Ásó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ásók

Az ásó a talaj lazítására és keverésére szolgáló eszköz, főleg csak kertművelésnél van szerepe. A szerszámot 3–4 mm vastag, 150–200 mm széles és 200–300 mm hosszú, alul csapott, gömbölyű vagy hegyes végű acéllap képezi, melyhez a lap egyenes irányú folytatásában fogóval biró 0,7-1 m hosszú, 2,5-3,5 cm vastag kőrisfa nyél van erősítve. Az ásók átlagos súlya 1-2,5 kg.

Az ásási munkánál a lap nyomásával a talajt merőleges irányban szétmetsszük, a nyél lenyomásával vízszintes irányban is elválasztjuk, az ásó gyors elforgatásával pedig oldalt átforgatjuk s ennek következtében keverjük. A munkás az ásóval 20–25 cm mély munkánál a különféle talaj szerint naponkint 0,8–2 a területet művel meg.

A katonaságnál az utászok egy része ily közönséges ásót vitt magával. A magyar honvédségnél korábban minden gyalog- és vadászszázad 99 embere gyalogsági (Linnemann-féle) ásóval volt ellátva; ez az ásó nyelestül csak 50 cm hosszú; nem hegyes, hanem lapátszerű, igen rugékony acélpléhből készült homorú lapátlapjának alsó széle kétfelől, jobb széle pedig csak belső oldalán van élezve, a bal széle pedig fűrészmódra van kireszelve, úgy hogy ez az ásó balta és fűrész gyanánt is használható, mégpedig nyelének csekély hosszúságánál fogva, nemcsak állva, de térdelve és guggolva is, miáltal az ellenség közelében dolgozó csapatok kevesebb veszteségeket szenvednek, mintha hosszúnyelű ásóval állva dolgoznának. A gyalogásó fűrészével 8 cm vastag ágakat is el lehet fürészelni, és mint balta használva, 2 cm vastag fákat lehet kivágni. A gyalogsági ásó hossza (50 cm) mértékül is szolgál. A gyalogsági ásót bőrtokban tartják, hogy hordozás közben a ruházatot ne koptassa. Tokostól az ásó súlya egy kilogramm. A gyalogsági ásóval a gyalogság készít: lövészfedezékeket; osztagárkokat; lövészgödröket, fákból és földből alkotott fedezékeket, hasznát veszi ezen kivül a tereptárgyaknak védelemre való berendezésekor, valamint táborozás alatt is (főzőcsatornák készítésekor, tüzelőfa beszerzésekor, stb.). Stanley expediciója is Linnemann-féle ásókkal volt ellátva s az észak-amerikai prémvadászok már nélkülözhetlen felszerelésüknek tekintették.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]