Terra Nova – Az új világ

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Terra Nova
(Terra Nova)
Terra Nova Logo.jpg
Műfaj Sci-Fi / Dráma

Alkotó Steven Spielberg
Peter Chernin
René Echevarria
Brannon Braga
Jon Cassar
Aaron Kaplan
Katherine Pope
Darryl Frank
Justin Falvey
Alex Graves
Craig Silverstein
Kelly Marcel
Főszereplő Jason O'Mara
Shelley Conn
Christine Adams
Stephen Lang
Allison Miller
Landon Liboiron
Naomi Scott
Rod Hallett
Alana Mansour
Zeneszerző Brian Tyler

Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Évadok 1
Epizódok13 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer Steven Spielberg
Producer Craig Silverstein
Forgatási helyszín Queensland
Részenkénti játékidő kb. 45 perc epizódonként
Gyártó
 • Amblin Television
 • Chernin Entertainment
 • 20th Century Fox Television
Forgalmazó 20th Television
Sugárzás
Eredeti adó USA Fox (2011–)
Eredeti sugárzás2011. szeptember 26. – 2011. december 19.
Első magyar adó RTL2
Magyar sugárzás kezdete2012. október 2.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Terra Nova – Az új világ témájú médiaállományokat.

A Terra Nova sci-fi- és dráma elemeket vegyítő amerikai televíziós sorozat. 2011 szeptemberében indult a Foxon, de a magas költségek és az alacsony nézettség miatt egy szezon után a tv-csatorna nem rendelte meg a folytatást 2012-ben.

Az első, dupla epizódot májusban mutatták volna be az Egyesült Államokban, de márciusban bejelentették, hogy a premiert inkább őszre tolják. Szeptemberben az amerikai FOX csatorna tűzte műsorára.

Történet[szerkesztés]

2149-ben a Föld haldoklik, az életkörülmények egyre rosszabbak. A tudósok egy véletlen kísérlet folytán kaput nyitnak a múltba, melyen át lehetőség nyílik Terra Nova, vagyis egy új világ létrehozására. Nathaniel Taylor parancsnoksága alatt új település építésébe kezdenek a 85 millió évvel korábbi, még dinoszauruszokkal teli Föld egy alternatív múltjában. Jim Shannon és családja a 9. telepes csoporttal érkezik meg kissé viharos körülmények között. A Shannon-család a Földön törvényt szegett azzal, hogy kettő helyett harmadik gyermeket vállaltak, így Jim börtönből menekülve érkezik az új világba.

Az ősi Földön Terra Novától elkülönülten él egy lázadó csapat, a „hatosok”. Őket azért küldték vissza, hogy eltávolítsák a kolónia éléről Taylor parancsnokot. Az új Földre egyes csoportok nem az új élet lehetőségeként, hanem csak egy újabb kiaknázható területként tekintettetek, Taylor pedig ezt igyekszik megakadályozni. A Terra Nován élő kolóniának a körülményekkel, a dinoszauruszokkal és a „hatosokkal” is meg kell küzdenie, ha fel akarja építeni az új civilizációt.

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A történet fő szála[szerkesztés]

Az egyszerű koloniális telep kiépítésénél jóval komplikáltabb helyzettel szembesül a Shannon-család. Idővel kiderül, hogy Terra Nova létrehozásának célja egyesek számára nem egyfajta "Új Föld" megalapítása, hanem a régi Föld egyes érdekcsoportjai kívánják kiaknáznia azt saját hasznukra. A kapu csak egyirányú utazást tesz lehetővé, ezért szükség van egy kutatótelep létrehozására Terra Nován, amely onnan építi ki a kétoldalú kapcsolatot. Az önző célt azonban leplezni kell, így felhasználják az Új Világ imázsát, amíg a kétirányú forgalom lehetővé nem válik. Ezen kutatás fő megbízottja és a titok beavatottja Nathaniel Taylor parancsnok fia, Lucas. Miután Taylor parancsnok szembesül az igazsággal, száműzi fiát, és mindenki az általa kitűzött célért kezd dolgozni. Taylor parancsnok szinte minden eszközt bevet, hogy Terra Nova az az ideális kolónia legyen, amit a köztudat elvár és megismer. Miután a földi érdekcsoportok szembesültek vele, hogy Nathaniel Taylor akadályozza tervüket, a hatodik bevándorló hullám közé saját beépített embereiket csempészik, hogy a parancsnokot kiiktassák. Első kísérletük kudarcba fullad, végül egyfajta gerillaharcba kényszerülnek szűkös készletekkel. Lucasnak köszönhetően azonban ők is rendelkeznek kapcsolattal és befolyással a 2149-es Földön. A terraiak a szakadár csoportot csak úgy hívják, hogy a „hatosok”.

Szereplők[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

 • Jim Shannon (Jason O'Mara), a Shannon család feje
 • Nathaniel Taylor (Stephen Lang), a kolónia karizmatikus és szigorú vezetője
 • Elisabeth Shannon (Shelley Conn), Jim felesége, sebész
 • Mira (Christine Adams), a „hatosok” női vezetője, tapasztalt, céltudatos, harcos ellenfele Taylor parancsoknak.
 • Josh Shannon (Landon Liboiron), a tizenhét éves Josh
 • Maddy Shannon (Naomi Scott), Jim és Elisabeth tizenhat éves tudományos érdeklődésű lánya
 • Skye (Allison Miller), a Terra Nova kolónia egyik régi lakója és a kolónia árulója
 • Alicia Washington(Simone Kessel), Taylor helyettese, talpraesett és ügyes nő.

Mellékszereplők[szerkesztés]

 • Deborah Tate (Caroline Brazier), Skye beteg anyja, akit a „hatosok” túszként tartanak fogva.
 • Tom Boylan (Damien Garvey), Terra Nova gyanús életű bártulajdonosa, leszerelt katona, aki folyton kétes ügyekbe keveredik Taylor parancsnok nagy bosszúságára.
 • Mark Reynolds (Dean Geyer), katona, Maddy udvarlója.

Szinkronhangok[szerkesztés]

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Forgatások és vetítések[szerkesztés]

A Terra Nova első évadja 2011. szeptember 26-án indult a Fox csatornán. Az első évadra 13 részt rendelt meg a csatorna. Az első részek visszafogott nézettséget hoztak és számos rossz kritikát kaptak, majd esett a nézőszám. Néhány rész után novemberben megállt a negatív tendencia, de máig kérdéses, hogy a költségigényes produkcióból lesz-e második szezon.

A forgatások Ausztráliában zajlottak, de az időjárás sokszor közbeszólt. Volt olyan, hogy a stábnak 24 órára le kellett állnia az esőzések miatt, és a felszereléseket szállító járművek is többször elakadtak a sárban. Ennek ellenére azért a kétórás pilotot sikerült 28 nap alatt leforgatniuk.

Korábban sem volt minden rendben a sorozattal. Steven Spielberg készülő nagyszabású sorozatából a kiszivárgott információk szerint a teljhatalommal rendelkező Spielberg Brannon Braga executive produceren kívül minden írót két lábbal rúgott ki.

Az eset nem maradhatott sokáig titokban, az az információ is kiszivárgott, hogy az írók heti 200 000 dolláros fizetést kaptak, amiért eddig felettébb keveset teljesítettek. A már többször is beharangozott sorozat pilot epizódja minden idők legdrágább produkciójának ígérkezik, de a főmogul véget vetett a fölösleges pénzdobálásnak. Idővel természetesen felvettek új alkalmazottakat a régiek helyére.

A sorozat jövője[szerkesztés]

Noha a FOX 2012 elejére ígérte a döntést a második szezonról, még február közepére se dőlt el a sorozat sorsa. A halogatás miatt találgatásokba kezdtek a rajongók és kampányt indítottak a sorozat megmentéséért. Hogy kifejezzék elhivatottságukat, arra kértek mindenkit, aki megkedvelte a sorozatot, hogy a FOX székhelyére küldjön egy műanyag dinoszaurusz-figurát. Mindenesetre sokan kedvező jelnek fogták fel, hogy a stúdió bejelentette másik sorozata, Doktor House befejezését, így a költségvetésben komoly összegek szabadulnak fel a következő évben.[1]

Mindezek ellenére a Fox 2012 március 6-án bejelentette, hogy nem kéri be a második évadot. Így a sorozat a közeljövőben nem folytatódik a csatornánál, és a távoli jövőben technikailag is kicsi az esély a sorozat újraindítására. Habár megpróbálják egy másik csatornának értékesíteni a Terra Novát, a nézettségi adatok miatt nem túl vonzó a termék a konkurens adóknak.[2]

Produkciós jegyzetek[szerkesztés]

A Terra Nova a 20th Century Fox Television produkciója, a Chernin Entertainment és a Kapital Entertainment együttműködésével. A sorozat executive producerei a Jurassic Park-filmek rendezője, Steven Spielberg és Brannon Braga, illetve David Fury. A pilotot Ausztráliai Queenslandben vették fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. House makes room for Fox sci-fi. tgdaily.com, 2012. február 13. (Hozzáférés: 2012. március 6.)
 2. A Foxnak nem kell Spielberg dinós sorozata. comment.blog.hu, 2012. március 6. (Hozzáférés: 2012. március 6.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]