Szerkesztővita:Kokszi

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Pilgab 16 évvel ezelőtt a(z) Mentorálás vége (?) témában
Köszöntünk a magyar Wikipédiában, kedves Kokszi!

Üdvözlünk!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. A Wikipédiában folyó társalgások jobb megértéséhez a wikifogalmak és rövidítések (szó)jegyzékében találsz segítséget.

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid pontos megjelölésére!

Kezdő szerkesztőként személyes segítőt, mentort is kaphatsz magad mellé, vele megtárgyalhatod a szerkesztéssel kapcsolatos problémáidat. Ehhez jelentkezz be (ha eddig nem tetted volna), és kattints ide! Bonyolultabb szerkesztési ügyekben a kocsmafalra írhatsz kérdéseket, ha egy szerkesztőtársad tudja a választ, ugyanott fog válaszolni.

Egy közismereti tudakozót is működtetünk, ha valamit nem találtál.

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a szerkesztői lapodon, melynek kialakításához segítséget itt találsz. (Itt írhatsz például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! – Istvánka postafiók 2008. január 8., 09:49 (CET)Válasz

If You don't speak Hungarian, go here.

linuxos böngészés mobilról[szerkesztés]

Szia!

Üzenetedet átmásoltam ide. Ha műszaki jellegű kérdésed van, inkább oda írj. A saját lapod (ahova most írtál) a személyes bemutatkozásra való. misibacsi vita 2008. január 6., 13:16 (CET)Válasz

Köszönöm a segítséget! Még nem volt elegendő időm a lapok között kiigazodni,de igyekszem megismerni. A bemutatkozó lapom elkészítem,ha kiismerem magam a lehetőségek között. Mivel sokmindent nemtudok feltelepíteni igy a lehetőségeim karcsúak. Köszönettel:Kokszi.

Mentorság[szerkesztés]

Szia! Mentort kerestél magadnak, mindent megteszek, hogy a segítségedre legyek. Miben segíthetek? Mennyire kezdjük az elejéről? Pilgab üzenet 2008. január 8., 11:32 (CET)Válasz

Először jöjjön egy kis gyorstalpaló. Ez az üzenet mindig itt marad és ha valamit elfelejtettél a segítségedre lesz. Ha egy szó kék színnel van írva, ott rákattintva további információhoz juthatsz. A böngésződ „vissza” gombjával tudsz visszatérni erre az oldalra.

Üzenetek és aláírás[szerkesztés]

Ahol most vagyunk az a te vitalapod, ezt használjuk, hogy érintkezésbe lépjünk Veled. Az összes szerkesztőnek van egy ilyen lapja, ahol üzeneteket tud fogadni. Általánosan elmondható, hogy legegyszerűbben az egyes szerkesztők aláírásának utolsó szavára kattintva juthatsz el a másik vitalapjára. Ezért kérlek te is állítsd be ezt az aláírási módot, amit úgy tehetsz meg, hogy a következő szöveget:

[[User:Regisztrált Userneved|Beceneved]]<sup>[[User_vita:Regisztrált Userneved|vita]]</sup>

bemásolod a beállításaidnál a aláírásokban használni kívánt névformád mögött található beviteli mezőbe. Természetesen a te adataiddal behelyettesítve. Mielőtt elmented az új beállításaidat, az Aláírás automatikus hivatkozás nélkül opciót pipáld ki. (Erre figyelj, ezt sokan elfelejtik!) Ne lepődj meg azon, ha a saját vitalapodon az aláírásodban a vitalink fekete lesz. Mindenhol máshol igazi, kék linkké lesz.

Mások vitalapján a lap tetején található szerkesztés gombbal tudsz üzenetet hagyni. Ha egy vitalapon vagy a közösségi oldalakon új témát nyitsz, akkor ne az előtte található szakasz linkjére kattintva tedd. Jobb, ha a lap tetején arra a fülre kattintasz, amiben egy + jel található. Ezzel egy új szakaszt nyitsz, a témának adj valami kifejező nevet.

A Wikipédiában van egy lehetőség arra, hogy nagyon egyszerűen elhelyezd aláírásodat, dátumostul, mindenestül. A Wikipédiabeli speciális aláírásból nem csak a Wikipédián használt neved derül ki, hanem rögtön két linket is tartalmaz. Az egyik a többi szerkesztőnek szóló bemutatkozásodra mutat, a másik pedig arra a lapra, ahol üzenni lehet neked. Ehhez az „aláíráshoz” segítséget ad a szoftver. Elég, ha az üzeneted befejeztével az aláírás helyett rákattintasz a harmadik képecskére a szerkesztőablak fölött:


akkor ennek az aláírógombnak a hatására a szoftver beilleszt a szövegedbe négy hullámvonalat.
Ha ezután arra a gombra is rákattintasz, ami így néz ki: Változtatások közzététele, akkor a szoftver lecseréli a hullámvonalakat az aláírás szövegére és az aktuális dátumra, órára.
Az aláírásként megjelenített szöveget a regisztrált szerkesztők a „beállításaim” fül segítségével meg is változtathatják.

Megjegyzések

  • Amíg nem jelentkeztél be, az IP-címedet jelenteti meg az aláírás.
  • A bemutatkozólapodra mutató link csak akkor lesz kék, ha van rajta valami, amíg üres, addig pirosan fog virítani.
  • Az üzenőlapodra mutató link csak magán az üzenőlapon jelenik meg vastag fekete szövegként, mindenhol máshol rendes linknek mutatkozik.
  • Más módon is elérheted, hogy bekerüljön a szövegbe a négy hullámvonal, nem csak az aláírógombbal:
  • a négy tildét (hullámvonalat) a szerkesztési ablak alatt is megtalálod, vagy
  • közvetlenül is beírhatod: ~~~~.
  • az Alt Gr+1 (a fő billentyűzeten) billentyűkombinációnak (Windows-alapú rendszereken), és
  • az Alt+1 2 6 (a számok a számbillentyűzeten) kombinációnak (Windows-alapú rendszereken) is ugyanez a hatása.
  • ha a gombot használod, akkor kapsz egy gondolatjelet is az aláírásod elé.

Névterek[szerkesztés]

A wikipédia lényege, a szócikkek a szócikk névtérben találhatóak. Mivel ez a legáltalánosabb hely nincs is külön jelölve, ez tekinthető alapértelmezettnek.

A speciális névtereknek színes hátterük van, így könnyen megkülönböztethetőek a szócikkektől, amelyek háttere fehér. Minden speciális névtérbeli lap tetején szerepel, hogy melyik névtérhez tartozik. Ezek számodra, kezdő szerkesztő számára még nem jelentősek, idővel úgyis megtudod melyik mire való. Részletesen róluk itt olvashatsz:Wikipédia:Névtér

A már megismert vitalapokhoz hasonlóan minden regisztrált felhasználóhoz tartozik egy úgynevezett userlap is. A userlapok a speciális névterek egyikében, a user névtérben helyzekednek el, erre utal a userlapok tetején a User:xxx cím. A sajátodat leggyorsabban úgy éred el, ha a jobb felső sarokban a nevedre kattintasz. A userlapokat arra szoktuk használni, hogy minden szerkesztő itt adhasson meg magáról fontosnak tartott információkat. Ha gondolod írj te is magadról pár sort! Mások userlapjának szerkesztése nagyon nagy udvariatlanságnak számít, kérlek tartózkodj tőle!

Új cikk írása[szerkesztés]

Akkor lássuk amiért itt vagyunk: a szócikkek írását.

Itt az új lap létrehozása nagyon részletesen le van írva: Wikipédia:Hogyan írj új lapot. Röviden: keress rá a bal oldali keresést használva, ha nincs olyan szócikk akkor meg fog jelenni a keresett címszó az új ablak bal felső sarkában pirossal írva. Ez itt a wikipédiában mindig az olyan belső hivatkozásokra utal amelyekhez még nincsnek meg a cikkek. Amikor új cikket hozol létre fokozottan ügyelj a helyesírásra, az elgépelésekre! A már létező szócikkek kékkel vannak jelölve a szövegekben. pl: Magyarország.

Szócikkre linket létrehozni úgy tudsz hogy a nevét két szögletes zárójel közé teszed: Így: [[Magyarország]]=Magyarország.

Ha további kérdéseid lennének fordulj nyugodtam hozzám Pilgab üzenet 2008. január 8., 11:40 (CET)Válasz

Linux[szerkesztés]

Szia! Hát sajnos én ilyenekhez nem nagyon értek, a mentorprogram célja, hogy tapaszatalt wikipédiaszerkesztők tanítsák a lexikon szerkesztésére az újoncokat. A te problémádra megoldást egy webes linux fórumon találhatsz. Annyit azért értek a dologhoz, hogy a linux ingyenes, netről letölthető, így fölösleges üzletben vásárolnod. Egy ismerősöd biztos letölti és kiírja neked dvdre, ha megkéred rá.

Egy próbát azért teszek az itteni műszaki fórumon, ha vki tud neked segíteni a vitalapodon jelentkezni fog.

Ha a lexikon szerkesztésével kapcsolatban lenne kérdésed állok rendelkezésedre bármikor! Pilgab üzenet 2008. január 8., 21:49 (CET)Válasz

Szia! Érkezett válasz a kérdésedre:

„Hello Kokszi! Először, látogass el ide és töltsd le a megfelelő drivert (os: Linux-32 bit, kártya típusa értelemszerű). Ezután megnyitod a Yast -ot, Sowtware->Software Management és telepíted a make, gcc és kernel-source csomagokat (ha már fent vannak annál jobb). Most ki kell jelentkezned. Ha megvan nyomj egy CTRL+ALT+F11. Beírod felhasználónévnek, hogy root, utána megadod a rendszergazda jelszavát (remélem emlékszel rá :) ). Le kell állítani az X -et, ehhez írd be init 3. Sok mindent kiír, ha elér odáig, hogy valami... runlevel 3 has been reached akkor ütsz gy entert. Most elnavigálsz oda, ahol a letöltött telepítő van (érdemes olyan helyre tenni amit könynen elérsz, főleg ha még kezdő vagy linux terén). Írd be sh filenév -q. Mindent leokézol, mindennel egyetértesz. Ha végzett: sax2 -r -m 0=nvidia <= ez egy nulla, nem ooo :). Itt vársz egy kicsit, mindenre OK -t nyomsz. Ha végzett mindennel (eltarthat egy darabig) visszakapod a promptot. Írd be: init 5. Ha minden igaz és szerencséd is van akkor kész vagy! Üdv, – Mr Steve vita 2008. január 9., 08:36 (CET)”

Ha arra jársz külj egy köszönő üzit Mr Stevenek! :) Pilgab üzenet 2008. január 9., 09:32 (CET)Válasz

Szia! Nagyon szívesen, ha problémád akad írj nyugodtan, ha tudok segítek. Üdv, – Mr Steve vita 2008. január 9., 13:21 (CET)Válasz


Hát reméljük, hogy minél hamarbb megoldódik ez a kis probléma, jó lenne ha bővülne a szereksztőink köre és nem állna egy számítógép az utadba :) Pilgab üzenet 2008. január 9., 20:49 (CET)Válasz

Mentorálás vége (?)[szerkesztés]

Szia!

Mostanában nem nagyon kerestél, úgy gondolom nincs már rám szükséged. Ha nem így lenne szólj! :) Ha 3 napon belül nem felelsz erre az üzire, akkor a mentorálási folyamatot befejezettnek tekintem. Pilgab üzenet 2008. február 17., 11:34 (CET)Válasz

Lezártam Pilgab üzenet 2008. február 20., 12:58 (CET)Válasz