Tramini

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy fürt tramini

A tramini borszőlőfajta, amelyet Magyarországon főleg a pannonhalma-sokoróaljai, a mátraaljai, az egri és a móri borvidékeken termesztenek. Magyarországon általában a piros tramini és a fűszeres tramini ismert, de az alacsony terméshozam miatt nem igazán elterjedt.

A muscat fajta rokonának tartják. Viszonylag hűvös éghajlaton érzi jól magát.

Termesztik Németországban, Franciaországban, az Amerikai Egyesült Államokban (főleg Kaliforniában), Ausztriában és Romániában is.

Nevét a dél-tiroli (alto-adige-i) Tramin községről kaphatta, de a szőlőfajta akár francia eredetű is lehet, vagy egyes vélemények szerint észak-görögországi.

Tőkéje középerős növekedésű, sűrű vesszőjű, fürtje kicsi, szabálytalan, tömött vagy közepesen tömött. Bogyói kicsik, vagy közepesek, kicsit megnyűlt gömbölyű alakúak, húspiros színűek és hamvasak, vastag héjúak, ropogósak, édesek és lédúsak, de a sok mag miatt viszonylag kevés levet adnak. Szeptember vége felé érik.

Savai a Somlón termett tramini kivételével lágyak. Bora aranysárga, rózsa és licsi illatú, kissé muskotályos, fűszer, gyümölcs, fahéj és mézízű. A traminit általában fiatalon fogyasztják, de vannak olyan fajták, amelyeknek 2-4 év érés használ. Öt évnél tovább viszont ritkán élnek.

A nemzetközi piacon legismertebbek a francia Elzász tartományban előállított traminik. Magyarországon ismert például a Bátaapáti Tramini.

Gewürztraminer[szerkesztés]

A traminit gyakran azonosítják a Gewürztraminer szőlőfajtával (amit Gewürz, illetve Traminer neveken is emlegetnek), bár az Office Internationale de la Vigne et du Vin szerint nagyon hasonló, de mégis külön fajták.

Épp ezért a tramini és a Gewürztraminer hasonnevei, mint például Tramin cervené és Traminer Rosso is keverednek. Egyéb hasonnevei a Traminer, Traminac, Traminer Musqué, Traminer Parfumé, Traminer Aromatico, Roter Traminer, Edel Traube, Rousselet, Savagnin és a Savagnin Rosé.

Gasztronómiai ajánlat[szerkesztés]

A száraz traminit fehér húsú szárnyasokhoz, az édes traminit gyümölcsös édességekhez ajánlják [1].

A tramini a Gewürztraminerrel együtt a kevés fehérborok egyike, amely kellemes curryvel és egyéb ázsiai ételekkel. Fogyasztható zsíros vadhúshoz is.

A fűszeres tramini késői szüretelésű borai gyakran viselik magukon többek között a fahéj aromajegyeit, ami összhangot teremt a fahéjas fogásokkal. Jól harmonizál a gyömbérrel, s például a licsivel készült ételekkel is.[1]

10-12 C hőmérsékleten szolgálják fel.

Források[szerkesztés]

  1. Fűszeres tramini, gyömbér, licsi, scheurebe - Molekuláris családregények. In: François Chartier: Az ízek harmóniája - Ételek és borok párosításának művészete és tudománya. Alinea Kiadó, 2011. 95-104. o.

Külső hivatkozások[szerkesztés]