Tóth Adrien (modell)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tóth Adrien
Módos Gábor felvétele
Módos Gábor felvétele
Életrajzi adatok
Születési névTóth Adrien Judit
Született1965. június 18
Budapest
Nemzetiségemagyar
GyermekeiKálmán Klaudia Adrienn
Foglalkozásamodell, manöken
Jellemzői
Magassága170
Súlya50 kg
Méretei
Általános méretei93-60-90
Ruhaméret38
Cipőméret39
Szemszínezöld
A Wikimédia Commons tartalmaz Tóth Adrien témájú médiaállományokat.
Módos Gábor felvétele

Tóth Adrien Judit  (néhol Adrienn-nek írják; Budapest 1965. június 18. –) magyar modell, manöken, műsorvezető, színésznő

Élete[szerkesztés]

Modell, manöken[szerkesztés]

1986-ban kezdte a manökeni pályafutását. A Magyar Lapkiadó Vállalat leányvállalatánál, a Magyar Médiánál dolgozott titkárnőként. Itt (Magyar Média) főnöke benevezte az 1986-os Miss Hungary szépségversenyre. Ez a Molnár Csilla utáni verseny volt, ahol Molnár Csilla már mint zsűritag vett részt. Az elődöntőn második helyezést ért el, majd duplán jutott be a szépségverseny döntőjébe, mivel előtte megnyert egy Boszorkányversenyt, szépségversenyt 1986-ban Szegeden.[1][2] A döntőbe jutás volt az egyik nyeremény, a másik pedig a hagyományos szépségverseny középdöntőjében volt, ahol magas pontszámai alapján került be a döntőbe. Sajnálatos módon a verseny döntőjére már nem kerülhetett sor Molnár Csilla tragikus halála miatt.

Pályája elindulása Katona Miklós fotóművésznek köszönhető, akivel egy bőrszaküzletben találkozott és elhívta egy fotózásra. Ő vette rá, hogy maneken és fotómodell legyen.

Ettől kezdődően folyamatosan kapta a felkéréseket, fotói megjelentek például a Fürge Ujjak,[3] Nők Lapja, Képes 7, Ez a Divat,[4] Nimród, Kiskegyed, Füles, Ország-Világ, Képes Újság, Rómeó, Kiskegyed, újságokban. 

Az Állami Artistaképző Intézetben fotómodell és maneken végzettséget szerzett 1987. november 10-én.

Ezután több divatcég kérte fel a ruhái bemutatására: OKISZ Labor, Skála, S-Modell, Centrum, Munkaruha, Habselyem Kötöttárugyár, MODEX, Kék Duna Szalon, Hungarotex, Módi, Király Tamás, CAOLA, KIOSZ, TRIKOTEX, FER, Május 1 Ruhagyár, NIKE, Lee Cooper, Ez a Divat bál, Maneken bál állandó manekenje volt. Német és olasz nagybemutatókon is részt vett. Külföldi divatbemutatókra is hívták. Rendszeresen fellépett Moszkvában. Többek között Pataki Ágival együtt léptek fel az akkori Szovjetunióban a TRIKOTEX divatbemutatóján. Svédországban és Ausztriaban (Ostermann) is részt vett divatbemutatókon.

Sporteseményen a díjak átadására kérték fel. (Modex teniszkupa, ahol Antal Imrével együtt dolgozhatott, Év sportolója nagydíj átadóján a televízióban, Népszava Futapest a Népligetben). Több falinaptár, kártyanaptár és könyvborító készült vele.

Filmek, műsorok[szerkesztés]

A Házi barát és a Szomszédok c. sorozatban is szerepelt. Ezen kívül osztrák, német (pl. Álomhajó c. sorozat) és amerikai filmekben (neves színészekkel: Annette Bening, James Dempsey, Patrick Stewart, Jeremy Irons) kapott kisebb szerepeket.[forrás?] Gát György filmrendező kiválasztotta az Angyalbőrben c. film női főszerepére, amit nem vállalt el, mert nem fért össze a saját elképzeléseivel.[forrás?] A Kalóz TV különkiadásában Bach Szilvia Showjában is szerepelt. Král Gábor (Zeneszerző, dalszövegíró, dramaturg, forgatókönyvíró) felkérte, hogy énekesnője legyen egy rockzenekarnak, amit meg is alapítottak. Az énekesi hangképzését és tanítását Sík Olga operaénekesnő, énektanárnő vállalta el, aki nagy reménységnek tekintette.

Somogyi G. György rendező Rockstúdió c. zenei műsorában a főcímén ő volt látható, és egyben a műsort is ő vezette. Rózsa György Legyen szerencsénk!, Vágó István Van benne valami, és Egri János Egy szó mint száz műsorában szereplő és háziasszony volt. A televízióban dolgozott Déri János műsorvezetővel. Több ismert magyar énekessel, színésszel lépett fel műsorokon, divatbemutatókon. (Pl.: Korda György - Balázs Klári, Koncz Gábor, Aradszky László, Koós János - Dékány Sarolta, Béres Ilona)

A Hilton Szállodában megrendezett amerikai divatbemutatón is részt vett, valamint a japán császári párnak tartott zártkörű divatbemutató menekenje volt. Rengeteget dolgozott reklám- és referencia filmekben Sas István filmrendezővel.

Magánélete[szerkesztés]

Három diplomát szerzett, közgazdász, kommunikáció szakos bölcsész, jogi szakközgazdász, az ELTE jogász szak végzős hallgatója, valamint megkezdte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi szakot 2023-ban.

2019 óta tagja a Budapesti Rendőr-főkapitányság Kórusának.

Özvegy, a házasságából egy lánya született 1998. augusztus 9-én Kálmán Klaudia Adrienn.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Könnyezett a királynő 1986. július 28.
  2. Könnyezett a királynő Fotó a cikkről
  3. A Fürge Ujjak címlapján 1989. 11. szám
  4. Ez a Divat címoldalán Vincze Péter felvétele

Források[szerkesztés]

Tévéműsorok[szerkesztés]

Cikkek[szerkesztés]