Tory és Whig

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Tory és Whig (angolul többes számban tories és whigs) két angol arisztokrata párt, mely hosszú ideig, úgyszólván egészen napjainkig a politikai életben egymással versenyezett és a kormányzásban egymást felváltotta.

Eredetük[szerkesztés]

Mindkét név eredetileg gúnynév volt. A tory név Írországban merült fel I. Károly idejében: így nevezték azon ír rablóbandákat, melyek mint a király állítólagos hívei az országban szanaszét rabolgattak. Később, a Stuartok restaurációja után e névvel jelölték az írek védelmezőjének, Jakab yorki herceg híveit, majd pedig az egész udvari pártot. A whig elnevezés skót eredetű; így nevezték a skót parasztokat, állítólag azért, mert lovaikat e kiáltással «whigam» ösztönözték 1648. Ez az elnevezés átment a skót felkelőkre, a covenant híveire, majd a skót köztársasági pártra. Végül a restauráció idején (1680 körül) így nevezte el az udvari párt azt a politikai pártot, mely a Stuartok katolikus ágát, azaz Jakab yorki herceget a trónöröklésből kizárni akarta. A Stuartok elűzetése és a hannoveri ház uralmának megszilárdítása után e nevek jelentősége megváltozott. A tory név egyet jelentett a konzervatív, a whig a liberális szavakkal. A legszélső torykat, akik minden újítást a legmakacsabbul elleneztek, magas-toryknak (hightories) nevezték.

Más országokban is kialakultak whig pártok, többek között az Amerikai Egyesült Államokban (Whig Party) és Libériában (True Whig Party). Tory pártok elsősorban Írországban és Kanadában jöttek létre.

A zenében[szerkesztés]

  • The Whigs, 2002-ben alapult garázs rockot játszó amerikai banda.
  • The Afghan Whigs, a 90-es években működő indie rock zenét játszó banda.

Lásd még[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • V. ö. Kebbel: History of torysm from the accession of Mr. Pitt to Beaconsfield (London, 1885).