Urák István

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Urák István
Született1974. november 2. (49 éves)
Köpec
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásabiológus, természettudományi szakíró,
egyetemi tanár
IskoláiBabeș–Bolyai Tudományegyetem (–1998)
SablonWikidataSegítség

Urák István (Köpec, 1974. november 2.) erdélyi magyar biológus, egyetemi tanár, természettudományi szakíró.

Életútja[szerkesztés]

Középiskoláit Sepsiszentgyörgyön, a Mikes Kelemen Líceumban végezte (1993), majd a BBTE-n szerzett biológiakémia szakos egyetemi diplomát (1998). Bio-cönológiai témájú magiszteri dolgozatát ugyanitt 1999-ben védte meg, doktori fokozatot ugyanott 2005-ben szerzett.

1993–94-ben a száldobosi Általános Iskolában volt helyettes tanár; az egyetemi diploma megszerzése után szülőfalujában tanított biológiát (1999–2005), s egy ideig igazgatója is volt az iskolának. 2005-től a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) adjunktusa, 2008-tól docens és tanszékvezető a Környezettudományi Tanszéken.

Első, a Vadász Könyvklub Egyesület pályázatán díjazott írása nyomtatásban A természet és én c. kötetben jelent meg (Budapest, 1997). Szaktanulmányai az Acta (Siculia), Annals of DDI, Buletin de Informare Societatea Lepidopterologică Română, Colle­gium Biologicum, Entomologica Roma­nica, Nord-Western Journal of Zoology, Transylvanian Review of Systematical and Ecological Research „The Retezat National Park” szakfolyóiratokban, a Csíki Székely Múzeum évkönyvében (Csíkszereda, 2005), a Travaux du Museum National d’Histoire Naturelle „Grigore Antipa” (Bukarest, 2004) c. gyűjteményes kötetekben, valamint a Kárpát-medencei Környezettudományi Konferencia III. (Kolozsvár, 2007) és IV. (Debrecen, 2008) kötetében, ismeretterjesztő cikkei a szentegyházi Alfa Ifjúsági Fórum, Erdővidéki Lapok hasábjain jelentek meg. Sikeresen szerepelt több természettudományi tárgyú fotópályázaton.

Társszerkesztője volt a III. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferencia kötetének (Kolozsvár, 2007).

Kötetei[szerkesztés]

  • Date despre arachnofauna din Bazinul Superior al Oltului (Kolozsvár, 2008);
  • Állattani ismeretek (Újvárosi Lujzával, Kolozsvár, 2008).

Források[szerkesztés]