Trójai program

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Számítógépes értelemben a trójai faló (röviden trójai) egy olyan program, ami mást tesz a háttérben, mint amit a felhasználónak mutat. Az elnevezés a görög mitológiában szereplő trójai falóból származik, utalva Odüsszeusz cselvetésére, hogy a görögök megnyerjék a trójai háborút. A közhiedelemmel ellentétben egy trójai nem feltétlenül tartalmaz rosszindulatú programkódot, azonban a többségük tartalmazza az ún. hátsó kapu telepítését, ami a fertőzés után biztosítja a hozzáférést a célszámítógéphez. A vírusokkal ellentétben általában nem többszörözi önmagát, terjedése főként egyedi támadásoknak és az emberi hiszékenységnek köszönhető.

Az egyszerűbb trójai programok csak kívülről tűnnek hasznos programnak, míg fejlettebb változataik a kémkedés mellett valóban képesek az ígért funkciók elvégzésére is – így csökkentve a lebukás veszélyét.

Trójaival való megfertőződésnek forrása lehet egy e-mail üzenet csatolmánya vagy azonnali üzenetküldő program, de megkaphatjuk CD-n vagy egyéb adattárolón is. A leggyakoribb fertőzési módszert azonban a letöltések és a veszélyes honlapok jelentik.

Jellemző változatai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hálózat felderítő programok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

pl. login.exe módosítása

Másolásvédelem[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

pl. BIOS sorszám figyelése

Beépített vírust tartalmazó programok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Adott feltétel teljesülése esetén szabadon engedi a vírust.

Időzített bombát tartalmazó programok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Adott idő után megszűnik működni - próba verzióknál normális.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]