Bantej Kdei

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Angkor romjai
Világörökség
Bantej Kdei kapujának őrzője
Bantej Kdei kapujának őrzője
Adatok
OrszágKambodzsa
TípusKulturális helyszín
KritériumokI, II, III, IV
Felvétel éve1992
Elhelyezkedése
Bantej Kdei (Kambodzsa)
Bantej Kdei
Bantej Kdei
Pozíció Kambodzsa térképén
é. sz. 13° 25′ 47″, k. h. 103° 53′ 54″Koordináták: é. sz. 13° 25′ 47″, k. h. 103° 53′ 54″
A Wikimédia Commons tartalmaz Bantej Kdei témájú médiaállományokat.

Bantej Kdei (angol átírásban: Banteay Kdei) – „Cellák Citadellája” – a 12-13. század fordulóján épült buddhista templom-kolostor Angkorban, Kambodzsában. A VII. Dzsajavarman király uralkodása (1181-1220) idején, Bajon-stílusban emelt épület, alaprajzát és szerkezetét tekintve Ta Prohm és Prah Khan kolostorok hasonmása. A templom Angkorthomtól 2 kilométerre keletre, a „királyi úszómedence” nyugati partján, a keleti Barajtól délre áll.

A templom-kolostor építésének időpontjáról nincsenek pontos adatok. Stílusát, épületszerkezetét és díszítéseit tekintve a régészek egybehangzó véleménye, hogy a templom Dzsajavarman király uralkodása alatt készült. Ugyanezzel magyarázzák, hogy a templom építőanynaga nagyon rossz minőségű homokkő; a környék jó minőségű építőanyagait az új főváros Angkorthom legfontosabb épületeinek a Bajon főtemplom, a palotaépület és teraszai (Elefántterasz, Leprás király terasza), az uralkodó közvetlen használatába állított építmények valamint a király szüleinek emléket állító kolostorok (Ta Prohm és Prah Khan) megalkotására használták fel. Bantej Kdei nyugati gopurájában talált 10. századi feliratatok alapján a régészek úgy vélik, hogy a templom építésekor még a szomszédos Kutisvara templom köveit is újra beépítették.[1]

Az épület leírása[szerkesztés]

A templomot övező fal keleti oldalának közepén nyíló hosszanti tengelyű átjárót, mosolygó Avalókitésvara arcok díszítik; a bejáratok mindkét oldalát emberfejű, sastestű garudák őrzik. Közvetlenül a templom bejárata előtt hatalmas, kereszt formájú enyhén emelkedő terasz áll, amelyet Bajon-stílusú naga és garuda balusztrádos korlátok és oroszlánok díszítenek. Bantej Kdei központi szentélyét két falakkal határolt udvar fojga körül. Az udvarokon hosszú galériák és nagy négyszögletes termek sora található, amelyek feltehetőleg a rituális táncok helyszínei voltak. Az épület szögletes oszlopait önállóan vagy csoportokban faragott, kecses mozdulatú mennyei táncosnők domborművei díszítik, míg a belső átjárók oldalainál dévaták szoborszerű, magas reliefjei állnak. A központi szentély kövei durva faragásúak, elnagyoltan csiszoltak, mert falait fémlapokkal, (valószínűleg Prah Khan központi szentélyéhez hasonlóan) bronzlemezek borították. A harmadik átjáró kereszt alaprajzú belhajója boltozatos és oszlopokkal tagolt. A belső udvari fedett folyosók falait Buddha életét ábrázoló domborművek borítják.

A templom érdekessége, hogy 2001-ben az itt végzett ásatások során, a japán University of Sophia munkatársai 274 Buddha szobrot és szobortöredéket valamint kisebb fémdarabokat találtak a földbe temetve.[2] A szobrok homokkőből készültek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Maurice Glaize: A guide to the Angkor monuments
  2. CambodianOnline – Banteay Kdei'. [2007. április 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. április 29.)

Források[szerkesztés]

  • Michael Freeman and Claude Jacques: Ancient Angkor, River Books, 1999. ISBN 0-8348-0426-3. (angol)
  • Maurice Glaize: A guide to the Angkor monuments [1] (angol)
  • APSARA – Bateay Kdei [2] (angol)

További információk[szerkesztés]