Szerkesztővita:P58ij23r

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Alfa-ketosav 1 évvel ezelőtt
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves P58ij23r!
If your Hungarian is sub-optimal, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
A Wikipédia alapelvei
A projekt alapvető elvei, céljai
Wikifogalmak szójegyzéke
A leggyakrabban használt kifejezések és rövidítések
Felküldési útmutató
Ha olyan fényképet akarsz felküldeni, amit magad készítettél, feltöltheted az összes Wikimédia-projekt közös tárhelyére, a Wikimédia Commonsra
Szócikkírásnál, illetve módosításnál szó szerint ne másolj máshonnan, illetve mindig tüntesd fel forrásaidat!

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: Alfa-ketosav vita 2022. augusztus 13., 11:24 (CEST)Válasz


Bakony[szerkesztés]

(Első szerkesztésem, eltekintve korábbi, anonim apróbb javításoktól, úgyhogy remélem, nem csinálom nagyon rosszul. Ha igen, elnézést kérek.)

A korábban itt szereplő, és most -- politikai okokból a sajtót is megjárt -- "etimológia" egy dilettáns nyelvészkedő, "gyökfejtő" oldalról származott. Ránézésre is elég gyanús koncepció volt (az ilyen, földrajzi neveket egy konkrét emberre visszavezető népetimológiák jellemzően azok), de kicsit jobban utánanézve, például Kiss Lajosnál, a magyar földrajzi nevek egyértelműen vezető kutatójánál, ez be is bizonyosodott.

Comes de Bacon-Gug nevű emberről természetesen nem tud senki széles e világon. Pár találat volt a neten, de azok az említett blogból vették át szó szerint. Viszont, kicsit tovább kutakodva mégis rá lehet találni az egész legenda forrására. 1082-ben Szent László király kibocsátott egy oklevelet (például: https://books.google.hu/books?id=sOYUAAAAYAAJ&pg=PA449) amelyben a következő passzus szerepel:

"cum Sug, Comite de Bukon (huius filius fuerit Bodus Salamonis in carcere socius)"

Vagyis, "Suggal, Bukon ispánjával (akinek fia Bod Salamon társa volt a börtönben)". Ebből kezd kialakulni a kép, amit ez a blog teljesen félreértett: létezett egy Sug (egy hivatkozás szerint Gug is lehet, nem olvasható jól az eredeti) nevű illető, aki Bukon ispánja volt. Vagyis, pont ellenkezőleg, mint ott vélelmezték: dehogy őróla kapta nevét a hegység. A hegy neve akkor már rég létezett, és az illetőnél a szó nem a neve része volt, hanem egyszerűen a pozíciója: Bakony ispánja. Az, hogy szász lett volna, vélhetően a fantázia szüleménye, erről nincs említés, a blog valószínűleg csak a kitalált "komplex" név miatt vélekedett így. P58ij23r vita 2022. augusztus 13., 11:09 (CEST)Válasz