Terijaki

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Terijaki kacsa

Terijaki: (kandzsi: き; hiragana: てりやき) egy, a japán konyhában használatos főzési technika, amiben az ételt szójaszósszal, mirinnel és cukorral roston sütik vagy grillezik.

Elnevezés és elkészítés[szerkesztés]

A terijaki szó a teri (照り?) főnévből származtatható, ami a cukor adta csillogásra utal, ami a tare (タレ?), valamint a jaki (焼き?), tehát a grillezés és roston sütés[1] következtében jelenik meg. Hagyományosan a húst a főzés során többször is belemártják a szószba vagy átkenik vele.[2] A tare (タレ?) hagyományosan a szójaszósz, szaké vagy mirin, és a cukor vagy méz összekeveréséből és hevítéséből készül. A szószt felforralják, majd addig hűtik, amíg el nem érik a kívánt sűrűséget, ezután a hús marinírozására használják, amit utána vagy grilleznek vagy roston sütnek. Néha gyömbért is adnak hozzá, az elkészült ételhez pedig tálalhatnak póréhagymát köretnek.

Terijaki csirke

Felhasználás[szerkesztés]

Japánban főleg a hal – például a nyársorrú hal, lazac, pisztráng, makréla – az elterjedt, míg a fehér és vörös húsok, mint a csirke, disznó, bárány és marha Nyugaton népszerűek. Japánban emellett felhasználnak még más összetevőket is, mint például a tintahal, a hamburger steak és a húsgombóc.

Terijaki szósz[szerkesztés]

Észak-Amerikában mindent, ami a terijakihoz hasonló szósszal készül (gyakran még a szaké külföldi alternatívái is), vagy olyan összetevőket tartalmaz, mint például a szezám vagy fokhagyma (ami a japán tradicionális konyhában nem megszokott), terijakinak hívják. Alkalomadtán ananászlevet is felhasználnak hozzá, ami nem csak édes ízt kölcsönöz az ételnek, de bromelaint is tartalmaz, amely enzim segít a hús puhításában. További nem tradicionális elkészítési mód, ha elsőnek a húst grillezik meg, és csak utána öntik rá a szószt pácként. Terijaki szószt használnak még néha csirkeszárnyhoz vagy mártásként.

Terijaki burger[szerkesztés]

A terijaki burger (テリヤキバーガー?) a hamburgerek azon változata, ahol a burgerek tetejére terijaki szószt öntenek, vagy a szószt a húspástétomba dolgozzák.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Teriyaki című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Edge, John T. (January 5, 2010), "A City’s Specialty, Japanese in Name Only", The New York Times, <http://www.nytimes.com/2010/01/06/dining/06unit.html?pagewanted=all&_r=0>
  2. Teriyaki. Glossary. Kikkoman. [2013. október 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. január 21.)