Szoltánije

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szoltánije
سلطانيه
Világörökség
Gonbad soltanie zanjan.JPG
Adatok
Ország Irán
Típus Kulturális helyszín
Kritériumok II, III, II, III, IV
Felvétel éve 2005
Elhelyezkedése
Szoltánije (Irán)
Szoltánije
Szoltánije
Pozíció Irán térképén
é. sz. 36° 26′, k. h. 48° 47′Koordináták: é. sz. 36° 26′, k. h. 48° 47′
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szoltánije témájú médiaállományokat.

Szoltánije (más nyelveken Soltaniyeh (ejtsd Szoltanijeh) vagy Saeidiyeh és perzsául: سلطانيه ) település Iránban, Zandzsán tartományban.

2005-től az UNESCO Világörökég része. Fő vonzerejét Szoltánije romjai a 14. századból származó Ilkán Birodalmat vezető mongol Öldzsejtü kánról elnevezett mauzóleum és a kán másik ismert névéről Muhammad Khodabandeh (perzsa اولجايتو), vagy a városról elnevezett templom jelenti.

Fekvése[szerkesztés]

Teherántól 240 km-re északnyugatra fekvő település.

Története[szerkesztés]

Szoltánije a 14. században fontos szerepet játszott, olyannyira, hogy Öldzsejtü mongol szultán fővárosává tette meg.

Ő eredetileg az első imámnak, Alinak és fiának, Husszeinnek földi maradványait akarta itt elhelyezni, de nem sikerült a hamvaikat megszereznie. 1316-ban bekövetkezett halála után utódai őt magát temették el itt.

A sírtemplom kupolája a legrégibb dupla héjú kupola a világon. 200 tonnára becsült súlya és 54 méteres magassága is az épület monumentális méreteit jelzi. Mozaikdíszítménye kék, fehér és fekete színű, tipikusan mongolnak tartott.

Jelentőségét csak a 16. században, a Timuridák után vesztette el. Szoltánije régi fényére a mongol és a perzsa építészet eredményeit ötvöző Öldzsejtü mauzóleumot látva következtethetünk. A Szoltánije templom (dóm) felépítése kövezte ki az utat a merészebb iráni stílusú kupolás építményekhez a muzulmán világban, mint például a Koja Ahmed Jasavi Mauzóleum és a Tádzs Mahal.

Az idők során sok külső dekorációja elveszett, de a belsejében lévő mozaikok, fajansz és a falfestmények megmaradtak régi szépségükben.

A Szoltánije templom (dóm) jelenleg (2011) felújítás alatt áll.

Képgaléria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Szentirmai József. Irán. Budapest: Panoráma (1979). ISBN 963-243-133-2 
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Soltaniyeh című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]