Urgell grófság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Alt Urgell járás helyzete Lleida tartományban
Urgell grófjainak ősi címerpajzsa
A d'Oliana tó a Segre völgyében
Urgell grófjainak címerpajzsa a 12–15. században

Urgell grófság a történelmi Marca Hispanica frank tartomány egyik grófsága volt Katalóniában, Pallars és Cerdanya grófságok között. Területe nagyjából azonos volt Urgellet természetföldrajzi és történelmi tájegységével nagyjából Katalónia Lleida tartományának Alt Urgell (Alto Urgel) járásában.

Fővárosa eleinte La Seu d’Urgell volt, később Balaguer. A 785-ben alapított Urgelli egyházmegye székhelye La Seu d’Urgellben van.

Területének zöme hegyvidék.

Történelme[szerkesztés]

A grófság elődét — akárcsak a hegység szomszédos grófságainak előképeit — valószínűleg már a vizigótok megszervezték, a mórok pedig 716 (a Pireneusok elfoglalása) után többé-kevésbé formálisan emírséggé alakították át.

Abd al-Rahman ibn Abd Allah (a frank krónikákban: al-Gafiqi) kormányzó 732-es hadjárata után a területen bő negyed századig (Kis Pipin 752–761-es hadjáratáig) viszonylagos béke volt. Pipin 759-ben elfoglalta Narbonne-t, majd Roussillont, és ezzel a mórok elveszítették a Pireneusoktól északra meghódított területeiket. A Pireneusok hegylánca vált Andalusz és a Frank Birodalom határvidékévé.

Kialakulása[szerkesztés]

Marca Hispanica grófságai a 9. század elején

778-ban Nagy Károly az I. Abd ar-Rahman córdobai emír ellen lázadó emírek hívására átkelt a hegyvidéken, de vereséget szenvedett, és kénytelen volt visszavonulni. A mórok gyorsan visszafoglalták az általa átmenetileg megszállt területek többségét, így Urgellt is.

Nagy Károly többé nem tért vissza erre a hadszíntérre, hanem azt 785-ben fiára, Jámbor Lajosra, Akvitánia királyára hagyta. Ő apránként, módszeresen nyomult délnek; Osonát (Ausona) és Urgellt (Urgel) 795-ben foglalta el. Ezeket a területeket apja, Nagy Károly 795-ben újra grófságokká szervezte. Egyeseket újonnan alakított, másokat összevont vagy új grófokat nevezett ki élükre, azokat pedig, amelyek vizigót származású grófjai időben behódoltak neki, változatlanul hagyta. Az első időszakban a későbbi Cerdanya és Urgell még egy grófság volt, csak 897-ben, Szőrös Wilfred halála után váltak külön.

Marca Hispanica részeként[szerkesztés]

Katalónia grófságai a 8–12. században és a Córdobai Kalifátus összeszorulása
Osonai Borrell birtokai
Katalónia grófságai 1131-ben

Területe fokozatosan dél felé tolódott:

  • Északi része 819-ben önállósult: ez a sajátos jogállású hercegség lett a máig független Andorra.
  • Délen többször is a móroktól elhódított területekkel egészült ki.

A független grófság[szerkesztés]

Aragónia (és a Barcelonai grófság) terjeszkedése a 11–12. században

Urgell grófjai[szerkesztés]

A Karolingok által kinevezett grófok (kb. 798–870)[szerkesztés]

A Barcelonai-ház grófjai 869 (870)–992[szerkesztés]

A Barcelonai–Urgell-ház grófjai 992–1213[szerkesztés]

A Cabrera-házból (1213–1228)[szerkesztés]

A BarcelonaI–Urgell-ház grófjai (1228–1236)[szerkesztés]

A Cabrera-ház grófjai (1236–1314)[szerkesztés]

Az Aragóniai-ház grófjai (1314–1413)[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a County of Urgell című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Alt Urgell című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a County of Cerdanya című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Cerdanya grófság