Távol a világtól (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Távol a világtól
(Leave the World Behind)
2023-as amerikai film
RendezőSam Esmail
Producer
  • Julia Roberts
  • Marisa Yeres Gill
  • Lisa Gillan
  • Sam Esmail
  • Chad Hamilton
AlapműLeave the World Behind
Műfaj
  • regény alapján készült film
  • psychological thriller film
  • posztapokaliptikus fikció
ForgatókönyvíróSam Esmail
Főszerepben
ZeneMac Quayle
OperatőrTod Campbell
VágóLisa Lassek
Gyártás
Gyártó
  • Esmail Corp
  • Red Om Films
  • Higher Ground Productions[1]
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő140 perc[2]
Forgalmazás
ForgalmazóNetflix
Bemutató
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Távol a világtól (eredeti cím: Leave the World Behind) 2023-ban bemutatott amerikai filmthiller, amelyet Sam Esmail rendezett és írt, Rumaan Alam azonos című regénye alapján. A főbb szerepekben Julia Roberts, Mahershala Ali, Ethan Hawke, Myha'la Herrold és Kevin Bacon látható.

Amerikában 2023. november 22-én a mozikban, míg Magyarországon 2023. december 8-án mutatták be a Netflixen.[3][4]

Cselekmény[szerkesztés]

A mizantróp Amanda Sandford rögtönzött hétvégi kiruccanást szervez egy nyaralóházba, hogy minőségi időt töltsenek együtt férjével, Clayjel és gyerekeikkel, Archie-val és Rose-zal. Élelmiszervásárlás közben Amanda meglát egy férfit, aki nagy mennyiségű konzervet és vizet vásárol. Később, miközben a család egy közeli strandon pihen, egy olajszállító tartályhajó közeledik feléjük. Amikor visszatérnek a házba, észreveszik, hogy a tévé és a Wi-Fi nem működik, és egy szarvaspár bámulja őket.

Aznap este a tulajdonos, George H. ("G.H.") Scott és lánya, Ruth érkezik a házhoz. G.H. menedéket keresve elmagyarázza, hogy áramszünet okozta a visszatérésüket. Amanda gyanakszik, és nem akarja, hogy maradjanak. Clay azonban megbízik bennük, és megengedi, hogy itt töltsék az éjszakát.

Másnap reggel Rose csalódott, hogy a Wi-Fi és a tévé még mindig nem működik, ami miatt nem tudta megnézni a Jóbarátok sorozat fináléját. Amanda észrevesz a telefonján négy hírjelzést az áramszünetről, amelyek közül a harmadik hackerekről szól, az utolsó pedig egy elrontott üzenetet mutat. Rose egy nagyobb szarvascsordát lát mozdulatlanul az udvaron.

Clay megpróbál tudomást szerezni a zavarokról és megjavítani a Wi-Fit, ezért a városba hajt, míg G.H. a szomszédjához megy. Clay otthagy egy spanyolul beszélő, segítséget kérő nőt, és egy arabul írt röplapokat szóró drón elől menekül, míg G.H. átkutatja a szomszéd házát, felfedezi egy repülőgép lezuhanásának roncsait a közeli tengerparton, és épphogy elkerül egy másodikat.

Máshol Rose együtt sétál Archie-val a közeli erdőben, ahol egy üres fészerre bukkannak, és Archie visszafelé menet eltávolít egy kullancsot a bokájából. A házba visszatérve G.H. elmondja Amandának a látott eseményeket. Feltételezi, hogy az országos műholdas kapcsolat megszakadt, de egy hangos, rikácsoló zaj megszakítja a kapcsolatot. Amanda felidézi a készleteket felhalmozó férfit, akiről G.H. feltételezi, hogy Danny, a vállalkozója. Clay megrendülten tér vissza a röplappal, amelyet Archie részben úgy fordít le, hogy "Halál Amerikára". Megelégelve a dolgot Sandfordék elmenekülnek a bérelt autóból, azzal a szándékkal, hogy Amanda New Jersey-i nővéréhez hajtanak, de az autópályát összeütköző önvezető Teslákkal találják eltömve; épphogy elkerülnek még több érkező autót, és kénytelenek visszatérni G.H. házához.

Az éjszaka folyamán Ruth provokatív kérdéseket tesz fel Claynek, később pedig flamingókat fedeznek fel a medencében. Amanda és G.H. baráti kapcsolatot alakítanak ki, de egy újabb rikító zaj megszakítja a kapcsolatot, és az áramszolgáltatás is megszűnik. Később Rose elmondja Amandának a fuldokló ember példázatának egy változatát Az elnök emberei egyik epizódjából.

Másnap reggel Archie fogai megmagyarázhatatlanul kihullanak. G.H. azt hiszi, hogy ez a kullancscsípéssel függ össze, ezért azt javasolja, hogy keresse fel Dannyt, hogy szerezzen gyógyszert. Rose ekkor eltűnik, és G.H. és Clay elviszik Archie-t Dannyhez, míg Amanda és Ruth Rose-t keresik. A fészernél egy még nagyobb szarvascsordával találják szembe magukat, amelyet elijesztenek. Eközben G.H. és Clay megpróbálja meggyőzni Dannyt, hogy segítsen Archie-nak, ami fegyveres patthelyzetet eredményez G.H. és Danny között. Clay közbelép, és meggyőzi Dannyt, hogy segítsen Archie-nak. Ezután Danny elmondja G.H.-nak, hogy egy másik szomszédnak is lehet földalatti bunkere, és azt sugallja, hogy a zaj és Archie kihullott fogai egy mikrohullámú fegyver következményei.

G.H. megrendülten feltételezi Clay-nek és Archie-nak, hogy az ország egy háromlépcsős hadjáratban van, amely államcsínybe torkollik. Ezzel egy időben Amanda és Ruth végignézik, ahogy New Yorkot bombázzák. Rose ekkor találja meg a bunkert tartalmazó szomszéd házat. Odabent egy számítógépes üzenet arra figyelmeztet, hogy az Egyesült Államok több városában is megemelkedett a sugárzás szintje. Talál egy DVD-t a Jóbarátokból, és megnézi a sorozat fináléját.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[5]
Amanda Sandford Julia Roberts Tóth Enikő
G.H. Scott Mahershala Ali Kálid Artúr
Clay Sandford Ethan Hawke Széles Tamás
Ruth Scott Myha'la Herrold Csuha Bori
Rose Sandford Farrah Mackenzie Pőcze Petra
Archie Sandford Charlie Evans Tóth Márk
Danny Kevin Bacon Fekete Ernő
Salvadora Vanessa Aspillaga Eredeti hang

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Direct Dub Studios készítette el.

A film készítése[szerkesztés]

A Netflix 2020 júliusában nyerte meg a Rumaan Alam regényének jogaiért folytatott licitháborút, Sam Esmail pedig a forgatókönyvíró és rendező szerepét kapta meg. Julia Roberts a film főszereplője és producere volt.[6]

Barack Obama volt amerikai elnök és Michelle Obama first lady a Higher Ground Productions nevű cégükön keresztül vezető producerként működött közre a filmben. Obama a regényt felvette a 2021-es nyári olvasmánylistájára.[7]

Forgatás[szerkesztés]

A forgatás 2022 áprilisában kezdődött Long Islanden.[8] 2022 májusában további forgatásokra került sor a Katonahban.[9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Grobar, Matt: The Obamas' Higher Ground Boards Sam Esmail's Netflix Pic Leave the World Behind. Deadline Hollywood , 2022. április 14. [2023. október 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 15.)
  2. Leave the World Behind (15). BBFC , 2023. december 22. [2023. december 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 15.)
  3. Evans, Greg: Leave The World Behind Trailer: Julia Roberts, Mahershala Ali & Ethan Hawke Face Apocalypse In Netflix Film. Deadline Hollywood , 2023. október 2. [2023. október 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 15.)
  4. Mozi-, stream- és sorozatkalendárium 2023. IGN. (Hozzáférés: 2024. február 15.)
  5. Távol a világtól az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  6. Fleming, Mike Jr.: Netflix Wins Julia Roberts-Denzel Washington-Sam Esmail Package Leave The World Behind Based On Rumaan Alam's Upcoming Novel. Deadline Hollywood , 2020. július 20. [2023. október 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 15.)
  7. 'Leave the World Behind': Julia Roberts, Mahershala Ali, and Ethan Hawke Face the End-Times (amerikai angol nyelven). Vanity Fair , 2023. szeptember 27. [2023. október 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 15.)
  8. Lovece, Frank: Julia Roberts' Netflix movie Leave the World Behind filming on Long Island. Newsday , 2022. április 5. [2023. április 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 15.)
  9. Julia Roberts, Jesse Eisenberg projects filming in Katonah, Nyack. lohud. , 2022. május 24. [2023. október 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 15.)

További információk[szerkesztés]