Amerikai kőris

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Amerikai kőris
őszi lombkoronája
őszi lombkoronája
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Core eudicots
Csoport: Superasteridae
Csoport: Asteridae
Csoport: Euasterids I
Rend: Ajakosvirágúak (Lamiales)
Család: Olajfafélék (Oleaceae)
Nemzetség-
csoport
:
Oleeae
Nemzetség: Kőris (Fraxinus)
L.
Fajcsoport: Virágos kőrisek (Ornus)
Faj: F. pennsylvanica
Tudományos név
Fraxinus pennsylvanica
Marshall
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Amerikai kőris témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Amerikai kőris témájú médiaállományokat és Amerikai kőris témájú kategóriát.

Termése

Az amerikai kőris (Fraxinus pennsylvanica) az olajfafélék családjába tartozó lombhullató fafaj.

Elterjedése[szerkesztés]

Neoholarktikus fajként Észak-Amerika keleti részéről, az atlantikus–észak-amerikai flóraterületről származik, de előnyös tulajdonságai miatt a mérsékelt égövben sokfelé ültetik. Magyarországon inváziós fajnak minősül, nem ültethető, a sarjak terjedésének megakadályozása a terület tulajdonosának kötelessége.[1]

Két alfaját a 18/19. század fordulóján telepítették át Európába:

  • Fraxinus pennsylvanica var. austini 1780 körül,
  • Fraxinus pennsylvanica var. subintegerrima 1820 táján.

Jellemzői[szerkesztés]

Törzse alacsony (< 25 m), lombozata laza. A magányosan álló példányok törzse általában csavart, illetve görbe; koronája széles, szabálytalan alakú, ágai többnyire csüngők. Sűrűn, állományban ültetve viszont karcsú, a csúcsig követhető, sudaras törzset nevel, a villásodás nem jellemző rá. Koronája ilyenkor keskeny, ágai vékonyak.

Kérge korán repedezik. A hosszanti irányban repedezett barna héjkéreg repedései keskenyek, a kéregcserepek háta lapos.

Fiatalon karógyökérzete van, ami idővel sekélyen elhelyezkedő, terjedelmes szívgyökérzetté alakul.

Vastag, fénytelen, világosszürke-világossárga, hengeres hajtásait világosbarna paraszemölcsök tarkítják. A hajtás rügymagasságban nem vagy csak kissé laposodik el; ezért a levélpárna kevéssé kiugró. Hónaljrügyei tojásdadok, viszonylag nagyok. Rügypikkelyei rozsdabarnák és molyhosak; levélripacsai félhold alakúak; rajtuk az edénynyalábok végződései szögletesek.

Levele 5–15 levélkéből álló, páratlanul szárnyalt, összetett levél. A levélkék elliptikusak, nyelesek, fűrészesek, a csúcslevél jóval nagyobb a többinél. Páratlanul szárnyalt, összetett levelei 20–25 cm hosszúak, és rendszerint hét, ritkábban kilenc levélkéből állnak. A tojásdad vagy lándzsás tojásdad levélkék 7–10 cm hosszúak, 3–5 cm szélesek, a hazai kőrisek levélkéinél nagyobbak. A levélkék nyele rövid. A levélke lemeze vékony, papírszerű, fonákán a főér nem rozsdásan szőrös.

Virágairól a párta hiányzik. Termése keskeny, hosszú szárnyú lependék. Októberben érik, de csak tavasszal hullik le. A világosbarna szárnyak vége lekerekített vagy kicsípett. A magok zabszemszerűek.

Levele és kérge

Életmódja, termőhelye[szerkesztés]

Magyarországon elsősorban a sziki tölgyesekbe, valamint a síksági ártéri ligeterdőkbe telepítették – leginkább elegyfának, mert nagy fényigénye miatt a tisztán kőrises erdők erősen kiritkulnak. Nagy előnye a többi kőrisfajjal szemben, hogy a vad nem károsítja. Az Európában elterjedt növénykártevőknek is jól ellenáll. Eredeti termőhelyén a smaragd kőris kéregrontó (Agrilus planipennis) erőteljesen károsítja.

Az első években gyorsan nő, de csak a sok tápanyagot tartalmazó talajokon. Gyorsan felújul, ezért a Magyarországon őshonos kőrisfajoktól eltérően alatta a talaj nem gyomosodik el. Természetes módon még a szikes talajokon is jól felújul. A fényt, a meleget és a nedvességet kedveli; leginkább pangó vizes területekre érdemes telepíteni.

Kétlaki; virágai áprilisban nyílnak. Tuskója nagyon jól sarjad. A sótartalmat és a szennyezett levegőt is jól tűri, ezért az ilyen helyeken véderdők, erdősávok telepítésére igen alkalmas. Városokba, esztétikai céllal is jól ültethető.

Hasznosítása[szerkesztés]

Faanyaga a magas kőriséhez hasonló minőségű, de görbe növekedése erősen korlátozza bútoripari felhasználhatóságát.

Források[szerkesztés]