Hanumán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hanumán
Dévanágariहनुमान्
Nemférfi
SzüleiAndzsaná, Váju
Gyermekei
  • Macchanu
  • Makardhwaja
LakhelyKadali-erdő, Kishkindha-erdő
MantraOm Namo Hanumante Namaha, Dzsai Shri Ram
Fegyvertompa buzogány
ÜnnepHanuman Jayanti
A Wikimédia Commons tartalmaz Hanumán témájú médiaállományokat.

Hanumán (szanszkrit: हनुमान्; nyugati átírással Hanuman) egy majomfejű és -farkú szent alak a hinduizmusban. Az odaadás, fegyelmezettség, bátorság és az önzetlen cselekedetek szimbóluma. A bhakták szemében a mesteréhez tisztelettel viszonyuló szolga eszményi megtestesítője.

Névváltozatai: Hanumat, Anuman (tamil), Hanumantha (kannada), Anoman (indonéz), Andoman (maláj).

Hanumán a Rámájána ősi eposz egyik szereplője és központi alakja, egy csapat majom vagy majomszerű lény főnöke, Ráma hű szolgája. A történetben amikor Rávana, a démonok ura elrabolja Ráma feleségét, Szítát, ő találja meg Lanká szigetén. Részt vesz Ráma Rávana elleni háborújában és a segítségével Ráma legyőzi a démonkirályt.

A középkori Indiában több olyan irodalmi és költői mű született (pl. a Hanumán Csálíszá himnusz), amelyek Hanumánt istenként dicsőítik. Hanumán képességei sok hindut lenyűgöztek, akik emiatt önálló istenségként tekintenek rá, aki független Rámától. A Rámájana azonban mindvégig hangsúlyozza Ráma kimagasló helyzetét, ezért a legtöbb hindu nézet alapján Hanumán csak bhakta, nem istenség.[1] Egyesek Rudra (Siva) 11. avatárának is tekintik.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Steven J. Rosen: India rejtett kincse
  2. Lutgendorf, Philip (2007). Hanuman's tale: the messages of a divine monkey. Oxford University Press US. p. 44. ISBN 978-0-19-530921-8.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hanuman című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.