Csoszaj Tevoda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Angkor romjai
Világörökség
Díszes álajtó
Díszes álajtó
Adatok
OrszágKambodzsa
TípusKulturális helyszín
KritériumokI, II, III, IV
Felvétel éve1992
Elhelyezkedése
Csoszaj Tevoda (Kambodzsa)
Csoszaj Tevoda
Csoszaj Tevoda
Pozíció Kambodzsa térképén
é. sz. 13° 26′ 43″, k. h. 103° 52′ 40″Koordináták: é. sz. 13° 26′ 43″, k. h. 103° 52′ 40″
A Wikimédia Commons tartalmaz Csoszaj Tevoda témájú médiaállományokat.

Csoszaj Tevoda (angol átírásban: Chau Say Tevoda) 12. század elején épült Angkor-Vat stílusú hindu templom romja az angkori világörökségi területen, Kambodzsában. Az Angkorthomot határoló nagy kőfal keleti részén, a városba vezető út két oldalán, a Győzelmi kaputól 500 méterre két egyforma szerkezetű és díszítésű apró ikertemplom áll: jobbra a Csoszaj Tevoda és balra a Thommanon. Földrajzi koordinátái: é. sz. 13° 26′ 43″, k. h. 103° 52′ 40″

Leírása[szerkesztés]

A két templom építésének pontos időpontja ismeretlen, de formai és díszítésbeli jellegzetességeik alapján keletkezésüket a 11. század legvége és a 12. század első fele közötti időszakra teszik; valószínűleg II. Szurjavarman uralkodása idején, valamivel Angkorvat temploma előtt, vagy azzal egyidőben épültek.

A templom alaprajza és szerkezete a Thommanonéval azonos. Különbség, hogy a Csoszaj Tevoda 40×50 méteres külső falát négy gopura (átjáró) díszíti és belső udvarán két Könyvtár áll. Az épület kelet-nyugati tengelyére teljesen szimmetrikus.

A templom központi szentélye négyzet alakú, 2,8×2,8 méteres, az égtájak felé kereszt irányban kinyúló díszes álajtókkal; eredetileg négyszintes tornya megrongálódott, a legfelső szint szinte teljesen hiányzik, ezért gazdag faragásai ellenére is kevésbé fenséges, mint amely ikerpárjánál látható. Díszítései szépen kidolgozottak: dévaták (istennők), spirálisan csavart oszlopok és további függőleges díszítőelemek – álajtók és apró figurákkal díszített pilaszterek ékesítik.

A szentély keleti oldalához csatlakozó hosszú terem 3,6×6,8 méteres alaprajzú. A keleti átjáróra néző bejáratát három oszlopsor díszíti. A terem faragásai erősen megrongálódtak, két kisebb, épen maradt felületen a Rámájana eposz töredékei ismerhetők fel: Szugríva és Válin küzdelme és más majomfigurák. Külső díszein Visnu és Siva életének jelenetei, a Nandín lovagoló Uma és Siva, családi jelenetek és mennyei táncosnők (apszarák) láthatók.

Az udvar délkeleti és északkeleti sarkainak közelében álló Könyvtárak nyugati tájolásúak, de rendkívül rossz állapotban vannak; csupán alapjaik, illetve néhány faltöredék maradt meg.

2005 óta a templom állagmegóvásán kínai régészcsoport dolgozik, ezért Csoszaj Tevoda csak részlegesen látogatható.

Források[szerkesztés]

  • Michael Freeman and Claude Jacques: Ancient Angkor, River Books, 1999. ISBN 0-8348-0426-3.
  • Maurice Glaize: A guide to the Angkor monuments [1]

További információk[szerkesztés]