Tramini

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy fürt tramini

A tramini könnyű, friss, aromás fehérbort adó szőlőfajta. A muskotály fajta rokonának tartják. Nevét a dél-tiroli (alto-adige-i) Tramin (1919 óta Termeno) községről kaphatta, de a szőlőfajta akár francia eredetű is lehet, vagy egyes vélemények szerint észak-görögországi.

Elterjedése[szerkesztés]

Termesztik Németországban, Franciaországban, az Amerikai Egyesült Államokban (főleg Kaliforniában), Ausztriában és Romániában is. Spanyolország északnyugati borrégiójában (Galicia autonóm közösségben) albariño néven jelentős.

Magyarországon főleg a pannonhalma-sokoróaljai, a mátraaljai, az egri és a móri borvidékeken termesztenek. Magyarországon általában a piros tramini és a fűszeres tramini ismert, de az alacsony terméshozam miatt egyik sem igazán elterjedt.

Jellemzése[szerkesztés]

Tőkéje középerősen nő, sűrű vesszőkkel. Fürtje kicsi, szabálytalan, tömött vagy közepesen tömött. Bogyói kicsik vagy közepesek, kissé megnyúlt gömbölydedek, húspirosak és hamvasak. A héjuk vastag, ropogósak, édesek és lédúsak, de a sok mag miatt viszonylag kevés levet adnak.

Viszonylag hűvös éghajlaton érzi jól magát. Szeptember vége felé érik.

Felhasználása[szerkesztés]

Savai a Somlón termett tramini kivételével lágyak. Bora aranysárga, rózsa és licsi illatú, kissé muskotályos, fűszer, gyümölcs, fahéj és mézízű. Általában fiatalon fogyasztják, de egyes fajtáinak 2-4 év érés használ. Öt évnél tovább ritkán él.

A nemzetközi piacon legismertebbek a francia Elzász tartományban előállított traminik. Magyarországon ismert a Bátaapáti Tramini.

Gewürztraminer[szerkesztés]

A traminit gyakran azonosítják a Gewürztraminer szőlőfajtával (amit Gewürz, illetve Traminer neveken is emlegetnek), bár az Office Internationale de la Vigne et du Vin szerint nagyon hasonló, de mégis külön fajták.

Épp ezért a tramini és a Gewürztraminer hasonnevei, mint például Tramin cervené és Traminer Rosso is keverednek. Egyéb hasonnevei a Traminer, Traminac, Traminer Musqué, Traminer Parfumé, Traminer Aromatico, Roter Traminer, Edel Traube, Rousselet, Savagnin és a Savagnin Rosé.

Gasztronómiai ajánlat[szerkesztés]

A száraz traminit fehér húsú szárnyasokhoz, az édes traminit gyümölcsös édességekhez ajánlják [1].

A tramini a Gewürztraminerrel együtt a kevés fehérborok egyike, amely kellemes curryvel és egyéb ázsiai ételekkel. Fogyasztható zsíros vadhúshoz is.

A fűszeres tramini késői szüretelésű borai gyakran viselik magukon többek között a fahéj aromajegyeit, ami összhangot teremt a fahéjas fogásokkal. Jól harmonizál a gyömbérrel, licsivel készült ételekkel is.[1]

10-12 C hőmérsékleten szolgálják fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Fűszeres tramini, gyömbér, licsi, scheurebe - Molekuláris családregények. In: François Chartier: Az ízek harmóniája - Ételek és borok párosításának művészete és tudománya. Alinea Kiadó, 2011. 95-104. o.

Források[szerkesztés]