Szoltánije

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szoltánije
سلطانيه
Világörökség
Gonbad soltanie zanjan.JPG
Adatok
Ország Irán
Világörökség-azonosító 1188
Típus Kulturális helyszín
Kritériumok II, III, II, III, IV
Felvétel éve 2005
Elhelyezkedése
Szoltánije (Irán)
Szoltánije
Szoltánije
Pozíció Irán térképén
é. sz. 36° 26′, k. h. 48° 47′Koordináták: é. sz. 36° 26′, k. h. 48° 47′
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szoltánije
سلطانيه
témájú médiaállományokat.

Szoltánije (más nyelveken Soltaniyeh (ejtsd Szoltanijeh) vagy Saeidiyeh és perzsául: سلطانيه ) település Iránban, Zanjan tartományban.

2005-től az UNESCO Világörökég része. Fő vonzerejét Szoltánije romjai a 14. századból származó Ilkán Birodalmat vezető mongol Öljeitü kánról elnevezett mauzóleum és a kán másik ismert névéről Muhammad Khodabandeh (perzsa اولجايتو), vagy a városról elnevezett templom jelenti.

Fekvése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Teherántól 240 km-re északnyugatra fekvő település.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szoltánije a 14. században fontos szerepet játszott, olyannyira, hogy Öljeitü (más írásmódokban Oljeitu, Olcayto vagy Uljeitu) mongol szultán fővárosává tette meg.

Ő eredetileg az első imámnak, Alinak és fiának, Husszeinnek földi maradványait akarta itt elhelyezni, de nem sikerült a hamvaikat megszereznie. 1316-ban bekövetkezett halála után utódai őt magát temették el itt.

A sírtemplom kupolája a legrégibb dupla héjú kupola a világon. 200 tonnára becsült súlya és 54 méteres magassága is az épület monumentális méreteit jelzi. Mozaikdíszítménye kék, fehér és fekete színű, tipikusan mongolnak tartott.

Jelentőségét csak a 16. században, a Timuridák után vesztette el. Szoltánije régi fényére a mongol és a perzsa építészet eredményeit ötvöző Öljeitü mauzóleumot látva következtethetünk. A Szoltánije templom (dóm) felépítése kövezte ki az utat a merészebb iráni stílusú kupolás építményekhez a muzulmán világban, mint például a Koja Ahmed Jasavi Mauzóleum és a Tádzs Mahal.

Az idők során sok külső dekorációja elveszett, de a belsejében lévő mozaikok, fajansz és a falfestmények megmaradtak régi szépségükben.

A Szoltánije templom (dóm) jelenleg (2011) felújítás alatt áll.

Képgaléria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Szentirmai József. Irán. Budapest: Panoráma. ISBN 963-243-133-2 (1979) 
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Soltaniyeh című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szoltánije témájú médiaállományokat.