Vajai Vay-várkert

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Vajai várkert Természetvédelmi Terület szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Vajai Vay-várkert
A vajai várpark bejárata
A vajai várpark bejárata
Elhelyezkedése
Ország Magyarország
HelyszínVaja
Vajai Vay-várkert (Magyarország)
Vajai Vay-várkert
Vajai Vay-várkert
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 59′ 46″, k. h. 22° 10′ 010″Koordináták: é. sz. 47° 59′ 46″, k. h. 22° 10′ 010″
Általános adatok
Alapítás ideje 1977
Terület0.075 km²

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vaja várkastélya körüli 7,1 hektáros park 2010 óta helyi védettséget élvező természetvédelmi terület.[1] A szabadon látogatható park növényállományában számos ritkaság található.

A vár története[szerkesztés]

A vár a 15. század elején épült reneszánsz stílusban, majd a 17. században átépítették. A vár és a környék ura a Vay család volt.

1711. április 30-án a várkastélyban kötötték meg a Rákóczi-szabadságharcot lezáró Szatmári békét. Korábban két alkalommal maga II. Rákóczi Ferenc is megfordult falai között. Második látogatásakor itt találkozott Pálffy János horvát bánnal, a labanc hadak fővezérével, aki megpróbálta rávenni Rákóczit a császár előtti behódolásra, amit ő elutasított.

A kastélypark története[szerkesztés]

A vajai várkastélyt körülvevő erdők állományából a tulajdonos, Vay Ádám gróf 1882-ben alakíttatott ki egy angol mintát követő tájképi kertet. Ennek a parknak a nagy része napjainkra elpusztult, de a fennmaradt növényállományban is találhatók ritkaságok.

A várat a közelmúltban újították fel. Az épület előtti részt újraparkosították, a nagyrészt kipusztult örökzöldeket is pótolták. A park elpusztult fái és bokrai helyett újakat ültettek, közöttük sétányokat, pihenőhelyeket alakítottak ki. Itt kapott helyet a Rákóczi-szabadságharc hőseit bemutató szoborkert is.

A vár és a körülötte levő park részlete

A régi várkert fái közül az eltelt évek viszontagságai ellenére máig fennmaradt több említésre méltó famatuzsálem, amelyek közül a legismertebb a vártól északkeletre álló 3 méternél is nagyobb körméretű Keleti platán (Platanus orientalis). A vár mögött vadgesztenyék termetes példányai állnak. A vártól keletre hatalmas hársak és ostorfák nagyra nőtt példányai és közönséges pagodafák, tőlük kissé keletre pedig termetes, öreg szivarfák és még ezeknél is öregebb, nagy termetű nyárfák, köztük szürke- és fehér nyárak állnak.

A várkert közepén sportpálya van, előtte hatalmas lepényfákat találni, mögötte pedig a kőrisek különféle változatai (magyar, amerikai, virágos), juharok, a ritkaságszámba menő vasfa, öreg, viharvert tölgyek (köztük piramistölgy), egy magányos, égre meredező fekete nyár, szürke és fehér nyárak, ostorfák, kecskefűz és a mindenhol teret nyerő akác váltakoznak egymással.

A dús aljnövényzet közül a park öreg fáira az elhagyottabb részeken borostyán kúszik fel, egészen a lombkoronáig, ahol számtalan madárfaj talált otthonra.

A park egykori bokraiból mára ugyan nem sok maradt, de itt-ott még fellelhető egy-egy jezsámen és orgonabokor is, többségben vannak azonban a fekete bodza, a veresgyűrű som, a kecskerágó és az elvadult fagyal bokrai. A lágyszárúak közül vérehulló fecskefű, nagy csalán, kerek repkény, sédkender és egy páfrányfajta található a parkban.

A park növényei (galéria)[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Vajai Vay-várkert. A magyar állami természetvédelem hivatalos honlapja. (Hozzáférés: 2019. január 11.)

További információk[szerkesztés]

  • A Vajai várkert és a szoborpark a YouTube-on, Potozán
  • Vaja látnivalói. Kirándulóutak Magyarországon blog. (Hozzáférés: 2019. január 11.)