Takojaki

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Takojaki készítése
Szárított bonito halreszelékkel megszórt takojaki gombócok

A takojaki (たこ焼き vagy 蛸焼) egy gömb alakú japán étel, ami búzaliszt alapú tésztából áll és speciális takojaki tepsiben készül. Tipikusan ledarált vagy kockára vágott polippal, tempuramaradékkal, pácolt gyömbérrel és zöldhagymával töltik meg, majd takojakiszósszal megkenik, ami hasonló a Worchestershire szószhoz és a majonézhez, majd megszórják zöldmoszattal és szárított bonito halreszelékkel.[1][2] Rengeteg változata van a receptnek, például a ponzu (szójaszósz dasival és citrusolajjal), goma-dare (szezámos-ecetes mártás), vagy ecetes dasi.

A takojaki először Oszakában[3] lett népszerű, ahol egy Endo Tomekicsi nevű utcai árus mutatta be találmányát 1935-ben. A takojakit az akasijaki ihlette, ami a Hjógo prefektúrai Akasi városából származik, egy kis, kerek gombóc, tojásban gazdag tésztából és polipból. Kezdetben csak a Kanszai régióban[4] volt népszerű, de később átterjedt Kantó régióba és Japán más területeire is. Takojaki kapható az utcai ételstandoknál (jatai), továbbá vannak különleges takojakiéttermek, különösen Kanszai régióban.

A jaki, a jakuból származik, ami a japán konyha egyik főzési módszere, jelentése: sütni vagy grillezni. Ez a szó megtalálható a japán konyha más ételeinek nevében is, mint például a teppanjaki, a jakitori, a jakiszoba, a terijaki és a szukijaki.[5]

Takojaki tepsi[szerkesztés]

16 lyukas négyszögletű takoyaki tepsi

A takojakiki vagy takojaki-nabe egy öntöttvas tepsi, félgömbformákkal. Kereskedelmi gázüzemű takojaki tűzhelyeket használnak a japán fesztiválokon és az utcai árusok is. Otthoni használatra rendelkezésre áll elektromos változat vagy tűzhelyre tehető változat is.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Takoyaki című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 蛸焼, Dijitaru daijisen (japanese nyelven). Tokyo: Shogakukan (2012). OCLC 56431036. Hozzáférés ideje: 2012. június 22.  Archiválva 2007. augusztus 25-i dátummal a Wayback Machine-ben Archivált másolat. [2007. augusztus 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 13.)
  2. Takoyaki, Encyclopedia of Japan. Tokyo: Shogakukan (2012). OCLC 56431036. Hozzáférés ideje: 2012. június 22.  Archiválva 2007. augusztus 25-i dátummal a Wayback Machine-ben Archivált másolat. [2007. augusztus 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 13.)
  3. 蛸焼, Nihon Kokugo Daijiten (japanese nyelven). Tokyo: Shogakukan (2012). OCLC 56431036. Hozzáférés ideje: 2012. június 17.  Archiválva 2007. augusztus 25-i dátummal a Wayback Machine-ben Archivált másolat. [2007. augusztus 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 13.)
  4. Takoyaki - Icon of Osaka
  5. Takoyaki, the great street snack

További információk[szerkesztés]