Szilárd Béla

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szilárd Béla
SzületettSteiner Béla
1884. január 20.[1][2]
Mezőberény
Elhunyt1926. június 2. (42 évesen)[1]
Párizs
Állampolgárságamagyar
SzüleiSteiner Ignác
Beck Emília
Foglalkozása
SablonWikidataSegítség

Szilárd Béla, született Steiner Béla[3] (Mezőberény, 1884. január 20.[4]Párizs, 1926. június 2.) magyar vegyész, radiológus.

Életpályája[szerkesztés]

Steiner Ignác és Beck Emília fia. Középiskolai tanulmányait Békéscsabán és Debrecenben végezte, majd a budapesti tudományegyetemen hallgatott gyógyszerészetet. 1904-ben szerezte meg oklevelét, 1905-ben doktorált. 1906-ban a Műegyetem tanársegédje lett. 1907-től a Sorbonne-on tanult tovább, ugyanakkor a Marie Curie vezette Curie-laboratórium munkatársa volt. 1908-ban jelent meg az ő fordításában Magyarországon Henri Poincaré Tudomány és föltevés című műve.

1912-ben önálló kutatólaboratóriumot rendezett be Párizsban (Laboratoire de Produits Radioactifs). 1914-től Londonban, majd Madridban élt. Révész Andor, a budapesti Az Est madridi tudósítója számolt be arról, hogy Szilárd Béla professzort a madridi egyetem radiológiai tanszékének vezetőjévé nevezték ki.[5] 1920-tól Párizsban telepedett le és folytatta, publikálta kísérletsorozatait. Megnősült, egy francia szocialista politikus, Adéodat Compère-Morel lányát vette feleségül.[6]

Munkássága során fotokémiával, lumineszcenciával, a radioaktív sugárzás biológiai hatásaival, a radioaktív gyógyszerekkel, a röntgen- és a radioaktív sugárzás mennyiségi mérésével, a kolloidokkal, az élő anyag keletkezéselméletével és az említett témakörök fejlődéstörténetével is foglalkozott. Száznál több tanulmányt jelentetett meg magyar és külföldi folyóiratokban, számos eredményét szabadalmaztatta. Leveleit, hagyatékát a budapesti műszaki egyetem levéltára és az MTA Kézirattára őrzi.

Főbb művei[szerkesztés]

  • Radium és radioaktivitás (Budapest, 1905)
  • Az alkoholok elektrolitos bomlása és képződése absolut alkoholos oldatban (Budapest, 1905)

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Szilárd Béla (Pesti Hírlap, 1926. június 3.)
  • Szilárd Béla (Az Újság, 1926. június 3.)
  • Szabadváry Ferenc–Szőkefalvi-Nagy Zoltán: A kémia története Magyarországon (Budapest, 1972)
  • Palló Gábor: Szilárd Béla fotokémiai munkái (Technikatörténeti Szemle, 1974)