Szoratobu júreiszen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szoratobu júreiszen
(空飛ぶゆうれい船)
1969-es japán animációs film

Hajato és Ruriko a szellemhajón
Hajato és Ruriko a szellemhajón
RendezőIkeda Hirosi
ProducerÓkava Hirosi
Műfajfantasy, kaland, mecha, sci-fi
Forgatókönyvíró
Hang
ZeneOnozaki Kószuke
Gyártás
GyártóToei Animation
Ország Japán
Nyelvjapán
Játékidő60 perc
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóJapán Toei Company
BemutatóJapán 1969. július 20.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Szoratobu júreiszen (空飛ぶゆうれい船; Hepburn: Soratobu yūreisen?, ’A repülő szellemhajó’) 1969-ben bemutatott japán animációs kalandfilm, amely Ikeda Hirosi rendezésében és a Toei Animation gyártásában készült. Ez volt az első anime film, amit orosz nyelvre is szinkronizáltak és levetítettek a szovjet mozik. Az orosz változatot a Szojuzmultfilm készítette. A filmben megjelenő óriási robot megtervezését és animációját az akkor még kevésbé ismert Mijazaki Hajao végezte.

Japánban 1969. július 20-án mutatták be a mozikban. 1985. július 21-én (majd 1999. március 21-én újrakiadásban) VHS-en, 1990. augusztus 24-én LD-n is megjelent a szigetországban. DVD-n három kiadást is megért 2003. június 21-én, 2008. június 28-án és 2013. június 1-jén. Oroszországban 2004. február 19-én adták ki DVD-n.[1]

Cselekmény[szerkesztés]

Egy hajót, amely a „Boar Juice” nevű üdítőitalt szállítja, nyughatatlan szellemek megtámadják meg. Eközben az italt gyártó cég elnöke, Kurosio és felesége autóbalesetet szenvednek. Hajato és családja sietnek a segítségükre, közben megjelenik előttük a szellemhajó kapitánya.

Nem sokkal később Hajato városát megtámadja egy gigantikus robot és lerombolja a városközpontot. Hajato szülei meghalnak, mikor rájuk zuhannak a törmelékek, egyetlen barátja a kutyája, Jack marad. Nála marad még az édesanyja cipője és egy kép, amin egy férfi és egy nő látható, s apja utolsó szavai szerint ők Hajato valódi szülei. A fiú bosszút esküszik a szellemhajó ellen, ami állítólag a támadások mögött áll.

Hajato a szellemhajó elleni harc vezetője és a város legfontosabb személye, Kurosio házában köt ki. Egy baleset következtében egy földalatti folyosón találja magát, ahol kideríti, hogy a dolgok nem úgy történnek, ahogy Kurosio azt elmondta neki. Az üdítő sötét titka tárul fel előtte. Próbálja az embereknek elmondani az igazságot, de az élete nagy veszélyben van és ő az egyetlen, aki megfékezheti a gonosztevőket tervük végrehajtásában. Azonban nem más segítségére számíthat, mint a szellemhajó kapitányáéra.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Japán hang Orosz hang
Hajato Nozava Maszako Maria Vinogradova
Kurosio Kaicsó Tanaka Akio Vlagyimir Kenigszon
Kurosio Kaicsó Fudzsin Szatomi Kjóko Roza Makagonova
Ruriko Okata Jukiko Olga Gromova
Szellemkapitány Naja Goró Alekszej Konszovszki
Arasijama Nagoja Akira
Emcee Tanonaka Iszamu

Források[szerkesztés]

  1. Magic Boy (movie) Release dates (angol nyelven). Anime News Network. (Hozzáférés: 2014. december 8.)

További információk[szerkesztés]