továbbra is megoldottan kezelték. 

Állami intézmények[szerkesztés]

Az Állami Duma, csakúgy, mint 1905 óta az Orosz Birodalom parlamentjének az alsóháza volt. A felsőház, a nevét kivéve, is teljesen megegyezett a cári rendszer-féle elődjével. Ugyanekkor szovjetek is működtek az országban, lassan átvéve a helyi végrehajtó hatalmat. A többi állami intézmény névváltozással ugyan, de zavartalanul folytatták munkájukat egészen a 20-as évekig.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Russian Republic Proclaimed at prlib.ru, accessed 12 June 2017
  2. Russia (english nyelven). World Statesmen. (Hozzáférés: 2012. március 23.)

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Russian Republic című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.