Szolgáltatásmegtagadással járó támadás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A szolgáltatásmegtagadással járó támadás (Denial of Service vagy DoS), más néven túlterheléses támadás, illetve az elosztott szolgáltatásmegtagadással járó támadás (Distributed Denial of Service, DDoS) informatikai szolgáltatás teljes vagy részleges megbénítása, helyes működési módjától való eltérítése.

A szolgáltatásmegtagadású támadás egy meghatározott rendszer ismert gyengeségeit, vagy valamilyen speciális protokoll tulajdonságait (gyengéit) támadja meg. Célja, hogy a felhasználók ne tudják elérni a számukra fontos információkat, a számítógépet vagy a számítógép hálózatot. A támadás hatására a rendszer nagyon lelassul, elérhetetlenné válik, esetleg össze is omolhat.

SYN flooding támadás[szerkesztés]

SYN flooding támadás

A SYN flooding támadás a TCP protokoll három-utas kézfogású üzenet visszaigazolási rendszerét használja ki. Mielőtt egy munkaállomás kapcsolódni akar egy szerverhez, a szervernek azt egy porthoz kell kapcsolnia, és azt a portot ki kell nyitnia. Ezt a lépést passzív port nyitásnak hívjuk. Ha egyszer a passzív port nyitva van, a kliens kezdeményezheti egy aktív port nyitását. Ekkor a három-utas kézfogás folyamata zajlik le.

  1. SYN: Amikor a kliens egy SYN-t (Synchronise, magyarul szinkronizálás) küld a szervernek, sor kerül az aktív port nyitásra. A kliens a szegmens sorszámát egy véletlen értékre (A) állítja.
  2. SYN-ACK: A válaszában a szerver egy SYN-ACK (Synchronise acknowledgement, magyarul szinkronizálás elismerése) jelzést küld. A nyugtázó szám értékét a kapott sorszám értéke plusz 1-re állítja (A+1), a csomag sorszámaként pedig egy másik véletlen számot választ ki (B).
  3. ACK: Végül a kliens egy ACK-ot (Acknoweldge, magyarul elismerés) küld a szervernek. A sorozatszám a kapott nyugtázó érték lesz (A+1), és a kliens által küldött érték a szervertől kapott sorozatszám plusz 1. (B+1)

Ekkor mind a kliens, mind a szerver megkapja a kapcsolatfelvétel nyugtáját.

A SYN flooding támadás esetén a támadó egy hamis IP-címről küldi el a SYN üzenetet, amit a szerver megfelelő módon fogad és a hamis IP-címre visszaküldi a SYN-ACK üzenetet. Ezután várja a kliens ACK nyugtáját, ezt azonban a hamis IP-címről soha nem kapja meg. Természetesen egy meghatározott időtúllépést követően eldobja a kapcsolatot, azonban sok hamis SYN üzenet esetén a felesleges várakozási idők a szabályos kapcsolatok fogadását is nagyon lelassítják, súlyos esetben lehetetlenné teszik.

POD (Ping of death) támadás[szerkesztés]

A POD támadás lényege, hogy a támadó egy legalább 64 kilobyte méretű ICMP ping csomagot (Internet Control Message Protocol ping packet) küld a megtámadott gépre. Az RFC 791 szabvány szerint egy IPv4 csomag maximális mérete, beleértve az IP headert is, 65 535 (216 – 1) byte, ez a korlátozás a teljes csomaghosszat leíró 16 bit széles header mezőnek a méretéből következik.

Egy ilyen indokolatlanul nagy ping csomagot a legtöbb rendszer képtelen kezelni, ezért ez képes komolyan megakasztani a gép működését (szaggató egér, akadozó műveletek), vagy – rosszabb esetben – akár teljesen össze is omlaszthatja, például Windows esetén kék halált, vagy Unix/Linux/BSD esetén kernelpánikot okozhat.

Barátságos környezetben célszerű a pingelésre válaszolni. Ellenséges környezetben a fontosabb gépek jobban teszik, ha pingelésre nem reagálnak, és általánosságban is csak a tényleges alapfeladatukat végzik, hisz semelyik internetes kapcsolat indítványozásra sem kötelező reagálni. Unix/Linux/BSD esetén már az ezredforduló óta, óvatos rendszergazdai rutinnak számít a rendszer tűzfalát ezen morcosan tartózkodó szellemben konfigurálni. Az eredmény, hogy az így konfigurált szerverek sikeres támadása sokkal nehezebb.

DoS / DDoS[szerkesztés]

Az egyszerű DoS támadás egy-az-egy-ellen támadás, ahol egy nagyon erős „támadó” állomás és a célállomás van kapcsolatban, nincsenek közbeiktatott gépek. A DDoS támadások egy összetettebb fajtája, amely a támadón és támadotton kívüli számítógépekben rejlő „erőt”, illetve a külső számítógépek nagy mennyiségét hasznosítja a támadáshoz.

A DDoS támadóállomások keletkezése[szerkesztés]

  • Egy automatizált eszköz (alkalmazás) felkutatja az internetre kapcsolódó, sebezhető számítógépeket. Amikor talál egyet, és képes megfertőzni azt, feltelepít egy rejtett támadóprogramot, amitől a megtámadott gép „zombivá” alakul (az elnevezés utal az akarat és értelem nélküli élőhalottakra, akik külső utasításra támadnak).
  • Másik lehetőség, hogy a rejtett program telepítése számítógépes vírusokkal vagy trójai programokkal történik.

A támadás menete[szerkesztés]

A „zombi” gépek távolról vezérelhetőek egy „mester” gépről (a támadó gépéről). Ha már elég gépet fertőzött meg a támadóprogrammal, a „mester” állomás jelt ad a „zombiknak”, hogy kezdjék meg a támadást a kiszemelt célpont vagy célpontok ellen. Ekkor az összes „zombi” egyszerre elindítja a támadást, és bár egyenként kis mennyiségű adattal dolgoznak, mégis több száz, vagy akár százezer támadó gép esetén a sok kis adatcsomag eredménye hatalmas adatáramlás, mely a megtámadott gép ellen irányul.

Ismert DoS programok[szerkesztés]

Ismert DoS programok például a Trin00,[1] a TFN, TFN2K és a Stacheldrath.

Az Anonymous akciókhoz LOIC (Low Orbit Ion Cannon) programot, és HOIC (High Orbit Ion Cannon) programot használnak.

Ismert DDoS programok

Ismert DDoS programok például a DDoser 3.4, IPKiller v2.3., LOIC

Története[szerkesztés]

Az első DDoS támadás 1999-ben jelent meg[forrás?], csupán 3 évvel a SYN flood-ot használó DoS támadások után. 2000 februárjának elején olyan népszerű internetes oldalakat tettek elérhetetlenné ilyen támadással, mint az Amazon, CNN, eBay, és a Yahoo![forrás?] 2002-ben a 13 root DNS-ből 9-et tettek elérhetetlenné masszív, irányított DDoS támadással, melynek folyamán ezen szerverek némelyike 150 ezer ICMP kérést fogadott másodpercenként[forrás?], azonban mivel az akció alig fél óráig tartott, az internet nem bénult meg nagy mértékben.

A történelem egyik legnagyobb DDoS támadását a Mydoom nevű féregvírus okozta, mely 2004. január végén terjedt el néhány nap alatt megfertőzve a világ internetre kötött számítógépeinek csaknem 20%-át (a Windows rendszert használó gépek jelentős részét), és február elején elérhetetlenné tette az SCO weboldalát, mivel kb. 25-30 ezer fertőzött zombi-gép támadta a cég szervereit. A vírus B. variánsa a Microsoftot vette célba, az azonban kiállta a támadást. 2004 júniusában megjelent az F variáns, amely a RIAA (az amerikai kép- és hanganyagok jogdíjaival foglalkozó társaság) számítógépeit támadta.

2009 augusztusában egy grúz szolgáltató ellen volt DDoS támadás. A vélhetőleg orosz titkos ügynökök a Twittert tették 3 és fél órára elérhetetlenné. A támadók a következő oldalakat akarták még megtámadni: Facebook (épphogy elbírta.), YouTube, Gmail.[2] 2013.05.07-től elérhetetlenné tette a Battlelogot és a Battlefield 3 című játék összes szerverét, melyet azóta már orvosoltak.

Organikus DDoS[szerkesztés]

Az organikus DDoS akkor alakul ki, ha egy weblap iránt nagy az érdeklődés, ám az a megnövekedett érdeklődést lassan szolgálja ki. Ennek hatására az érdeklődő felhasználók tömege a lassulást érezve újra és újra megpróbálják az adott weboldalt elérni, ezzel tovább terhelve az oldalt, ami egy idő után nem bírja tovább, és leáll.

Frész Ferenc szerint: „Ebben az állapotában, hogyha elkezd túlterhelődni, kiesik, akkor kvázi azok a felhasználók, akik nem érik el, megpróbálják újra és újra elérni, tehát kialakul egy ilyen organikus DDoS. Kvázi olyan, mintha egy szolgáltatásmegtagadással járó támadás érné a rendszert, de ez nem támadás volt, hanem önmagától az érdeklődéstől megtöbbszöröződik ilyenkor a terhelés.”[3]

A DDoS ellenszerei[szerkesztés]

Hozzáférés-ellenőrzési lista és/vagy tűzfalak[szerkesztés]

A router fő funkciója a csomagok irányítása. Kiegészítő funkciója, hogy információt szolgáltasson a netflow-ról az elszámoláshoz és a hálózati diagnosztikához. A netflow információt visszaélés- és ritkaesemény-figyelő eszközök használják fel, amelyek fel tudják fedezni a szokatlan hálózat-használatot, így jelezni tudnak egy lehetséges DDoS támadást. Egy DDoS támadás alatt, ha a támadót azonosították, a hálózat operátorai fel tudják számolni a támadást manuális „null routing”-gal, vagyis kiejtik a támadó forgalmat, a támadó hostot, vagy tartományt.

Szabályok sorát kezelik, amelyek részletezik a korlátozásokat minden egyes hálózati hosztra és eszközre. Korlátozza a ki- és bemenő forgalmat egy hoszton, hacsak nem engedélyezett és ismert szolgáltatásról van szó. Be lehet állítani, hogy mind a bejövő, mind a kimenő forgalmat ellenőrizze. Ha a DDoS támadót azonosították, a hálózat operátorai véget tudnak vetni a támadásnak azzal, hogy manuálisan megváltoztatják az ACL vagy Tűzfal felületét, a támadó hosztot vagy domaint.

Illetéktelen hálózati behatolást jelző rendszer (IDS)[szerkesztés]

Mélyreható csomagvizsgálatot alkalmaz, így vizsgálja át a csomagokat vírusok, trójaiak és más támadó alkalmazások után kutatva. A mélyreható csomagvizsgálat technikáját alkalmazzák a DDoS támadások elleni védelemre, de minden csomagot valós időben kell átvizsgálni.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Trin00 DDoS tool - Daemon activity. [2012. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. március 13.)
  2. DoS-támadás a Twitter ellen
  3. A választási iroda honlapját még mindig nem állították helyre”, Hír TV, 2018. április 11. (Hozzáférés ideje: 2018. május 9.) (magyar nyelvű) 

Források[szerkesztés]