Ugrás a tartalomhoz

Thommanon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Angkor romjai
Világörökség
Dévata
Dévata
Adatok
OrszágKambodzsa
TípusKulturális helyszín
KritériumokI, II, III, IV
Felvétel éve1992
Elhelyezkedése
Thommanon (Kambodzsa)
Thommanon
Thommanon
Pozíció Kambodzsa térképén
é. sz. 13° 26′ 50″, k. h. 103° 52′ 39″Koordináták: é. sz. 13° 26′ 50″, k. h. 103° 52′ 39″
A Wikimédia Commons tartalmaz Thommanon témájú médiaállományokat.

Thommanon a 12. század elején épült Visnu istennek szentelt hindu templom Angkorban, Kambodzsában. Angkorthom keleti falánál, a Győzelmi kaputól 500 méterre az út két oldalán álló Angkorvat stílusú aprócska ikertemplomok egyike; az út bal oldalán áll a Thommanon, jobb oldali párja a Csoszaj Tevoda.

Története és leírása[szerkesztés]

A két egyforma templom építésének pontos dátuma ismeretlen; keletkezésüket a kutatók a Baphuon és Angkorvat megépülése közötti időszakra, azaz a 11. század vége, illetve a 12. század első fele közötti időre datálják.

A 45×60 méteres lateritfallal körülvett szentélyhez, a fal keleti és nyugati oldalain épült visszafogottan díszített átjárókon jut a látogató. A gopurákat a szentéllyel összekötő magasított töltésút az építmény tengelye; az árokká mélyített udvart egykor víz boríthatta.

Az égtájak felé álajtókkal lezárt, 3×3 méteres, keletre nyíló szentélyt négyszintes, kecses figurákkal és faragásokkal díszített torony ékesíti – az oszlopszerű 2,5 méter magas torony uralja az egész épületet. A szentély bejáratát vékony, elnyújtott alakú dévaták őrzik, az oromfalon a garudán repülő Visnu alakja látható. A szentély középpontjában 95 centiméter magas linga, az isten és a dévarádzsa (isteni hatalmú király) közös jelképe, áll.

A szentélyt kelet felől egy 3×6 méteres téglalap alaprajzú alacsony terem egészíti ki. Díszei a Rámájana eposz jeleneteit ábrázolják, a déli ajtó fölött a tízfejű Rávana démonkirály, a szemközti falon, Válin és Szugríva harca, majd Válin halála látható.

A templom délkeleti sarkában egy oszlopokkal díszített bejáratú Könyvtár áll.

A Thommanon templomot 1960-ban anasztilózissal restaurálták, majd 2005 óta állagmegóvásán és felújításán kínai restaurátorok dolgoznak, látogathatósága korlátozott.

Források[szerkesztés]

  • Michael Freeman and Claude Jacques: Ancient Angkor, River Books, 1999. ISBN 0-8348-0426-3.
  • Maurice Glaize: A guide to the Angkor monuments [1]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Thommanon
A Wikimédia Commons tartalmaz Thommanon témájú médiaállományokat.