Ugrás a tartalomhoz

Trentino-Alto Adige

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Trentino-Alto Adige
(Regione Autonoma Trentino-Alto Adige / Autonome Region Trentino-Südtirol / Region Autonóma Trentin-Südtirol)
Bolzano / Bozen
Bolzano / Bozen
Trentino-Alto Adige címere
Trentino-Alto Adige címere
Trentino-Alto Adige zászlaja
Trentino-Alto Adige zászlaja
Közigazgatás
Ország Olaszország
RangRégió
SzékhelyTrento
MegyéiBolzano (BZ)
Trento (TN)
KormányzóMaurizio Fugatti (2021. július 7-től)
Népesség
Teljes népesség1 072 276 fő (2019)[1]
Népsűrűség74 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület13 619 km²
IdőzónaUTC+1
Trentino-Alto Adige régió elhelyezkedése
Trentino-Alto Adige régió elhelyezkedése
Trentino-Alto Adige weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Trentino-Alto Adige témájú médiaállományokat.

Trentino-Alto Adige/Südtirol (németül: Trentino-Südtirol, ladinul: Trentin-Südtirol) egy észak-olasz autonóm régió. A régió 2 megyéből áll, Trento autonóm megye (Trentino) és Bolzano autonóm megye, ahol jelentős a német anyanyelvűek száma. Bolzano megye területe a középkortól, Trentino megye területe 1815-től 1919-ig az osztrák Tirol tartomány déli részeként Osztrák Császárság ill. az Osztrák–Magyar Monarchia része volt. 1919-es elcsatolását követően Dél-Tirol névvel jelölték, hogy megkülönböztessék az Ausztriában maradt északi Tiroltól és Kelet-Tiroltól.

Földrajz[szerkesztés]

A régiót északról Ausztria, északnyugatról Svájc, nyugatról Lombardia, keletről Veneto határolja. A táj meghatározó elemei az Alpok hegylánc déli nyúlványai, főként a Dolomitok. A legmagasabb csúcsa az Ortler (3905 méter).

Legfontosabb folyóvize az Etsch (olaszul Adige) amely Dél-Tirol olasz nevét is adja (Alto Adige). Ugyancsak Dél-Tirol-hoz tartozik a Garda-tó északi része is, amely Olaszország legnagyobb tava.

Történelem[szerkesztés]

Lakosság[szerkesztés]

A régió lakosságának 60%-a olasz, 35%-a német, 5%-a ladin (rétoromán). A németek központja Bolzano, míg a ladinoké Fassa.

A ladin nyelv (saját elnevezése l ladin vagy l lingaz ladin; nem tévesztendő össze a romans nyelv ladin változataival, sem a spanyol nyelv ladino változatával) a rétoromán nyelvek egyike, amelyet az olaszországi Dolomitok vidékén, Dél-Tirolban mintegy 30 ezren beszélnek, a legtöbben kétnyelvűségben az olasszal, illetve a némettel. Dél-Tirol tartományban hivatalosan elismert regionális státusszal rendelkezik; több dialektusra oszlik.

Sport[szerkesztés]

Sportlétesítmények[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]