Thommanon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Angkor romjai
Világörökség
Dévata
Dévata
Adatok
Ország Kambodzsa
Típus Kulturális helyszín
Kritériumok I, II, III, IV
Felvétel éve 1992
Elhelyezkedése
Thommanon (Kambodzsa)
Thommanon
Thommanon
Pozíció Kambodzsa térképén
é. sz. 13° 26′ 50″, k. h. 103° 52′ 39″Koordináták: é. sz. 13° 26′ 50″, k. h. 103° 52′ 39″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Thommanon témájú médiaállományokat.

Thommanon a 12. század elején épült Visnu istennek szentelt hindu templom Angkorban, Kambodzsában. Angkorthom keleti falánál, a Győzelmi kaputól 500 méterre az út két oldalán álló Angkorvat stílusú aprócska ikertemplomok egyike; az út bal oldalán áll a Thommanon, jobb oldali párja a Csoszaj Tevoda.

Története és leírása[szerkesztés]

A két egyforma templom építésének pontos dátuma ismeretlen; keletkezésüket a kutatók a Baphuon és Angkorvat megépülése közötti időszakra, azaz a 11. század vége, illetve a 12. század első fele közötti időre datálják.

A 45×60 méteres lateritfallal körülvett szentélyhez, a fal keleti és nyugati oldalain épült visszafogottan díszített átjárókon jut a látogató. A gopurákat a szentéllyel összekötő magasított töltésút az építmény tengelye; az árokká mélyített udvart egykor víz boríthatta.

Az égtájak felé álajtókkal lezárt, 3×3 méteres, keletre nyíló szentélyt négyszintes, kecses figurákkal és faragásokkal díszített torony ékesíti – az oszlopszerű 2,5 méter magas torony uralja az egész épületet. A szentély bejáratát vékony, elnyújtott alakú dévaták őrzik, az oromfalon a garudán repülő Visnu alakja látható. A szentély középpontjában 95 centiméter magas linga, az isten és a dévarádzsa (isteni hatalmú király) közös jelképe, áll.

A szentélyt kelet felől egy 3×6 méteres téglalap alaprajzú alacsony terem egészíti ki. Díszei a Rámájana eposz jeleneteit ábrázolják, a déli ajtó fölött a tízfejű Rávana démonkirály, a szemközti falon, Válin és Szugríva harca, majd Válin halála látható.

A templom délkeleti sarkában egy oszlopokkal díszített bejáratú Könyvtár áll.

A Thommanon templomot 1960-ban anasztilózissal restaurálták, majd 2005 óta állagmegóvásán és felújításán kínai restaurátorok dolgoznak, látogathatósága korlátozott.

Forrás[szerkesztés]

  • Michael Freeman and Claude Jacques: Ancient Angkor, River Books, 1999. ISBN 0-8348-0426-3.
  • Maurice Glaize: A guide to the Angkor monuments [1]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Thommanon témájú médiaállományokat.