Transz-csendes-óceáni Partnerség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
  Az egyezményt aláíró országok
  A csatlakozás iránt érdeklődő országok

A Transz-csendes-óceáni Partnerségi Megállapodás, röviden a Transz-csendes-óceáni Partnerség vagy a Csendes-óceáni Partnerség (angolul Trans-Pacific Partnership Agreement, röviden TPPA vagy TPP), egy Ausztrália, Brunei, Chile, az Egyesült Államok, Japán, Kanada, Malajzia, Mexikó, Peru, Szingapúr, Új-Zéland és Vietnám között létrejött szabadkereskedelmi megállapodás. 2017. január 23-án az Egyesült Államok felmondta az egyezményt, így az jelenleg már csak 11 országot tömörít.[1]

A Megállapodás az eredetileg négy ország alkotta Transz-csendes-óceáni Stratégiai Gazdasági Társulási Egyezmény (angolul Trans-Pacific Strategic Economic Partnership, röviden TPSEP vagy P4) bővülésével jött létre. Bruneihez, Chiléhez, Szingapúrhoz és Új-Zélandhoz 2008-tól kezdődően további nyolc ország csatlakozott: Ausztrália, az Egyesült Államok, Japán, Kanada, Malajzia, Mexikó, Peru és Vietnám, ezzel elérve a tagállamok azóta változott, de meg nem haladott maximális számát.

Az alapításról szóló, hét év tárgyalását lezáró szerződés aláírására 2015. október 5-én,[2] míg annak kiegészített, végleges változatának aláírására 2016. február 4-én került sor, ez utóbbira Aucklandben, Új-Zélandon.[3] A tárgyalások a szemben álló felek egyet nem értésének okán húzódtak el hét évig, a vitás pontok közé mezőgazdasággal, személyi tulajdonjoggal, szolgáltatásokkal és beruházásokkal kapcsolatos kérdések tartoztak.[4]

A Megállapodás két fő célt szolgál: intézkedéseket foganatosít a vámjellegű és a nem vámjellegű kereskedelmi korlátozások csökkentésének érdekében, illetve törekszik egy egységes vitarendezési mechanizmus kiépítésére a befektetők és az államok között (angolul Investor-State Dispute Settlement, röviden ISDS).[5]

A TPP-tagországok közt megvalósul több más szabadkereskedelmi egyezmény is, egy közülük az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Trans-Pacific Partnership című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Origo: Az Egyesült Államok kivonul a csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodásból (magyar nyelven). http://www.origo.hu/. (Hozzáférés: 2017. február 3.)
  2. http://www.bbc.com/news/business-34444799 BBC News 2015. október 5.
  3. http://www.bbc.com/news/business-35480600 BBC News 2016. február 4.
  4. Schott, Jeffrey; Kotschwar, Barbara; Muir, Julia (2013). Understanding the Trans-Pacific Partnership. Peterson Institute for International Economics. pp. 17–18. ISBN 978-0-88132-672-7.
  5. https://www.theguardian.com/business/2015/oct/06/australia-and-the-trans-pacific-partnership-what-we-do-and-dont-know The Guardian 2015. október 6.

Források[szerkesztés]