Szukijaki

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Szukijaki
Bowl of sukiyaki closeup.jpg
Típus Leves
Nemzet, ország Japán
Alapanyagok Hús (vékonyra vágva) zöldségek
Fűszerek cukor, szója szósz, mirin
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szukijaki témájú médiaállományokat.
Otthon készített szukijaki.
Marhahús a nyers tojásba.
Tradicionális Yokohama-stílusú gyūnabe.

A szukijaki (鋤焼?, ’vagy ismertebben すき焼き’) egy japán étel, ami leves vagy pörkölt típusú étel, amit a hagyományos nabemono (japán hot pot) stílusban készítenek .

Ez húsból (általában vékonyra vágott marha), zöldségekből áll, melyeket egy szójaszószt, cukrot és mirint tartalmazó szószba párolnak meg egy alacsony falú serpenyőbe a hot potba az asztalnál. Mielőtt megeszik, az összetevőket általában egy kis tál felvert nyers tojásba mártják.

Általában a szukijaki egy téli étel, gyakran megtalálható a bónenkaiokon, japán év végi bulikon.

Hozzávalók[szerkesztés]

Vékonyra vágott marhahúst használnak általában a szukijakihoz; habár régen, az ország néhány részén (pontosabban Hokkaidóban ésNiigatában) a sertés szintén elterjedt volt..

Népszerű összetevők főtt marhahús leszámítva a következők:

Főt búzát udont vagy szobát, nudlit vagy bármilyen tésztafélét adnak hozzá a főzés végén.

Elkészítés[szerkesztés]

Mint a többi nabemono étel, a szukijaki elkészítési módja is régiónként változik. A legnagyobb különbség a nyugat Kansai régió és a keleti Kanto régió között van. Tokióban az összetevőket szójaszószban, cukorban, szakéban és mirinben főzik meg, addig Oszakában a húst külön zsírban sütik meg a serpenyőben. Aztán a többi összetevőt külön főzzük meg a fent említett szószban. A nyers tojásokat külön tálakba ütik bele, ahány ember annyi tálba. Néhányan a tojásba is tesznek egy kis szójaszószt. A kész zöldségeket és húsokat evés előtt bele mártják a tojásba majd meg eszik.

Azt mondják hogy tanácsos a zselés nudlit a húsra tenni sütés közben hogy a hús megőrizze a kalcium tartalmát.

Története[szerkesztés]

Jó pár történet maradt fent a szukijakiról a múltból. Az egyik egy középkori nemesről szól. A nemes meg állt egy paraszt házánál a vadászat után, és megparancsolta neki, hogy főzzön valami ételt neki.A paraszt úgy gondolta, hogy az ő edényei nem valók a nemeshez, ezért meg tisztította az ásóját (suki Japánul) és megsütötte (yaki) a húst rajta.[1] Egy másik történet azt mondja, hogy a 16. századba a marhahús nem volt elterjedve Japánba, és a Japánba jött Portugálok ettek mindenhol hús ahol csak szerettek volna suki.Egy másik történet szerint, a parasztok is az ásón főzték az édesburgonyát, hogy ezáltal kevesebb helyet foglaljanak el az otthonukban.

Az 1860-as években, amikor Japán megnyílt a külföldiek számára, új elkészítési módokat is bevezettek. Tehén teje és húsa, illetve a tojás széles körben használttá vált, és a szukijaki volt a legnépszerűbb elkészítési módja . Az első szukijaki étterem, Isekuma, Yokohamába 1862-ben nyílt. A marha vált elsődleges összetevőjéül a mai szukijakinak. Két fő főzési módja alakult ki a szukijakinak: a Kantoi (Tokio körzet) és a Kansai (Osaka körzeti). A Kanto-féle, az összetevőket a különleges mártásba főzik meg. A Kansai-féle, a szószt az evés előtt keverjük össze a hozzávalókkal. De a Kanto földrengés után 1923-ban, a Kanto-i emberek átmenetileg az Osaka körzetbe költöztek. Míg a Kanto-i emberek Osaka-ba voltak, úgy megszokták a Kansai stílusú szukijaki, hogy amikor visszatértek a Kanto körzetbe, bevezették a Kansai stílusú szukijakit, ahol aztán népszerűvé vált.

Hasonló ételek[szerkesztés]

  • Shabu-shabu hasonló, de míg szukijakit édesnek tartják, addig a shabu-shabut sokak pikánsabbnak.
  • A Laoszi szukujaki: bab, tészta, különböző zöldségek, vékonyra szeletelt marhahús és más húsok vagy tenger gyümölcsei, vannak benne. A szukijaki mártás is máshogy készül. Kókuszt, erjesztett tofut, tahinit, mogyoróvajat, cukrot, fokhagymát, limeot és fűszereket tesznek bele.
  • Thai szuki vagy Thai szukijaki egy nagyon népszerű hot pot étel Thaiföldön és egyre inkább a szomszédos országokban is. A neve ellenére csak kicsit hasonlít a Japán szukijakira.
  • Hot pot

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Sukiyaki című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]