Kbal Spean

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Angkor romjai
Világörökség
Kbal Spean, az Ezer Linga folyója
Kbal Spean, az Ezer Linga folyója
Adatok
OrszágKambodzsa
TípusKulturális helyszín
KritériumokI, II, III, IV
Felvétel éve1992
Elhelyezkedése
Kbal Spean (Kambodzsa)
Kbal Spean
Kbal Spean
Pozíció Kambodzsa térképén
é. sz. 13° 42′ 30″, k. h. 104° 01′ 32″Koordináták: é. sz. 13° 42′ 30″, k. h. 104° 01′ 32″
A Wikimédia Commons tartalmaz Kbal Spean témájú médiaállományokat.
Linga és jóni szimbólumok a víz alatt

Kbal Spean„Hídfő” – ismertebb nevén „az Ezer Linga folyója” [1] a Kulen hegy délnyugati lejtőjén, a Sziemreap folyó mellékágának termékenységszimbólumokkal díszített mederszakasza Kambodzsában.

A mai angkori „templomvárostól” 25 kilométerre északra fekvő Kulen hegy lábánál, a Kbal Spean folyó völgyében álló sziklatömbök mesterséges hidat képeznek, ahol a víztükör alatt rengeteg – valóban több ezer – linga és jóni faragás látható négyzet formájú tömbökben és sorokban. A környező sziklákat a hindu mitológia isten és állat motívumai díszítik.

Története[szerkesztés]

Kbal Spean faragványai I. Szurjavarman király uralkodása (1001-1050) idején készültek, majd II. Udajaditjavarman királysága (1050-1066) alatt nyerték el végső formájukat;[2] a régészek véleménye szerint az itt látható domborművek és szobrok a 11. és a 13. század között keletkeztek.[3]

A Khmer Királyság történelmének meghatározó sajátossága, valamint felemelkedésének és gazdagságának alapja az öntözéses rizstermelésen alapuló mezőgazdaság volt. A Birodalom a Nagy Tó (Tonle Szap), a Sziemreap folyó és a Mekong-medence hatalmas természetes öntözőrendszere köré épült, amit az uralkodók építtette impozáns vízhálózat és víztározómedencék sora egészített ki. A khmer városok – kiemelten a főváros – minden eleme a hindu vallás bizonyos szimbólumaira utalt és e világnézethez kapcsolódott. A hindu vallás három főistene (Brahma, Siva, Visnu) és az istenkirályok (dévarádzsák) közös jelképe a nemzőerőt, általánosabb értelemben a teremtő erőt szimbolizáló linga. A Khmer Birodalom 1181 előtt, azaz a buddhizmust meghonosító VII. Dzsajavarman király uralkodása előtt épült templomainak központi szentélyeiben – főként a Sivának szentelt templomokban – ugyanezt az isten-szimbólumot helyezték el (lásd: Pra Kó, Lolei, Bakheng, Bakong, Keleti Mebon, Phimeanakasz, Baphuon, Angkorvat stb.). A lingát kör alaprajzú oszlopként ábrázolták, talapzatát lótusz, vagy gyűrű, illetve négyzet alakú jóni-motívum övezte. A férfi és női elemek egyesülése, a kozmikus teremtés szimbóluma és egyben minden élet alapja.

A Kbal Spean folyó egy szakaszát a medrébe faragott több ezernyi stilizált linga- és jóni-motívum segítségével a termékenység folyójává alakították az emberi kezek. Hitük szerint így biztosítva a déli síkságok termékenységét, a rizstermés bőségét és a főváros mindenkori gazdagságát. Ugyanez a víz táplálta a keleti Baraj hatalmas medencéjét.[2]

A sziklák díszítései a világ teremtéséhez kapcsolódnak és az idők kezdetének eseményeit mutatják: Visnu meditációja megtisztítja a káosztól az ősi világtengert, majd a köldökéből kinövő lótuszvirágon megszületik Brahma, a teremtő.

Források[szerkesztés]

  • Michael Freeman and Claude Jacques: Ancient Angkor, River Books, 1999. ISBN 0-8348-0426-3. (angol)
  • Maurice Glaize: A guide to the Angkor monuments [1] (angol)
  • APSARA – Kbal Spean APSARA - Kbal Spean ] (angol)
  • Dr. Toperczer István: Kambodzsa – Ősi istenek birodalma, Világjáró magazin, 2003. november [2] (magyar)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kbal Spean and the Valley of 1000 lingas. [2009. február 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. január 16.)
  2. a b http://www.asiaexplorers.com/cambodia/angkor/kbalspean.htm[halott link]
  3. APSARA - Kbal Spean

Külső hivatkozások[szerkesztés]