Tizenkét hónap (film, 1980)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tizenkét hónap
(森は生きている)
1980-as japán–szovjet anime film

Rendező
ProducerImada Csiaki
AlapműSzamuil Jakovlevics Marsak: Tizenkét hónap
Műfajfantasy, kaland
Forgatókönyvíró
Hang
Zene
Operatőr
Gyártás
Gyártó
Ország
Nyelv
Játékidő65 perc
Képarány1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Eredeti magyar adóMTV-1, Duna TV
KorhatárKorhatár nélkül megtekinthető
További információk
SablonWikidataSegítség

A Tizenkét hónap (世界名作童話 森は生きている; Szekai meiszaku dóva: Mori va ikiteiru; Hepburn: Sekai meisaku dōwa: Mori wa ikiteiru?; oroszul: Двенадцать месяцев, Dvenadcat meszjacev) 1980-ban bemutatott japánszovjet animációs játékfilm Jabuki Kimio és Imazava Tecuo rendezésében és a Toei Animation, illetve a szovjet Szojuzmultfilm gyártásában. Szamuil Jakovlevics Marsak azonos című tündérmeséjén alapul. A film zenéjét Vlagyimir Ivanovics Krivcov komponálta és a Leningrádi Nemzeti Filharmonikus Zenekar adta elő A. S. Dmitriev rendezésében. Tezuka Oszamu karakterdizájnerként vett rész a film készítésében. A Tizenkét hónap A világ legszebb tündérmeséi sorozat tagja.

A filmet Magyarországon 1982. április 22-én mutatták be a mozik, forgalmazója a MOKÉP volt. Magyarországon kívül eljutott Franciaországba, Spanyolországba, Olaszországba, Németországba és Lengyelországba is.

Cselekmény[szerkesztés]

Ánya, az árva kislány mostohaanyjával és mostohanővérével él együtt egy erdőszéli kunyhóban. Egy nap a mostoha kiküldi Ányát az erdőbe rőzsét gyűjteni. Itt találkozik egy kedves, idős katonával, aki éppen a királynőnek keres karácsonyfát. A katona segít Ányának a rőzse vágásában, míg ő mutat neki egy szép fenyőt. Ánya megtudja a katonától, hogy a királynő csak annyi idős mint ő és ugyanúgy árva. A királynő a palotában egy könyvben meglát egy hóvirágot és követeli, hogy hozzanak neki egy kosárral a másnapi ünnepségre. Mivel januárban nem nő hóvirág, ezért kihirdetik, hogy aki hoz egy kosár hóvirágot a királynőnek, az annyi aranyat kap, ahány virág van a kosarában. A gonosz mostoha kiküldi Ányát a hóviharban, hogy addig ne jöjjön vissza míg meg nem szedi hóvirággal a kosarát.

Ánya elindul a hóviharban, s tizenkét férfira bukkan, akik tűz körül ülnek. Azt hiszi róluk, hogy favágók, de hamar kiderül, hogy ők a tizenkét hónap. Mivel régóta ismerik Ányát, megengedik neki, hogy megmelegedjen a tűz mellett, közben elmondja, hogy hóvirágot kell szednie. A tizenkét hónap varázserejükkel rövid időre egy kis tavaszt varázsolnak, így Ánya megszedheti a kosarát. Áprilistól kap még meg varázsgyűrűt, amivel bármikor kérheti a segítségüket, viszont meg kell őriznie a titkukat.

Ánya hazaviszi a kosár hóvirágot, azonban másnap reggelre hóvirág és a gyűrű is eltűnik. A mostohák elvitték a királynőnek a virágokat, azonban ármányuk hamar lelepleződik és kénytelenek bevallani, hogy nem ők szedték a virágokat. A királynő követeli, hogy mutassák meg, honnan szedték a virágokat, különben fejüket véteti. Az utat csak Ánya tudja, akinek viszont meg kell őrizni a titkát. Mostohanővére azonban követi, és jelekkel látja el a fákat, hogy a mostohaanya és a királynő és kísérete is tudja az utat. Közben a mostohanővér rábukkan egy kerek tóra, amellyel korábban a királynőt is ámították. A királynő dühös, mivel sehol sem lát hóvirágokat, s faggatja Ányát, aki nem kívánja megszegni ígéretét. A gyűrű is előkerül a mostohanővértől, s a királynő a tóba hajítja dühében. Ekkor Ánya elmondja a varázsigét, amivel a tizenkét hónap segítségét hívja. A tizenkét hónap a királynővel és kíséretével megtanítja a természet rendjét, Ányát jutalomban részesítik, amiért megtartotta szavát, a mostohaanyát és lányát pedig büntetésként három évig kutyává változtatják, s Ányát kell védelmezniük ez idő alatt.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Ánya Ótake Sinobu (japán)
Corinne Orr (angol)
Csellár Réka
Királynő Kanzaki Ai Bihari Ágnes
Mostohaanya Szugijama Tokuko Győri Ilona
Mostohanővér Mukai Mariko Andresz Kati
Idős katona Jamanoucsi Maszato Bács Ferenc
Professzor Nagai Icsiró Kenderesi Tibor
Április Mori Kacudzsi Vass Péter
Január Kobajasi Kijosi Benkő Gyula
Kancellár Amenomori Maszasi Gruber Hugó
Ganda kapitány Rjú Daiszuke (japán)
Earl Hammond (angol)
Kránitz Lajos
Fiatal katona Jakuso Kódzsi Sinkovits-Vitay András
Február Kéry Gyula
December Bálint György
Szólóének Hűvösvölgyi Ildikó

Források[szerkesztés]