Phnom Krom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Angkor romjai
Világörökség
Sunset at Phnom Bakheng.JPG
Adatok
Ország Kambodzsa
Típus Kulturális helyszín
Kritériumok I, II, III, IV
Felvétel éve 1992
Elhelyezkedése
Phnom Krom (Kambodzsa)
Phnom Krom
Phnom Krom
Pozíció Kambodzsa térképén
é. sz. 13° 17′ 09″, k. h. 103° 48′ 44″Koordináták: é. sz. 13° 17′ 09″, k. h. 103° 48′ 44″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Phnom Krom témájú médiaállományokat.

Phnom Krom – az „Alacsonyabb Hegy” – hindu „templomhegy” Jasodharapuraban (ma Angkor), az egykori Khmer Birodalom 9. században alapított fővárosában, Kambodzsában. Az I. Jaszovarman király uralkodása (889–910) idején épült templomot a hinduizmus három főistenének – Brahma, a teremtő; Siva, a pusztító; és Visnu, a megtartó – tiszteletére emelték.

Phnom Krom, Phnom Bakheng (Központi Hegy) és Phnom Bok (Ökörhát hegy) mellett a városalapító király hegytetőre építtetett három templomának egyike. A templom külső fala laterit-téglákból épült, a napjainkra erősen romos belső épületek és a három tornyos szentély homokkőből készült. Phnom Krom keleti kapuja két oldalán, szimmetrikusan négy kisebb épület áll, feltételezetten krematóriumok. A védőfal északi, nyugati és déli oldalán hosszú termek maradványai láthatók. A templom középpontja a mesterséges magaslatra emelt, észak déli vonalban egymás mellett álló, keletre nyíló három torony, amelyek közül a délit Brahma, a központit Siva és az északit Visnu isteneknek szentelték. Az épület díszítései alig kivehetőek, erősen mállanak; az templom egésze igen rossz állapotban van, restaurálására nincs lehetőség.

A hegy, amelyen Phnom Krom áll annyira sziklás, köves hogy a néphagyomány szerint a hegy szikláit Hanumán a Rámájana eposz hatalmas és jóságos majomkirálya dobálta össze.

Forrás[szerkesztés]

  • Michael Freeman and Claude Jacques: Ancient Angkor, River Books, 1999. ISBN 0834804263. (angol)
  • Maurice Glaize: A guide to the Angkor monuments [1] (angol)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Phnom Krom AsiaExplorers – Phnom Krom (angol)