Garda-tó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Garda-tó
(Lago di Garda)
Ország(ok) Olaszország
Vízgyűjtő terület3556 km2
Elsődleges forrásokSarca
Elsődleges lefolyásokMincio
Hosszúság51,6 km
Szélesség17,2 km
Felszíni terület369,98 km2
Átlagos mélység136 m
Legnagyobb mélység346 m
Víztérfogat50,3 km3
Part hossza158,4 km
Tszf. magasság65 m
Elhelyezkedése
Garda-tó (Észak-Olaszország)
Garda-tó
Garda-tó
Pozíció Észak-Olaszország térképén
é. sz. 45° 39′ 37″, k. h. 10° 41′ 38″Koordináták: é. sz. 45° 39′ 37″, k. h. 10° 41′ 38″
Garda-tó (Lombardia)
Garda-tó
Garda-tó
Pozíció Lombardia térképén
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Garda-tó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Garda-tó (olaszul Lago di Garda) Olaszország legnagyobb tava, a Sarca–Garda–Mincio vízrendszer része. A tó az utolsó jégkorszakban képződött. Köszönhetően elhelyezkedésének, a mediterrán flórának és a kellemes klímának, a Garda-tó az egyik legnépszerűbb úti cél Észak-Olaszországban.

Fekvése[szerkesztés]

Az Alpok és a Pó-síkság között, illetve Trentino-Alto Adige, Lombardia és Veneto régiók határán fekszik. Déli partja a Verona és Brescia közötti útvonaltól kissé északra található, az E70-es (A4) autópálya mentén. Közvetlenül a tó déli partján fut az SR11-es út.

A tó Észak-Olaszország legnagyobb összefüggő természetes vízfolyásának, a Sarca–Garda–Mincio folyó- és tórendszernek része. A tavat tápláló legfontosabb folyó a Sarca, mely az AdamelloPresanella hegységben ered, és 78 km megtétele után a tó északi csücskében, Nago–Torbole városnál torkollik a tóba. Maga a Garda-tó 41 km hosszú vízáramlási nyomvonalhosszúságot képvisel. A tó déli végében, Peschiera del Garda városánál a Mincio folyó lép ki a tóból, amely 75 km-es út után Governolo városánál a folyóba ömlik. Mindkét folyó erősen szabályozva van, vizüknek nagy részét vízerőművek táplálására részét tereik el. A tó szintjének ingadozását zsilip és alagútrendszerrel szabályozzák.

A Garda-tó és a Mincio folyó a régió történelmének háborúiban természetes vízi akadályt képezett. Az Osztrák Császárság az 1815-ös bécsi kongresszus határozata értelmében megszerezte Lombardiát és a Velencei Köztársaság területét (a későbbi Venetót). Ezek védelmére Ausztria kiépítette a Garda-tóra és a Mincio folyóra támaszkodó Erődnégyszöget. A 19. századi itáliai egységmozgalom elleni háborúkat Ausztria erre támaszkodva vívta meg. Az Olasz Királyság 1866-ban szerezte meg.

Települések[szerkesztés]

A Garda-tó partján fekvő települések régiók és megyék szerint:
Trentino-Alto Adige
Veneto
Lombardia
Trento
megye
(nyugat-kelet)
Verona
megye
(észak-dél)
Brescia
megye
(dél-észak)
Torbole, panoráma
Kilátás a tó déli részére Peschiera del Garda közelében. Girolamo dei Libri festménye 1533-ból.

Galéria[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]