Wikipédia:Kocsmafal (műszaki)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – műszaki problémák szekciója

A műszaki szekcióban vitathatod meg a MediaWiki szoftverrel, HTML/CSS/JS/... kóddal, böngészőkkel stb. kapcsolatos ötleteidet, problémáidat. A már megoldódott problémákról szóló szakasz elejére az áttekinthetőség érdekében illeszd be a {{megoldva|~~~~}} sablont. Hibák jelzésekor írd meg a böngésződ típusát, és hogy kaptál-e hibaüzenetet!
Amennyiben nem a Wikipédiához vagy a MediaWikihez kapcsolódó műszaki kérdésed van (például különböző számítógéppel kapcsolatos problémák), azt ne itt tedd fel, hanem keress fel egy, az ilyen kérdésekre szakosodott fórumot.

 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
 • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
 • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
 • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
 • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
 • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
 • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.


műszaki kérés kat. & WP névtérben[szerkesztés]

Függőben Függőben(aláíratlan)

Sziasztok!

Be lehetne rakni új kategória létrehozásánál a lap tetejére vmi figyelmeztető szöveget, hogy az csak akkor lesz látható, ha vki megerősített szerkesztő, vagy ha azt vki megjelöli? De talán azt is jeleznünk kéne, hogy először is nézze át a Wikipédia:Hogyan kell a kategóriákat használni? oldalt ill. hogy jelezze azt a Katjavaslatokon.

A másik kérésem pedig az lenne, hogy megkérjük a szerkesztőt, hogy ha wiki névtérben akar létrehozni egy új katot, akkor legyen már olyan kedves fölfáradni a WPM:WP-re és szólni. Bennó és én az elmúlt 1 évben nem kevés időt töltöttünk el azzal, hogy az egész wiki névteret átkategorizáljuk, és bizony mostanában volt pár hibás kat, amit javítanom kellett.

A megszövegezésben lécci segítsetek! Köszönöm, OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2010. szeptember 17., 14:32 (CEST)

Kategória létrehozásához simán tudunk csinálni figyelmeztetőt! BennóPffffft-kalpagos.gifiroda 2010. szeptember 17., 19:07 (CEST)

Igen, ezt tudom, de nekem sajna lövésem sincs, hogy ilyet hogyan lehet létrehozni. (Hova van ez egyált leírva?)
BTW, segíccsé megfogalmazni is! ;) – OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2010. szeptember 17., 19:12 (CEST)

Miért lenne csak akkor látható? Csodálkoznék, ha nem ugyanúgy működne, mint a szócikkeknél. – Tgrvita 2010. szeptember 17., 22:12 (CEST)

Szerintem Orsi nem a szerkesztési bevezetőre gondolt, csak elliptikus a mondata. Azt mondja, hogy a figyelmeztetésben legyen benne, hogy a kategória is csak megerősítés/jóváhagyás után lesz látható, ha nem megerszerk. szerkeszti. BennóPffffft-kalpagos.gifiroda 2010. szeptember 17., 22:23 (CEST)

yes. – OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2010. szeptember 17., 22:58 (CEST)

De hát nem csak akkor; ha létrehozol egy új szócikket, az azonnal látható lesz. Egyáltalán, ha szócikk névtérben nem tartjuk fontosnak a késleltetett megjelenésre felhívni a figyelmet, akkor miért pont a kategóriáknál? – Tgrvita 2010. szeptember 18., 01:31 (CEST)

Ami azt illeti, nem ártana. Számos visszajelzésből úgy tűnik, az egyik legkomolyabb frusztrációs forrás a késleltetés. BennóPffffft-kalpagos.gifiroda 2010. szeptember 18., 09:50 (CEST)

Abszolúte egyetértek. Egyébként meg nézd meg a Sablon névteret, ott is van figyelmeztetés új sablon létrehozásakor, ami szerintem nagyon hasznos. – OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2010. szeptember 18., 11:17 (CEST)
A figyelmeztetés akkor hasznos, ha hasznos dologra figyelmeztet. (Kategórialétrehozáskor is vannak egyébként figyelmeztetések.) – Tgrvita 2010. szeptember 19., 09:11 (CEST)

Nesze semmi, fogd meg jól. Nyilván az a hasznos, ami hasznos (lásd: tautológia). Értsük ezt úgy, hogy szerinted a késleltetett megjelenésre való figyelmeztetés nem hasznos? Mint fentebb mondám, számos visszajelzésből úgy tűnik, az új szerkesztőket ért első számú frusztráció a nem azonnali megjelenés. Kategóriák létrehozásakor már van egyébként figyelmeztetés a katjavaslatokra és egyébre is, más kérdés, hogy ki veszi azt figyelembe. A WP-névtérre vonatkozó figyelmeztetést el lehet helyezni. Kétféleképpen is, csak meg kell fogalmazni a szöveget:

Tekintve, hogy a cikkek nem jelennek meg késleltetve, tényleg nem érzem hasznosnak (viszont ha jól emlékszem megjelenik egy figyelmeztető üzenet azokban az esetekben, amikor tényleg nem azonnal láthatóak a változtatások). A frusztráció jellemzően nem abból fakad, hogy nem tudják, hogy a változtatások nem lesznek azonnal láthatóak, hanem hogy nem örülnek neki. (Ami nem zárja ki, hogy az előbbi is okoz frusztrációt, csak arról ritkábban tudunk, mert ha az illető nem is érti, hogy mi történt, kevésbé valószínű, hogy jelzi nekünk.) – Tgrvita 2010. szeptember 19., 22:35 (CEST)

Mi az hogy a cikkek nem késleltetve jelennek meg? Eddig úgy tudtam, hogy a változtatások a már ellenőrzött lapoknál csak ellenőrzés után jelennek meg, ha nem megerszek. v. járőr szerkesztette őket. Nem így van?

Azokból a visszajelzésekből, amiket én láttam, nem egészen az derült ki, amit leírsz, hanem inkább az, hogy először nem tudták az okát, miért nem jelenik meg azonnal valami, aztán megtudták, hogy az ok a WP:JEL, és erről panaszkodtak. Valószínű, hogy sokakat frusztrál azok közül is, akik nem jeleznek vissza.

Éppen ezért a szerkesztési ablak fölött egy kerek mondatban figyelmeztetni az ellenőrzésre és a WP:JEL-re nem volna haszontalan. És minthogy a katnévtérre is kiterjed immár, ott ugyanúgy.

Orsi: pontosan mit szeretnél írni a figyelmeztetésbe? BennóPffffft-kalpagos.gifiroda 2010. szeptember 22., 09:19 (CEST)

3 dolgot:
 1. Másszon föl az illető katjavra új katnál
 2. Ha WP-névtérről van szó, akkor egyeztessen a Műhellyel
 3. Ha nem megerősített szerkesztő, akkor a JÜ-n kérje a megjelölést.

OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2010. szeptember 27., 12:10 (CEST) Így van, de ez az új cikkeknél nem túl releváns. Egyébként próbáltál már kijelentkezve szerkeszteni? Érdemes, mielőtt interfészváltoztatásokat javasolsz. – Tgrvita 2010. szeptember 24., 02:39 (CEST)

OK, a kategóriákon lendüljünk most túl! Valaki segítsen, hogy hol kell figyelmeztető üzenetet létrehoznom, ha azt szeretném, hogy egy szerkesztő jelezné a WPM:WP vitáján ha létrehoz egy új lapot? -- OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2012. december 19., 20:38 (CET)

en:Wikipedia:Editnotice. Nálunk is működik, de nem biztos, hogy pont ugyanúgy. – Tgrvita 2015. szeptember 21., 01:26 (CEST)
Ha jól látom, nálunk ez a MediaWiki:Bevezető szerkesztésnél/Névtér/Wikipédia (lásd {{Bevezető szerkesztésnél}}(?)). nyuszika7h vita 2015. szeptember 21., 14:18 (CEST)

@OrsolyaVirág: Egészen pontosan mi függő ebben a szakaszban? A jelölt lapváltozatok figyelmeztet, ha nem jelenik meg azonnal a szerkesztés (a vicces az, hogy ha elavult ellenőrzött lapot szerkesztek, akkor nekem is szól, hogy csak akkor lesz látható, ha egy erre jogosult felhasználó jóváhagyja, azt nem említve, hogy én pl. ilyen vagyok). A szerkesztési bevezetőket a MediaWiki:Bevezető szerkesztésnél allapjaként kell létrehozni, esetleg a MediaWiki:newarticletext módosításával. – Tacsipacsi vita 2017. május 8., 18:50 (CEST)

Számok és dátumok sorba rendezése táblázatban[szerkesztés]

Függőben Függőben(aláíratlan)

A Budapest kerületei cikkben lévő táblázatban szeretném megoldani, hogy a 100ezres számok a 9-esek után következzenek, vagyis ha a népesség szerint rendezzük őket, akkor a 100ezresek legyenek legfelül, aztán jöjjön a 90ezres, stb. Ennek kiegészítő kérdése, hogy hogyan lehetne azt megoldani, hogy hasonló rendezésre kattintva pl a 123 ne előzze meg a 123 456-ot, illetve az 1234 ne ékelődjön az 123 111 és az 123 999 közé. Ez megoldható valahogy? – Vince blabla :-) 2012. február 18., 19:51 (CET)

Nem nagyon, mivel a táblázat szövegesen rendezhető. Legfeljebb ha a kisebb számokat balról nullákkal egészíted ki, de az meg ronda lesz. Hacsak valaki gyökeresen át nem írja a sorbarendező scriptet. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. február 18., 20:14 (CET)

Illetve talán elég lenne a számsablont átírni, hogy vegye le a vezető nullákat, és {{szám|056}} hatására 56 jelenjék meg. Ez egyszerűbb. Akkor meg lehetne csinálni, ha mindegyik számsablonnal lenne megadva. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. február 18., 20:16 (CET)

Félig a bugzilla:31527 hiba miatt van, félig a rendezőscript lokalizációja rossz (nem kezeli rendesen a szóközöket). Az utóbbira egyszer majd lesz időm, az előbbi a cikkben bemutatott ronda módszerrel áthidalható (bár ha rendesen magyarítani tudnánk, hogy mit ismer fel számként, akkor automatikusan jó rendezési módot választana, és nem is lenne rá szükség). --Tgrvita 2012. február 18., 20:51 (CET)

Továbbá a dátumokat ilyen táblázatban (és csak itt!) indokolt lenne számokkal megadni, tehát pl. 1879. 05. 24. (természetesen a szóközök megtartásával); ez esetben dátum szerint könnyen rendezhetnénk, és örülhetnénk neki, hogy végre van valami, amiben mi, magyarok vagyunk a szerencsések, és még a nemzetközi dátumszabvány is a mi írásunkat utánozza, mert már rég rájöttünk, hogy az évszámnak kell elöl állnia. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. február 18., 20:57 (CET)

Inkább a rendezőscriptet (tablesorter) kéne megtanítani a magyar formátumok kezelésére. --Tgrvita 2012. február 19., 09:03 (CET)

Ez valami külső eszköz, van nekünk ilyenünk a Wikipédiában? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. február 19., 09:06 (CET)

Csak annyiban külső, hogy nem a MW fejlesztők írták, de ez a scriptek elég jelentős részére igaz. --Tgrvita 2012. február 19., 09:47 (CET)

Akkor hajrá! :-) Sajnos én még nem vagyok otthon a javascriptben. De olyan scriptem van, amelyik a számozott dátumformátumokat javítja normál szöveges hónapnevekre, és eddig úgy kellett mindenféle bonyolult machinációkkal visszafogni, hogy a táblázatokat ne írja át, de ha megcsinálnád a rendezőt, akkor örömmel engedném szabadjára. :-) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. február 19., 10:01 (CET)

Félmegoldás, de amit <span style="display:none"></span> közé teszel, azt a sorba rendezésnél figyelembe veszi, de nem jeleníti meg. – Matthew (hűtőszekrényajtó) 2012. március 23., 21:18 (CET)

@Tgr: függő még ez? Mert úgy látom, hogy megoldottad a problémát. --Tacsipacsi vita 2014. szeptember 17., 18:40 (CEST)
Az új script kevesebbet tud, mint a régi. Nem kezel magyar dátum- és számformátumokat, nem magyar ékezeteket; lehetnek más különbségek is. --Tgrvita 2014. szeptember 20., 00:01 (CEST)

A rejtett szöveg helyett van jobb megoldás:

| data-sort-value="20150920" | 2015. szeptember 20.

nyuszika7h vita 2015. szeptember 20., 10:52 (CEST)

Ez nagyon jól hangzik! Valami új találmány, vagy csak most fedezted fel? Ha jól működik, bele kéne írni a WP:TÁ cikkbe, és azzal le is lehet venni innen a függőónt. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 20., 11:24 (CEST)

Már korábban is használtam a Linkers – Titkos kódok c. cikkben, csak most találtam meg ezt a témát. De azért jó lenne, ha egy sablonnal automatizálni lehetne, mint az angol Wikipédián a {{dts}} (mondjuk az még a régi rejtett szöveges módszert használja). nyuszika7h vita 2015. szeptember 20., 11:42 (CEST)

Javascript kérés a jegyzetelő sablonokhoz[szerkesztés]

Egy korábbi, pár szakasszal feljebbi azonos kéréssel összevonásSamat üzenetrögzítő 2014. november 1., 21:45 (CET)

Függőben Függőben Karmela posta 2011. november 22., 23:20 (CET)
Az alábbiakat időnként megkérdezem, Tgr szokott rá válaszolni miszerint megoldható. Aztán a kérés újra meg újra eltűnik a süllyesztőben. Talán most kedvet kap valaki, és megcsinálja. Ez a script lehetne ötletadó: http://www.mediawiki.org/wiki/Extension:HarvardReferences/Scripts.
A {{hely|param}} sablon nyilacskájára való kattintás az első olyan helyre ugrat és azt kisárgítja, ahol a horgony a back:param. Az lenne jó, ha nem csak az elsőt, de az összes olyan helyet kisárgítaná, aminek ez a horgonya. Ezek a horgonyok valamennyien a class="dokulink"-hez tartoznak.
Ahhoz kellene, hogy lássuk hány helyről és hol hivatkozták a cikkben az illető forrást.
Fontos lenne.
 Karmela posta 2011. november 22., 23:20 (CET)

Fontos lehetne bizony. Én támogatom. --Pagonyfoxhole 2011. november 22., 23:23 (CET)

+1. Talán segít. Samat üzenetrögzítő 2014. november 1., 21:42 (CET)


Függőben Függőben--Karmela posta 2012. november 3., 23:04 (CET)
Ezt a javascriptet régóta kérem, emlékeztetőnek írom ide:
Jelenleg a forráslistában az egyik { {hely} } sablon kis nyilacskájára kattintva az első olyan hivatkozásra ugrunk, ami ehhez a forrásleírást használja, és az a refhely ebbe bele is sárgul.
Ugrani persze csak az első hivatkozásra lehet (sajnos), de legalább be kéne sárgítani mindent, ami ide mutat.
Ez a script lehetne ötletadó: http://www.mediawiki.org/wiki/Extension:HarvardReferences/Scripts.
Ezeknek a linkeknek azonos az id-je, az id-k prefixe a forrásleírás előtt „hely:”, a cikktörzsben pedig „back:”, a linkek kölcsönösen egymásra mutogatnak.
A class="dokulink" fogja össze őket.
--Karmela posta 2013. május 24., 21:00 (CEST)

+1 Már nekem is eszembe jutott, hogy ennek így kellene működnie... JSoos vita 2016. január 19., 09:20 (CET)

Óhaj-sóhaj. --Karmela posta 2016. november 6., 11:27 (CET)

Az a probléma, hogy horgonyt (id) használ, márpedig a böngészők nem szeretik, ha egy horgony többször is szerepel ugyanazon a lapon, és úgy tűnik, azzal reagálnak rá, hogy a :target pszeudoosztályt csak az első kapja meg. Tehát a jelenlegi, pusztán CSS-re épülő megoldással nem lehetséges, JavaScript kell hozzá, valamint az, hogy a megfelelő helyeken (a szövegközi linkeknél) legyen egy megfelelő CSS-osztály, ami alapján JavaScripttel meg lehet oldani. Nem kéne olyan dolgokra építeni, amik egyértelműen ellenjavalltak (többszörös horgony), a HarvardReferences allapjához meg több mint hat éve nem nyúltak, nagy részére minimum van jobb megoldás, de van mára teljesen megbízhatatlanul működő része is. Szerencsére azzal nem kell törődni, hogy mobilon működni fog-e, mert a jelenlegi megoldás se jó… – Tacsipacsi vita 2016. november 6., 16:14 (CET)

@Tacsipacsi: A szövegközi linkeknél van már egy CSS-osztály: class="dokulink". Jó lesz ez a javascripthez?

--Karmela posta 2016. november 6., 17:43 (CET)

Nem, kvázi a horgony helyett (a hivatkozás miatt mellett) kéne, csak a horgony (elvileg) nem tartozhat több elemhez egyszerre. – Tacsipacsi vita 2016. november 7., 18:21 (CET)

Státuszindikátor konfliktus[szerkesztés]

Függőben FüggőbenTacsipacsi vita 2015. május 30., 12:21 (CEST)

A MediaWikibe nemrég bekerült egy hasznos feature, a státuszindikátor szintaxis (egy standard szintaxissal lehet az olyan ikonokat, mint a védett lapok lakatja vagy a kiemelt csillag, elhelyezni); nálunk ez ütközik a jelölt változatok információs dobozával, aminek az elhelyezését módosítottuk (ha jól emlékszem, azért, mert az meg a koordinátasablonnal ütközött): [1][2]. Jó lenne ezt valahogy megoldani, és az indikátorsablonokat használni a kiemelt/védett/stb. cikkek jelzésére. --Tgrvita 2015. május 19., 22:56 (CEST)

Sajnos a fájlokat csak te láthatod, de szerintem azt kéne, hogy a jelenlegi ikonokhoz hasonlóan egyszerűen áttoljuk a bal oldalra (az .mw-indicators { float: left; } már nagy vonalakban jó, emellett a szöveget kéne eltüntetni, de ehhez, ha jól látom, bele kell nyúlni a PHP-ba is). Ha ezentúl jobb oldalra raknánk az ikonokat, akkor a jelölt lapváltozatok megoldásán kívül szerintem szavazni is kéne róla, mert minimum teljesen általánossá vált, hogy ott van, de azon sem lepődnék meg, ha találnék szavazást róla. --Tacsipacsi vita 2015. május 19., 23:58 (CEST)

Az is egy megoldás, hogy a flaggedrevs dobozt nem a firstHeading-be tesszük át, hanem az mw-indicators osztályú div-be egy mw-indicator osztállyal, és akkor megszűnik a konfliktus. --JulesWinnfield-hu vita 2015. július 12., 01:28 (CEST)

Viszont az a probléma akkor is fennáll, hogy több dolognál is megszavaztuk (a jó cikkeknél emlékszem konkrétan), hogy a cím előtt legyen az ikon. Ennek megfelelően újra meg kéne szavazni, ha a jobb oldalra raknánk. (Persze ettől még jó ötlet, és azt is lehet, hogy az egyes, megszavazott indikátorokat egyenként toljuk át balra CSS-sel.) --Tacsipacsi vita 2015. július 12., 01:36 (CEST)

Előnézet nem működik a füllel rendelkező menüs lapoknál[szerkesztés]

Függőben FüggőbenSamat üzenetrögzítő 2016. április 4., 00:12 (CEST)

Az előbb vettem észre, hogy a Dani által fejlesztett szép, menüs oldalak szerkesztésénél az előnézet gombra kattintva csak az első fül tartalma jelenik meg. A többi fül és tartalma nem jelenik meg. Samat üzenetrögzítő 2016. február 29., 17:33 (CET)

Tipikusan ez akkor van, ha a load eseményt használja valami szkript a wikipage.content helyett. – Tgrvita 2016. február 29., 19:09 (CET)

Van esetleg olyan, aki ki is tudná javítani? Engem rendkívül zavar, mert rendszeresen frissítek vagy módosítok ilyen lapokat, ma pl. a Wikipédia:CEE Tavasz 2016 lapon vakon kellett kísérleteznem a képméretekkel, mert egyáltalán nem működik az előnézet. @Tacsipacsi, Tgr, JulesWinnfield-hu: bárki más? Samat üzenetrögzítő 2016. április 4., 00:12 (CEST)

@Samat: Élő előnézetet használsz? --Tacsipacsi vita 2016. április 4., 17:52 (CEST)

@Tacsipacsi: ez nem tudom, mit jelent :) Betöltöm a lapot, rákattintok a forrásszöveg szerkesztése gombra: ekkor megnyílik az oldal szerkesztésre és beállításaim szerint felette (rendben) megjelenik az előnézet. Ezután, ha módosítok (vagy nem) majd rákattintok a szerkesztési ablak alatt található előnézet gombra, akkor vagy csak a legelső fül jelenik meg (mint a bürokraták üzenőfalainál) vagy az egész menüs izé nem töltődik be, úgy ahogy van (mint a CEE Tavasz lapjánál). Samat üzenetrögzítő 2016. április 4., 19:57 (CEST)
Az „élő előnézet” azt jelenti, hogy amikor az előnézet gombra kattintasz, nem tölti újra az egész lapot, csak magát az előnézetet kéri le a szervertől. Ezt egyrészt úgy láthatod, hogy amikor az előnézet/változtatások megjelenítése gombra kattintasz, akkor nem kezd el tekerni a böngésző, hanem egy másodpercen belül megjelenik az előnézet, másrészt a Beállítások/Szerkesztés fülön a megfelelő opció ki van pipálva (jelenleg nekem ez a legalsó). Én éppen az ilyen nem jó JavaScriptek miatt nem használom – sajnos nem értek a javításukhoz sem, de ha Tgr javítja (tippre ezt a MediaWiki:Gadget-jquery-tools-tabs.js fájlban kell, de a Wikimenü összes függvénye csak az oldalbetöltéskor fut le), megpróbálom ellesni. (A CEE Tavaszt javítottam, az első fül mindenképpen megjelenik.) --Tacsipacsi vita 2016. április 4., 20:41 (CEST)
Megpróbáltam, de úgy tűnik, a wikipage.content még pont azelőtt fut le, hogy az előnézet tartalma megjelenne... egyelőre nincs időm utánajárni. – Tgrvita 2016. április 8., 12:46 (CEST)

Jövök neked egy csokival! Az élő előnézet (nem is emlékeztem, hogy van ilyen vagy hogy bekapcsoltam valamikor) kikapcsolása megoldotta a problémámat. Ettől még jó lenne kijavítani… Samat üzenetrögzítő 2016. április 4., 22:22 (CEST)

@Tgr: Valahol olvastam nemrég, hogy most már az előnézet megjelenése után fut le a wikipage.content, csak most nem találom. Megpróbálkoznál még egyszer? Mivel én – Samattal ellentétben – pont hogy rászoktam az élő előnézetre, ennek egyenes következményeként az általam használt dolgok már működnek vele. :-) Kivéve ezt az egyet, ami elég idegesítő. – Tacsipacsi vita 2018. február 9., 15:48 (CET)

Névtérprobléma[szerkesztés]

Függőben FüggőbenBináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 6., 05:25 (CEST)

A botom úgy van beállítva, hogy a 0, 6, 10, 100 (cikk, file, sablon, portál) névtérben keressen javítanivalót. Hogy a csudába kerülhetett a gyűjtésébe a Szál:Szerkesztővita:Teemeah/További kérdések/válasz lap? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 7., 17:49 (CEST)

A 90-es névtérben van. Hogyan kérdezted le? – Tgrvita 2016. augusztus 8., 00:45 (CEST)

Egy 1.bat nevű állományt használok:

rreplace.py -xml:c:\Q\huwiki-latest-pages-articles.xml.bz2 -"ns:0, 6, 10, 100" -always %1 %2 %3 %4 %5 %6 %7 %8

(Az rreplace.py a replace.py minimálisan módosított változata, kiír nekem dolgokat menet közben.) És ezt írtam be:

1 -save:baloldal.txt -fix:baloldal

Mindig ugyanezt a módszert használom, a névtereket nem alkalmilag adom meg, és még nem tapasztaltam ilyet, most is csak ezt az egyet. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 8., 07:30 (CEST)

Előfordul néha, hogy egy lap rossz névtérben van, talán ez is egy időben. – Tgrvita 2016. augusztus 8., 08:35 (CEST)

Érdekes módon a lapinformációkra is hiába kattintok, visszadob az oldalra. De most látom, hogy más lapnál se írja ki a névteret, pedig logikusnak tűnne megjeleníteni az alapinformációk között. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 8., 09:06 (CEST)

Megint megtörtént: Szál:Szerkesztővita:Andrew69./Wikiszülinap/válasz (8). Ez aggasztó, mert könnyen belejavíthatok valamibe véletlenül. Mind a kettő ugyanabból a névtérből kóborolt át. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 10., 13:27 (CEST)

Szál:Szerkesztővita:RepliCarter/new side. Kifejezetten ezek a szálak másznak bele folyton. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 10., 15:10 (CEST)

Szál névtérben nem tud a bot szerkeszteni, úgyhogy baj nem lehet belőle. De ha nagyon aggaszt, egy regexszel (-titleregex:^(?!szál:) - teszt) kiszűrheted. – Tgrvita 2016. augusztus 10., 20:36 (CEST)

Legközelebb kipróbálom. :-) Az jobban aggaszt, hogy a szoftver összevissza működik. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 10., 20:38 (CEST)

Úgy tűnik, mégis tudja. És ez egy új probléma, korábban nem találkoztam a jelenséggel. Most meg tömegesen. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 10., 23:49 (CEST)

Talán a phab:T119365#2071363 mellékterméke, bár nem látom, hogy hogyan. Kigyűjtesz egy listát az érintett lapokról? – Tgrvita 2016. augusztus 15., 01:13 (CEST)

2360 címet találtam, és nem is mind szerkesztővita. Inkább elküldtem a céges e-mail címedre. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 15., 08:44 (CEST)

Lefuttattam a keresést az új dumpon is, hátha ott történt a hiba. Az egyetlen különbség, hogy most már 2361. Felezős módszerrel megállapítottam, hogy mindegyik a cikknévtérbe került. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 21., 14:30 (CEST)

Még súlyosabb névtérprobléma[szerkesztés]

Szálhiba.png

Olyan szálakat dob fel a bot, amelyek nem szerkesztővitához tartoznak. Kíváncsiságból megnyomtam a b betűt (nyisd meg böngészőben), erre a „Nincs ilyen téma” hibaüzenetet kaptam. Most már csak azért is kijavítottam kettőt, hogy lássam, mi történik. A friss változtatásokban megjelentek a szerkesztések, de akár a címre, akár a difflinkre kattintok, megint ugyanez a hiba. Tehát valamit szerkesztettem a bottal, de az a valami nem létezik. A képernyőmön viszont látható a tartalma, tehát a bot képes megnyitni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 26., 17:35 (CEST)

A lap létezik, csak nem folybesz-lap (a tartalom típusa normál wikiszöveg). Az ilyenek egy hibás átnevezés következtében kerülnek ebbe a névtérbe, de ahhoz, hogy bármi továbbit megtudjunk róluk, ismét át kell őket nevezni, egy normális névtérbe. A képernyőképen látható első lapot saját allapomra mozgattam, így már látható a laptörténetből, hogy @Duma-Nagy Éva allapjaként kezdte a pályafutását, csak egy szerencsétlen átnevezés következtében szerkeszthetetlenné vált. (Minden bizonnyal újra próbálkozott az illető, ennek eredménye lehet az alatta látható, teljesen azonos szöveg.) Most a Szál:Lax-Friedrichs módszer biztosan törölhető (ezt engedi is a szoftver), az allapommal nem tudom, mi legyen. Az biztos, hogy én nem fogom fejleszteni, még megérteni se biztos, a szerzője meg ki tudja, elő fog-e fordulni itten. Legutóbb akkor járt erre, amikor mindent összekavart a rengeteg névtérközi átnevezésével. Az ilyen problémák jövőbeli elkerülésére talán be lehet vetni a vandálszűrőt (ha átnevezés és célnévtér = 90, akkor tagadja meg a műveletet). – Tacsipacsi vita 2016. augusztus 26., 23:17 (CEST)

Ha mutattok néhány példát, ami még is rossz, csinálok rájuk egy lekérdezést. (Valószínűleg a page_namespace-t meg a page_content_model-t kell összehasonlítani, de látatlanban nem vagyok biztos benne.) – Tgrvita 2016. augusztus 29., 01:46 (CEST)

Elég nehéz ilyen példákat előállítani (ehhez ugye bele kellett szerkeszteni egy láthatóan nem cikknévtérbe szánt lapba), viszont a múltkor elküldtem neked e-mailben 2360 címet. Ha azt sorbarendezed, akkor nagyjából „névtér” szerinti sorrendben lesznek. Gondolom, azokról van szó, ahol a Szál: után nem uservita, hanem valami más, mondjuk ilyen cikknek látszó dolog lesz. – Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 29., 06:49 (CEST)

A Lax-Friedrichs módszert meg nem törölni kéne, hanem átrakni szócikknévtérbe, ahol még nincs. Elég sok munka van benne. Egyelőre nem nyúlok hozzá, hogy Tgr nyugodtan nézelődhessen. – Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 29., 06:52 (CEST)

Szaklektorálást kérő vitalapi sablon (2)[szerkesztés]

Függőben FüggőbenCvbncv Vince(érveljünk) 2016. augusztus 14., 10:03 (CEST)

Sziasztok! Korábbi, szaklektorálással kapcsolatos felvetésem a nyári uborkaszezonban túl hamar, válaszok nélkül learchiválódótt. Nem tudom, hogy ennek az érdektelenség, vagy az inaktivitás az oka. Röviden összefoglalva a lényege a következő:

 • A szerkesztők kérhetik bizonyos szakmai témakörökben szócikkek létrehozását a vitalapi {{Lektorkérő}}(?) sablonnal
 • Ez megfelelő technikai sablonokkal látja el a szócikket.
 • Akik szeretnének lektorálni, témakörönkénti feliratkozással követhetik, ha valaki egy általuk figyelt témakörben lektort kér.
 • A műhelyek könnyen listázhatják a hozzájuk kapcsolódó lektorálási témaköröket, így a műhelytagok könnyebben összetalálkoznak a szakmai feladatokkal.

A dolog először a Zenei műhely egyes szakismeretet igénylő munkáival kapcsolatban merült fel, célja az lenne, hogy elkészülés vagy nagyobb átdolgozás után a szócikkek több szerkesztő figyelmét megkapják, így lecsökken annak az esélye, hogy a szaknyelvet használó szócikkekbe hosszú ideig beragadnak esetleges szakmaiatlan állítások. Nem célja a javasolt szaklektorálásnak a szerkesztők minősítése, de cél az egyes szerkesztők birtokában levő szakmai készség érvényre juttatása.

Ha a közösség a műszaki megvalósításban nem lát hibát, felvetném a javaslatos kocsmafalon a szaklektorálás megkezdését. Cvbncv Vince(érveljünk) 2016. augusztus 14., 10:03 (CEST)

Akik szeretnének lektorálni, témakörönkénti feliratkozással követhetik, ha valaki egy témájukba vágó új lektorkérés -

Ezt magyarul légy szíves megismételni. misibacsi*üzenet 2016. augusztus 14., 12:02 (CEST)

@Misibacsi: Figyelmetlen voltam. Kérésedre, a mondat így hangzik magyarul: "Akik szeretnének lektorálni, témakörönkénti feliratkozással követhetik, ha valaki egy általuk figyelt témakörben lektort kér." Cvbncv Vince(érveljünk) 2016. augusztus 15., 13:22 (CEST)
Köszönöm, így már jó. misibacsi*üzenet 2016. augusztus 15., 14:09 (CEST)

Nem lenne egyszerűbb jó szócikknek jelölni? – B.Zsolt vita 2016. augusztus 14., 23:56 (CEST)

@B.Zsolt: Ezt fejtsd ki kérlek, mert a jószócikk-jelöléssel és a kiemelési eljárással kapcsolatban nincs sok tapasztalatom. Mi a köze annak ahhoz, hogy egy új szócikket a keletkezése után lektorálunk? Esetleg a lektorálás vége jónak jelölés lehetne, ha erre gondolsz.
Nézetem szerint amikor például egy fontos zeneelméleti szócikk megszületik, de szakmai tartalma még nem éri el a megfelelő szintet, akkor ott nem lehet semmit jó szócikknek jelölni, ellenben érdemes lenne értesíteni más műhelytagokat, hátha lenne valaki, aki ránézne. Így a cikk esetleg nem válik szakmaiatlan tartalmakkal együtt évekre elhagyatottá. Cvbncv Vince(érveljünk) 2016. augusztus 15., 13:22 (CEST)
Arra gondoltam, hogy a Jó szócikk jelölés is több ember közös munkája. A jó szócikknek is megvannak a minimális tartalmi és formai követelményei. Több szem többet lát alapon gondolom, hogy előnyére válik a cikknek, ha minél többen elolvassák. Persze a bonyolult szakmai hiányosságokon nem biztos hogy ez segít.
Régen volt a magyar Wikin referálás nevezetű ellenőrzés. Talán érdemes lenne azt is megnézni, hát ha vannak benne jó ötletek. – B.Zsolt vita 2016. augusztus 15., 21:13 (CEST)

Symbol support vote.svg támogatom a javaslatot, szerintem jó ötlet. Nem ugyanaz, mint a "jószócikk-jelölés", hiszen ezzel az új sablonnal még nem létező témáról is lehetne cikket kérni, illetve születő cikkekről van szó. misibacsi*üzenet 2016. augusztus 15., 14:09 (CEST)

Képlicencek legördülő menüje képfeltöltésnél[szerkesztés]

Függőben FüggőbenBináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. május 3., 11:02 (CEST)

Szeretnék megkérni egy arra jogosult műszaki szakit, hogy a Speciális:Feltöltés-nél a választható képlicencek legördülő menüjébe a Saját készítésű képekhez tegye be a CC BY 3.0 és CC BY 4.0 licenceket, a Szabad képekhez a CC BY 4.0 és Szabad képernyőkép licenceket, a Nem szabad fájlokhoz pedig a Jogvédett képernyőkép licencet. Köszönöm! – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2017. április 29., 16:54 (CEST)

Képfeltöltés licence menü 20170430 1.gif

Most egymás alatt duplán felsorolva szerepel a CC-BY-SA 3.0, CC-BY-SA 4.0, CC-BY-3.0, CC-BY-4.0, anélkül, hogy bármi utalna a lényegükre, az egymás közti érdemi különbségre (mikor melyiket?). Szerintem ebből csak a vérprofik igazodnak el. Akela vita 2017. április 30., 09:29 (CEST)

@Sasuke88, Akela:Symbol question.svg kérdés, illetve javaslat: az elavult 3.0-ás licenceket szerintem nyugodtan ki lehetne venni (félreértés ne essék, lehet ezzel licencelni, sőt akár 1.0-val is csak nem nagyon érthető, hogy ezt ajánljuk a korszerűbb, aktuálisabb helyett (vagy ebben az esetben mellett)) és akkor nem lenne ilyen hosszú a lista. A 4.0-ás licenc körül-belül annyiban újabb, hogy egyrészről kompatibilitása van a Free Art license 1.3-mal, és egyirányú kompatibilitása a GPLv3-mal (GNU General Public License version 3). Az egyirányú kompatibilitás itt pontosan azt jelenti, hogy a BY-SA 4.0 anyagok publikálhatóak a GPLv3 alatt, de nem járul hozzá a GPLv3 projekteknek a BY-SA 4.0 szerinti módosításához. Ezen kívül a 4.0 szélesebb jogi környezetben használható, mert több nyelvre lefordították (ezt nem úgy kell érteni természetesen, hogy valaki leült és lefordította mondjuk még öt nyelvre, hanem több, helyi jogi környezettel kellett harmóniába hozni), így értelemszerűen hatékonyabban támogatja a szabad tartalom terjesztését. Ugyan a 3.0-ás verzió átlicencelhető 4.0-ra, de szerintem érdemesebb lenne arra ösztönözni a felhasználót, hogy egy modernebb, széleskörűbben használható licencre kattintson inkább. Mi a véleményed? --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. április 30., 09:47 (CEST)
@Akela: a szám a verziószámot jelöli (erről a fentebbi behúzásban írok röviden), a betűjelek pedig korlátozó attribútumok, amiket mindjárt fel is oldok. A CC (Creative-Commons) szabad licencek nagy előnye, hogy nagyon kevés korlátozást írnak elő a felhasználás során, de ezek közül kettő benne van abban az ajánlásban a Wikimedia projektek használnak, védendő a szerzőt. Az első betűjel ugye a CC=Creative-Commons a licenc kibocsájtója, a BY (Nevezd meg!) attribútum pedig előírja, hogy a szerzőt megfelelően fel kell tüntetned, hivatkozást kell létrehoznod a licencre és jelezned ha a művön változtatást hajtottál végre, a SA (Így add tovább! Share-alike!) írja elő, hogy ha feldolgozod, átalakítod vagy gyűjteményes művet hozol létre a műből akkor a létrejött művet ugyanazon licencfeltételek mellett kell terjesztened mint az eredetit. Vannak ezeken kívül is attribútumok (például a nem kereskedelmi, NC= non-commercial), de mivel ezek már nem szabad licencű attribútumok, ezekbe nem mennék most bele. A CC licencek egyik legnagyszerűbb tulajdonsága az átlátható használhatóság. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. április 30., 09:57 (CEST)

@Pallerti: Köszönöm szépen! Esetleg még a kettős licencnél nem lehetne frissíteni 4.0-ra? (Meg a jogvédett képernyőképnél a kis j kezdőbetűt át kéne írni nagyra.) Én a 3.0-át nem venném ki, mert még sok helyen előfordulhat. Vagy, ha valahol mondjuk CC-BY 3.0-át jelölnek meg, azt feltölthetem CC-BY 4.0-ával is? A politikai beszéd részlete jogilag mennyire tér el más jogvédett hanganyagok részletétől, van valami alapja a megkülönböztetésnek? @Akela: Nem kell vérprofinak lenni ehhez a pár betűhöz: BY = Nevezd meg a szerzőt!, SA = A származékos művedet az eredeti mű licencével tedd közzé!, NC = Kereskedelmi forgalomba nem hozható, ND = Nem módosítható. :-) – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2017. április 30., 10:53 (CEST)

@Sasuke88: Válaszolok egyesével: a kettős licencnél szerintem lehet frissíteni, de a pontos válaszhoz egy kis türelmet kérek, mert ott a GFDL kompatibilitást meg kell néznem, viszont őszintén szólva maga a kettős licenc is egy kicsit értelmét veszti a CC-BY-SA-4.0-val, mert CC-BY-SA-4.0 tartalmakat felhasználhatsz GPLv3 alatt (fordítva nem!) így nem szükséges külön is nyilatkozni a GNU licencről. A J kezdőbetűt átírom. a 3.0-át pont azért lehetne kivenni, mert át lehet licencelni 4.0-ra, tehát ha egy 3.0 alatti képet találsz, azt nyugodtan feltöltheteted 4.0-val (vagy ha majd lesz, későbbi verzióval, a CC licencek visszafelé kompatibilisek). A politikai beszédet, vagy a napi eseményekhez kapcsolódó, időszerű gazdasági vagy politikai témákról megjelentetett cikkeket a SZJT egy kicsit szabadabban engedi idézni az egyéb jogvédett műveknél – egészen konkrétan a nyilvánosan tartott előadások és más hasonló művek részletei, valamint politikai beszédek tájékoztatás céljára – a cél által indokolt terjedelemben – szabadon felhasználhatók. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. április 30., 11:12 (CEST)
@Sasuke88: közben agyaltam a kettős licencen, de annyira egyszerű a válasz, hogy nem is kell kompatibilitást nézni: nem kell átírni, sőt értelme sincsen, mert – ahogyan írtam fentebb – a 4.0 eleve kettős licenc, gyakorlatilag így önmagában az eddigi {{kettős licenc}}(?) upgrade-je, ezért nem kell külön nyilatkozni a GNU licencről. Mivel azonban a 3.0 önmagában nem kompatibilis a GNU licenccel, ezért ott külön is nyilatkozni kell, hogy mindkettő licenc alatt érvényes a szerző engedélye. én inkább azt javaslom, hogy a CC-BY-SA-4.0 kerüljön az eddigi ajánlott, kettős licenc helyére, a régi 3.0-val összefűzöttet meg nyugodtan ki lehet venni. Persze továbbra is a kettős-licenc érvényes az eddig licencelt művekre, csak ne arra ösztönözzük a feltöltőt, hanem inkább a modernebb 4.0-ra, különösen, hogy át is licencelhető a kettős-licenc a 4.0-ra, mivel az kettő licencre ad engedélyt, a CC-BY-SA-ra, ami kompatibilis az új változatra, meg a GFDL 1.2, ami meg szintén kompatibilis a 4.0-val ősszefűzött GNU 1.3-mal. A fentieket összeségében tekintve semmi nem szól amelett, hogy akár a kettős licencet, akár régebbi CC licenceket használjunk a jövőben feltöltött képekhez – tökéletesen kiváltja ezeket a CC-BY-SA-4.0 --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. április 30., 11:25 (CEST)
@Pallerti: Köszönöm a válaszokat és, hogy utánanéztél mindennek. A fentiek tükrében én is Symbol support vote.svg támogatom, hogy a CC-BY-SA-4.0 legyen az ajánlott. Esetleg, ha időd engedi, majd tudnál segíteni a Wikipédia:Képek licenceinek megadása lap aktualizálásában is? Tegnap nekiálltam frissíteni, bővíteni, javítani, de ahogy látom, te egy "kicsit" jobban értesz ezekhez a licenc dolgokhoz, mint én Vigyor. – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2017. április 30., 11:38 (CEST)
@Sasuke88: persze, segítek aktualizálni, holnap, holnapután szánok rá időt, megnézem mit tudok tenni. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. április 30., 15:18 (CEST)

Most nincs időm beleásni magam ebbe, de a képfeltöltési útmutatónkat is szükséges lehet aktualizálni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. április 30., 12:15 (CEST)

Bocsánat, függőre cseréltem a megoldva sablont, mert a feladat félig van megoldva. A dokumentációnak együtt kéne járnia a műszaki megoldással, hogy elkerüljük a káoszt. A Sablon:Képekkel kapcsolatos oldalak sablonban van egy egész sornyi licencekkel kapcsolatos oldal. Akkor lesz megoldva ez a feladat, ha valaki jelenti, hogy átnézte és szükség esetén aktualizálta az összeset. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. május 3., 11:02 (CEST)

Cikkértékelő[szerkesztés]

Függőben FüggőbenBencemac A Holtak Szószólója 2017. július 19., 10:21 (CEST)

Megkérnék egy hozzáértőt, hogy javítsa a cikkértékelő kompatibilitási problémáját a 2017 wikitext szerkesztővel. Az eszközt használva a cikkértékelő nem szúrja be a sablont a kívánt paraméterekkel/nem tudja módosítani a már meglévőt. Előre is köszönöm! Bencemac A Holtak Szószólója 2017. július 15., 20:44 (CEST)

@Bencemac: az feature vagy hiányosság, hogy a szerkesztőablakot nyitja meg a script (ahelyett, hogy egyszerűen elvégezné a szerkesztést, amivel sokkal kevesebb kompatibilitási probléma lenne)? --Tgrvita 2017. december 28., 04:13 (CET)

Szerintem feature, legalábbis amióta én használom, mindig is ilyen volt. Személy szerint én nem ragaszkodom a szerkesztőablakos megoldáshoz, nekem az is tökéletes lenne, ha csak elvégezné a szerkesztést (mint pl. a MediaWiki:Gadget-PermissionOTRS.js). Bencemac A Holtak Szószólója 2017. december 28., 09:17 (CET)

@Tgr: Remélhetem, hogy működőképessé tudod varázsolni (akár így, akár úgy)? A régi szerkesztővel működik, viszont macerás mindig visszaváltani. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. március 14., 17:26 (CET)

(A fél évvel ezelőtti szálhoz:) Szerintem amikor írtam, még nem igazán volt szerkesztő API, ezért nyitotta a szerkesztőablakot. Vagy talán már éppen volt, de még nagyon újdonságként, de mindegy is. Jó lenne tudni, mennyien használják még, és hogy egyáltalán használható-e, mert idén lesz 10 éve, hogy elkészült és azóta nagyjából változatlan. Például a Wikipédia:Cikkértékelő/műhelylista is elég rég frissült. Ha pedig van létjogosultsága, van rá igény, akkor is valószínűleg teljesen máshogy kéne már nekiállni. Egyébként most csak hangosan gondolkodom, mert időm az nem nagyon lesz rá. – BáthoryPéter vita 2018. március 15., 22:05 (CET)

A jogsértő sablont nem lehet úgy automatizálni, mint a szubcsonk sablont?[szerkesztés]

Függőben FüggőbenPiraeus vita 2017. szeptember 30., 22:43 (CEST)

Sziasztok! Sokszor meg akartam már kérdezni, hogy nem tudja-e valaki a jogsértő sablot úgy automatizálni, ahogy a szubcsonk sablon is automatizálva van. Ha egy cikkre kikerül a szubcsonk sablon, akkor egy bot szépen feltünteti azt a Wikipédia:Szubcsonk oldalon. A jogsértő sablon esetén viszont kézzel kell felvinni a megjelölt cikk címét a Wikipédia:Szerzőijog-sértés oldalra. Ha ez a lépés elmarad, akkor a jogsértő cikk elméletileg kintragadhat a légüres térben, amíg valakiki nem szúrja a hibát. A munkát is, a hibalehetőséget is megspórolnánk, ha egy bot végezné a sablonnal jogsértő sablonnal jelölt cikkek kigyűjtését a szerzőijog-sértés lapra. Piraeus vita 2017. szeptember 26., 23:41 (CEST)

Mindent lehet, viszont a Wikipédia:Szubcsonk oldalt teljes egészében a bot tartja karban, ahogy oda is van írva, a sablonnal együtt, azaz semmilyen megbeszélés, intézkedés nyoma nem látszik rajta, és a jelölő személye sem. Keverni a botos és a humán szerkesztést a káosz előszobája. Szerintem akkor érdemes ezzel foglalkozni, ha a jogsértő cikkek listázását teljesen új alapokra helyezzük, viszont akkor elvész az a lehetőség, hogy ezen az oldalon lehessen megvitatni a helyzetet. Esetleg lehetne egy másik oldalt készíteni bottal, amin csak automatikus listák vannak, és az ezzel foglalkozó adminok a figyelőlistájukra vehetnék. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. december 28., 14:46 (CET)

Karakterbeszúró nem működik[szerkesztés]

Függőben FüggőbenGaja  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2017. október 5., 11:36 (CEST)

Ahoj! Tudja valaki, hogy mitől romlott el a karakterbeszúró? Lehet ez összefüggésben azzal, hogy a Firefoxot átalakítják? Mert a legújabb FF-szal nem megy Win 10 (64 bit) alatt... Előre is köszi! - Gaja  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2017. szeptember 30., 00:39 (CEST)

UPDATE! Csak WikEd-del nem megy... - Gaja  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2017. szeptember 30., 00:43 (CEST)

Erre senki nem tud valami okosat mondani? - Gaja  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2017. október 28., 20:16 (CEST)

Ha a "karakterbeszúró" a szerkesztőablak alatti kék hátterű karakterek, akkor az pár hete sajnos nekem sem megy (Safari 11.0, macOS 10.13). De alatta a sablonok igen, illetve a szerkesztőablak feletti gombok (pl. aláírás) is. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. október 28., 20:28 (CEST)
Te is wikEdet használsz? Két és fél hete jeleztem a problémát, de a fejlesztője október eleje óta nem járt erre… – Tacsipacsi vita 2017. október 28., 21:05 (CEST)
Nem, nekem nincs bekapcsolva a WikiEd segédeszköz. Amúgy Vector felületet használok, és mindig forrásszöveget szerkesztek (nem használom a vizuális szerkesztést). – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. október 28., 22:06 (CEST)
Nálam cak wikEd-del nem megy, egyébként működik (igen a kék hátteres beszűróról meszélek, a többi más helyeken működik). - Gaja  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2017. október 28., 22:08 (CEST)
Kapsz hibaüzenetet? Esetleg bármi egyéb különös ismertetőjel? Én biztos nem fogom megnézni helyetted, mert Windowsom van, arra meg évek óta nincs Safari… – Tacsipacsi vita 2017. október 28., 22:10 (CEST)
Ha rám gondoltál Windows alatt a legutolsó 64 bites Firfoxot (56.0.2) használom. És nincs hibaüzenet, figyelmeztetés sem... - Gaja  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2017. október 28., 23:12 (CEST)
Nem, arra gondoltam, aki Safarit használ. Firefoxom nekem is van… – Tacsipacsi vita 2017. október 28., 23:20 (CEST)
Ettől nem lettem okosabb. Esetleg ha megmondod, hogy milyen segédeszközöket és béta funkciókat használsz, hátha beugrik, hogy valamelyik összeakadhat, bár nem kéne nekik. – Tacsipacsi vita 2017. október 30., 01:35 (CET)
Próbálgattam egy kicsit: egyetlen béta funkciót használok, a "Wikiszöveges szintaxiskiemelő"-t. Ha ezt kikapcsolom, akkor tényleg működik a karakterbeszúró, ha visszakapcsolom akkor nem. Szóval jól beletaláltál a dologba, köszönöm. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. október 30., 02:27 (CET)
Windowszal és Firefoxszal akkor sem, legalbb is nálam, én is próbáltam ezt a verziót. - Gaja  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2017. október 30., 13:02 (CET)
Két dolog is ütközik, bármelyik megakadályozza a karakterbeszúró használatát:
 • wikEd – ez Chrome alatt jó, de Firefoxszal nem; jelentettem három hete
 • Szintaxiskiemelő kiterjesztés (béta funkció) – ez Firefoxszal megy, de Safarival, Chrome-mal és Operával nem; jelentettem most
Egyébként nem meglepő, hogy ami a Safariban nem működik, az Chrome-ban és Operában sem, mivel ugyanazt az alapot használják, csak a Firefox (és a Microsoft-böngészők) használnak mást. – Tacsipacsi vita 2017. október 30., 14:37 (CET)

Köszönöm a segítségedet! Egyébként az normális, hogy Firefox alatt a szintaxiskiemelőben nincs helyesírásellenőrző? Én legalább is nem tudok ellenőrizni... - Gaja  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2017. október 30., 22:16 (CET)

Hogy mennyire van rendben, azt én se tudom jobban, de megerősíteni tudom. (És nekem is hiányzik. No nem baj, ha öt évig megvoltam szintaxiskiemelő nélkül, ezután is elleszek valahogy.) – Tacsipacsi vita 2017. október 30., 23:00 (CET)

Újabb adalék a műsorhoz: Jelenleg wikEd-del szerkesztem a lapot, úgy, hogy az nincs bekapcsolva, hanem a béta szovegkiemelő van helyette. Ez utóbbi nem látszik, csak a wikEd-es kiemelések. Erre varjon valaki gombot... - Gaja  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2017. november 12., 18:46 (CET)

Nem tudom, mit csinál a wikEd, de hogy be van kapcsolva, az biztos, különben nem szórta volna tele &nbsp; kódokkal ezt a szakaszt is… – Tacsipacsi vita 2017. november 13., 00:25 (CET)
Hát épp ez a fura. A beállításaimnál ki van kapcsolva a wikEd, ettől függetlenül fent a jobb felső sarokban megjelenik a kis ikonja. Ha ott is letiltom, akkor kikapcsol teljesen, de a Beállításoknál bekapcsolt béta színező meg nem működik (ekkor sem). Nem értem ezt az egészet, de hogy a wikEddel van valami bibi, az biztos. - Gaja  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2017. november 13., 10:46 (CET)
Mert a common.js-ed is betölti, mióta bő két hete beleraktad a megfelelő kódot. Egyszerűen ürítsd ki vagy töröltesd a lapot, és akkor ha a beállításokban kikapcsolod, akkor tényleg ki lesz kapcsolva. A béta színezőt pedig azon kívül, hogy a béta funkciók között bekapcsolod, az eszköztáron is be kell kapcsolni. – Tacsipacsi vita 2017. november 13., 18:48 (CET)
@Tacsipacsi: Hogy te milyen okos vagy! Köszönöm! Most éppen nincs wikEd, van szintaxiskiemelés, tudok beszúrni, de nincs helyesírásellenőrzés. Tudom, minden nem lehet egyszerre, ne legyek maximalista... :-) - Gaja  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2017. november 20., 12:11 (CET)

Kategóriaszámláló[szerkesztés]

Függőben FüggőbenCsurla vita 2017. november 23., 17:59 (CET)

Robert Hirsch szócikkét tegnap akkor hoztam létre, amikor éppen bizonytalanul működött a Wikipédia. A szócikkben három kategória van és mind háromnál ugyanaz a hiba fordul elő. A szócikk megtalálható a kategóriákban, de a számláló nem növekedett eggyel. A legegyszerűbben úgy lehet ellenőrizni, hogy az utolsó oldalig el kell lapozni és ott található szócikkek száma alapján látható, hogy eltérés van.

Mikor és mitől fog ez rendbe jönni? - Csurla vita 2017. november 17., 17:34 (CET)

Folytatódik - Most Jim Nevin:

Amikor az új szócikkethez kapcsoltam a már meglévő többit, akkor feltűnően lassú volt az összekapcsolás. Ebben a pillanatban a Wikidatában is ott van már huwiki kapcsolat, de a magyar szócikkben nem mutatja az interwiki kapcsolatokat és adatokat sem hoz be a Wikidatából. - Csurla vita 2017. november 19., 20:26 (CET)

Én a 2017-es rali-világbajnokság szócikk létrehozatalakor észleltem ugyanazt amit Csurla is írt. Gerry89 vita 2017. november 19., 21:52 (CET)

@Tacsipacsi: Szia! Ennek lehet köze a fenti hibához vagy annak bármelyik részéhez? - Csurla vita 2017. november 19., 22:16 (CET)

Mi lenne? Az egyik egy modul elrontása és javítása, majd a kategória tisztítása (gyorsítótár erőltetett ürítése), a másik a Wikidata-kapcsolat teljes hiánya és a kategória inkonzisztenciája, ami gyorsítótár-ürítéssel sem orvosolható. – Tacsipacsi vita 2017. november 19., 22:57 (CET)

A ±1 még egészen vállalható ahhoz képest, hogy 2008-óta ennél durvább kilengéseket is tapasztaltunk. Bencemac A Holtak Szószólója 2017. november 26., 10:47 (CET)

Tranzakciós adatbázisban valós időben dolgokat megszámolni nehéz dolog, ezért inkább csinálnak egy feljegyzést arról, melyik kategóriában hány elem van, és amikor valaki hozzád egy szócikkhez egy kategóriát, megnövelik eggyel. Ez nem túl megbízható, ha valaki hozzáad egy szócikkhez egy kategóriát, de a feldolgozás utolsó lépései valami szoftverhiba miatt elmaradnak, akkor úgy marad a számláló, és onnaltól kezdve el lesz csúszva eggyel (vagy eggyel többel). "Ez van" kategóriás dolog, a számláló nem annyira fontos dolog, hogy megérje miatta egy megbízhatóbb mechanizmus karbantartani.

A Wikidata-linkelés, ha nagyon lassú (percek), megér egy hibajelentést. --Tgrvita 2017. november 29., 08:53 (CET)

Alapvetően jól működik a megszámlálás, de ha mégis van hiba, akkor nem hinném, hogy olyan bonyolult lenne a számlálót resetelni az adott kategóriában és a valós adattal módosítani. A probléma nem került megoldásra ezért visszatettem a függőben a sablon, mert az "Ez van" válasz nem jelent megoldást. - Csurla vita 2017. november 29., 11:12 (CET)

Hiába rakod vissza, mi sajnos nem tudunk mit kezdeni a problémával. Ide írhatod a javaslataidat a fejlesztőknek, de mint láthatod, a probléma „low” besorolású. :-( Bencemac A Holtak Szószólója 2017. november 29., 16:45 (CET)

@Bencemac: Köszi, hogy adtál egy elérést. Ez több információ annál, mint, hogy "ez van". Ha nincs funkció erre, akkor lehetséges megoldás, hogy létrehozzunk egy átmeneti kategóriát és oda bottal minden szócikket áthelyezünk és a mostaniból törlünk. Majd a törlés után újra létrehozzunk a kategóriát és bottal visszakerülnek a cikkek. Ezt érdemes kipróbálni? A botmunkát én megcsinálom. - Csurla vita 2017. november 29., 20:27 (CET)

Az ötleted működőképes, de megéri a befektetett munka? Most +/- 1-2 hiányzik, de ettől még minden működik ugyanúgy tovább. – B.Zsolt vita 2017. november 30., 08:49 (CET)

Information icon.svg információ Részben kapcsolódó kívánság a közösség idei kívánságlistáján. Akit érdekel, az olvassa el és támogassa. Bencemac A Holtak Szószólója 2017. december 1., 13:51 (CET)

Hivatkozások Wikidatából[szerkesztés]

Függőben FüggőbenCsurla vita 2017. november 23., 18:00 (CET)

Most a Lilli Hornig szócikkben fordul elő, de már többször is volt gond azzal, hogy a {{személy infobox}}(?)ban a wikidatából átvett hivatkozásokat nem tudja hiba nélkül megjeleníteni. Az utóbbi esetekben a következő volt a helyzet:

 • négyszer szerepelt ugyanaz a hivatkozás (születési hely, idő és ugyanez halálozásra)
 • a wikidatában többszöri ránézésre is egyforma volt mind a négy hivatkozás, nem volt eltérés közöttük.

Ennek ellenére azt írta ki a sablon, hogy eltérő tartalom miatt van hiba.

Mi lehet az eltérő tartalom mögött? Tényleg van eltérés vagy a négyszeri ismétlés már sok neki és ezzel van a gond? - Csurla vita 2017. november 23., 07:15 (CET)

Igen a 4-szeri ismétlés sok és felesleges! – Texaner vita 2017. november 23., 08:50 (CET)

Nem hiszem, hogy a wikidatával lenne baj, a szócikkben szerepelnek a hivatkozások cite web-bel, azokkal lehet a baj. Wikizoli vita De lehet, hogy mégis, mert miután kiszedtem a szócikkből minden ref-et, a hiba maradt. Wikizoli vita 2017. november 23., 09:13 (CET)

Szintén Wikidata-kérdés: a Marseille Provence repülőtér nevében az infoboxban névadóként szerepel „leo tolstiy”. Én nem hinném, hogy egy francia repülőtér Tolsztojról van elnevezve (a neten semmi nyoma nincsen), és ha róla lenne, akkor sem így kellene leírni, de nem találom a WD-ben, hol rakták ezt bele. Alensha 2017. november 23., 13:57 (CET)

@Alensha: A Wd-ben Marseille és Provence szerepel névadóként. Utóbbi magyar cimkéje volt a leo tolstiy. Kijavítottam most már jó lesz. - Csurla vita 2017. november 23., 14:09 (CET)

Köszönöm! Alensha 2017. november 23., 14:13 (CET)

Érdekes, ugyanis a cikket szerkesztve (illetve előnézetben) helyesen jelennek meg a linkek. @Tacsipacsi: Megtennéd, hogy ránézel? Jó pár cikk lehet még hasonló hibával. Bencemac A Holtak Szószólója 2017. december 26., 21:28 (CET)

Nekem előnézetben sem jó. Viszont betűről betűre ugyanolyanok a forráshivatkozások, úgyhogy fogalmam sincs, mi lehet az oka. Az azonos forráshivatkozások összevonásának elhagyásával biztosan orvosolható a probléma, csak akkor meg négy teljesen ugyanolyan forráshivatkozás lesz egymás alatt. – Tacsipacsi vita 2017. december 28., 14:24 (CET)

Írtam egy hibajelentést. Bencemac A Holtak Szószólója 2017. december 30., 13:24 (CET)

Más esetet is láttam, amikor a wikidatás adatok nem jelennek meg az infoboxban, de az valószínűleg nem függ össze ezzel. – b_jonas 2018. január 12., 13:59 (CET)
Abszolút nem. Itt valami csúnya műszaki probléma van a szoftverrel, ott csak annyi volt, hogy senki nem csinálta meg. – Tacsipacsi vita 2018. január 12., 16:18 (CET)

HTML hibák javítása (Tidy csere)[szerkesztés]

Függőben FüggőbenBináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. december 28., 20:47 (CET)

Mint talán hallottatok róla, a Wikipédia HTML-kódjának generálásában részt vevő Tidy szoftvert hamarosan lecserélik egy okosabbra. A Tidy a HTML szabványosságát biztosította, vagyis ha egy szerkesztő szabálytalan HTML-t írt be, akkor kitalálta, hogyan lehet ebből úgy szabályosat csinálni, hogy az jó eséllyel megfeleljen a szerkesztői szándéknak.

Az, hogy az új szoftver okosabb, azt is jelenti, hogy máshogy működik, így egyes szabálytalan wikikódoknak megváltozik a kimenete. Ez néha jó dolog, de nem mindig; a fejlesztők kigyűjtötték azokat az eseteket, amikor valószínűbb, hogy nem. Ezeket kézzel ki kellene javítani. A Special:LintErrors oldalon találhatóak; a nagy részük valószínűleg sablonból jön és csak egyszer kell javítani. A WPCleaner (lásd Ellenőrzőműhely) tudja a legtöbb hibát javítani (kézi segítséggel). Jó lenne felosztani és nekiállni.

Érdekel ez valakit? (Ne adj isten már foglalkozik vele valaki?) Szívesen írok részletesebb útmutatót arról, mit kell csinálni, ha van aki olvassa. --Tgrvita 2017. december 11., 07:21 (CET)

Ahogy elnézem, a legtöbb esetben sablon okozza, így a munka kevesebb, mint elsőre látszik. Néhány hibához írhatnál egy kis útmutatót, hogy mit is kell keresni. – B.Zsolt vita 2017. december 11., 10:13 (CET)

Én már foglalkozgatok vele, de elég lélekölő az ötödik teljesen felesleges francia megye infoboxban kicserélni a <font color="white">[[…]]</font> kódot [[…|<span style="color:white;">…</span>]]-re vagy a huszonharmadik <small>…<small/>-t javítani. Útmutatóra nincs szükségem, legfeljebb az érdekel, hogy a hiányzó lezáró címke mint hiba azt jelenti-e, hogy az archívumok szét fognak esni a HTML5-nél. Meg hogy ki fog az életben kijavítani 294 543 elavult HTML-címkét, mikor a teljes szócikkszám ennek kevesebb mint másfélszerese… – Tacsipacsi vita 2017. december 11., 20:09 (CET)

Én is szívesen beszállok pár (tíz)ezer javítással majd. Samat üzenetrögzítő 2017. december 12., 00:18 (CET)

Én még csak ismerkedem a WPCleanerrel és csak automatikusan javítható hibákat tudok vele javítani. -- ato vita 2017. december 12., 09:08 (CET)

Lehet nem érdemes kapkodni a kezdéssel. Nem várható egy frissebb AWB? Más wikiken is biztosan van tennivaló bőven. – B.Zsolt vita 2017. december 12., 10:16 (CET)

Kezdeti állapot[szerkesztés]

Magas prioritás

 • Table tag that should be deleted (796 hiba)
 • Misnested tag with different rendering in HTML5 and HTML4 (4 574 hiba)
 • Paragraph wrapping bug workaround (0 hiba)
 • Önzáró címkék (209 hiba)
 • Tidy bug affecting font tags wrapping links (23 102 hiba)
 • Tidy whitespace bug (4 hiba)

Közepes prioritás

 • Bogus file options (13 201 hiba)
 • Fostered content (1 034 hiba)
 • Misnested tags (25 156 hiba)
 • Multi colon escape (93 hiba)

Alacsony prioritás

 • Hiányzó lezáró címke (183 895 hiba)
 • Elavult HTML-címkék (391 363 hiba)
 • Stripped tags (72 236 hiba)

Csak hogy lássuk, honnan indultunk és hova jutunk! :) – B.Zsolt vita 2017. december 12., 10:46 (CET)

Hogy lássuk, honnan indultunk: tegnap este még mintegy százezerrel kevesebb elavult HTML-címke volt… – Tacsipacsi vita 2017. december 12., 11:43 (CET)

Most is nagyjából ezek a számok, némelyik nőtt, sőt még újabb típus is megjelent. @Tgr: mit jelent a hamarosan, és milyen katasztrófa várható a javítás elmaradása esetén? Illetve mennyire gyorsan frissül a speclap? (Mert láttunk már olyant, ami évekig nem...) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. december 28., 20:47 (CET)

Az elavult HTML-címkék most megint nagyjából 300 000-en vannak a fent látható 400 000 helyett, a fontos <font>-os (:-)) hibából pedig sikerült nagyjából 6000-et ledolgoznom (ötszáz elemű navboxok módosításával könnyen megy, csak azt nem tudom, hogy ki a fene használja őket…). A lap teljesen vállalható idő alatt frissül, tapasztalataim szerint öt-tíz perc alatt van a szintidő. – Tacsipacsi vita 2017. december 28., 22:11 (CET)

Vandálszűrő-kérés[szerkesztés]

Függőben FüggőbenBináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. január 29., 00:05 (CET)

Vandálszűrők szerkesztésében jártas kollégáktól kérdezem (illetve ha lehet, akkor kérem), hogy erre a karaktersorra lehetne-e egy mentésmegtiltó szűrőt létrehozni: <div style="position: fixed; right: 0; bottom: 0; top: 0; left: 0"><div style="position: absolute; right: 10px; bottom: 10px; width: 120px; background-color: white; border: solid blue 2px; padding: 8px"> ? Ha megoldható, akkor kérem ennek alkalmazását, mert egy anon azzal szórakozik, hogy vitalapokat tesz ezzel tönkre. Köszönöm! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2018. január 27., 18:22 (CET)

Az sem lenne rossz, ha hasonló karaktersorokra is lehetne, kezdetben legalább címkézés szintjén... Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2018. január 27., 18:24 (CET)

Elvileg lehet, de akkor 10px helyett 11px-et ír, és ha általánosan megtiltod a hasonló szerkezetek mentését, az a konstruktív használatot is megakadályozza. De fajulhat oda a helyzet, hogy ezt kell tennünk. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. január 27., 18:38 (CET)

Kérlek, mondj egy szituációt, amikor erre konstruktívan szükség van. A 10px 11px problémára meg az nem megoldás, ha anélkül van megalkotva a szűrő, hogy a szám része nincs benne? Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2018. január 27., 18:41 (CET)

Nem tudok most konkrét példát mondani. Általában technikai megoldásokat nem szoktunk műszaki eszközökkel nyomós ok nélkül tiltani. A visszaállítás működik az anon ellen. Az AÜ-ről tudjuk, hogy te most egy regisztrált szerkesztőt akarsz megakadályozni a saját vitalapja szerkesztésében. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. január 27., 18:44 (CET)

Te miről beszélsz? Hol akartam én megakadályozni a vitalapjának a szerkesztésében??? Látható, hogy szerkesztheti a vitalapját (sőt ő tiltott el engem a vitalapjának a szerkesztésétől). Mindössze annyit akartam, hogy ne álljon fel rendellenes állapot. Hol és mivel akadályoztam, hogy szerkessze a vitalapját?? Leblokkoltam a szerkesztőt, vagy levédtem a vitalapját? Ő mindegyik változatban tudja szerkeszteni a vitalapját, de senki sem tudja normálisan használni azt. A visszaállítás pedig ebben az esetben nem működik az anon ellen, mert vissza van állítva a változatára. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2018. január 27., 18:47 (CET)

Sajnos nincs műszaki jártasságom, de azért ezt el akarom mondani. Én nem tiltottam senkit, főleg HuFi-t, csak kértem. Kétszer is. A vitalapom használható, de ahogy Bináris is mondta, nem nagyon használja manapság senki, úgyhogy a kár is korlátozott. – Burumbátor Súgd ide! 2018. január 27., 18:50 (CET)
Sajnos közösségi szellemed sincs. Az AÜ-n a te vitalapodról volt szó, itt már mindenkiéről. Sőt, nem csak a vitalapokról, hanem közösségi lapokról is, ahol szintén feltűnhetnek ilyen szerkesztések. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2018. január 27., 18:55 (CET)

A visszaállítás működik az anon ellen. Szerintem elmondtam, amit műszaki szempontból el tudtam mondani, a többi meg nem tartozik ide, de írtam neked egy e-mailt. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. január 27., 19:05 (CET)

Ez a hacker-eszköz a "Változatok közötti eltérés" lapokat is blokkolja, működésképtelenné teszi a "régebbi szerkesztés" és "újabb szerkesztés" linkeket is, mindazokon az oldalakon, ahol megjelenik. Meg kell jegyezni a lap időpontját, a lap tetején visszaugrani a "laptörténet"-be, ott megkeresed a következő szerkesztés időpontját, csak így lehet továbblépni. Az eszköz tehát a Wikipédia "visszakereső lapjait" is kiiktatja. Példa: [3] Akela vita 2018. január 28., 00:44 (CET)

Ha komoly problémát okoz, akkor azért lehet ellene csinálni különféle dolgokat; amíg csak szórványos, addig szerintem se érdemes állandó szűrőben gondolkozni. A friss változtatásokból könnyen visszaállíthatóak az ilyen szerkesztések. --Tgrvita 2018. január 28., 05:50 (CET)

Maguk a szerkesztések visszaállíthatók, de a "Változatok közötti eltérés" lapokon megmarad a kitakarás és a linkek elérhetetlensége). Ezeket (gondolom) nem is lehet törölni vagy javítani. (Lásd 62.216.205.65 (vitalap | szerkesztései | törölt szerk | crosswiki szerk | blokk log | IP-infó | WHOIS | RBL | blokkolás) eddigi munkássának hatásait Burum és Tgr vitalap-történetében, és a WP:AÜ-n. Akela vita 2018. január 28., 07:14 (CET)

Meg lehet próbálni, de bonyolult és minek. --Tgrvita 2018. január 28., 09:31 (CET)

Meglehet, hogy ez csak az én privát problémám: én gyakran szoktam laptörténetek egy-egy szakaszét ezzel a "régebbi/újabb szerkesztés" linkekkel végignézni, pl. ha azt keresem, hogy a szócikk egy részletét ki és mikor írta be, törölte vagy módosította az éppen látható változatra. Ha egy szócikkbe (vagy vitalapra) egy hacker egyszer ráteszi ezt a linkbénító szabotázs-műveletet, ez örökre ott marad a laptörténetben (a "Változatok közötti eltérésben"), és ezt léptető funkciót végleg blkokkolja. Ott marad örökre, a szabotőr tehát elérte célját, maradó kárt okozott. Hogy ennek a kárnak mekkora a mértéke, és hány szerkesztőt mennyire zavar, az majd idővel megmutatkozik (vagy nem). Ha tényleg csak nekem okozhat gondot, akkor megjegyzésemet kérlek, tekintsétek tárgytalannak. Akela vita 2018. január 28., 12:57 (CET)

Én is szoktam így "lapozgatni", amikor nincsenek vagy nem egyértelműek a szerkesztési összefoglalók és ezért nem találni, hogy hol és mikor "keletkezett" egy szerkesztés... Fauvirt vita 2018. január 28., 13:25 (CET)
Akela, mint azt láthatod, nem csak neked okoz(ott) ez problémát. De sajnos, úgy tűnik, a megakadályozására nem ez a módszer a megfelelő (amellett, meg a mellékelt ábra mutatja, némelyek még meg is támogatják). Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2018. január 28., 13:29 (CET)

Végül is lehet olyan vandálszűrőt írni, ami csak anonoknak akadály. Vagy anonoknak és nem megerősített szerkesztőknek. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. január 28., 13:30 (CET)

Igen, az valószínűleg bőven elég, ha megoldható. Persze szomorú, hogy szükség lehet rá... vagyis az, hogy valaki ezzel "támad", ezzel teljesen egyetértek. Fauvirt vita 2018. január 28., 14:11 (CET)

Ez a szabotőr-probléma utóbb nagyra nőhet. Szubjektív érzésem, hogy a Rex felügyelőt vandalizáló user anonként talán így üt vissza az őt akadályozóknak. Ha ennek (vagy bármely más anonnak, nicknek) ez a hobbija, és élvezi a szabotázs hatékonyságát, akkor fokozatosan teleszemetelhet akárhány lapot. (Normál blokkolás, lap-helyreállítás a maradó funkcióvesztésen nem segít). Ez egy új típusú szabotázs. Megfékezése csak új eszközzel lehetséges. Akela vita 2018. január 28., 14:25 (CET)

Igazából a <div style="position: fixed; right: 0; bottom: 0; top: 0; left: 0"> rész a problémás, és így, ebben a formában nem tudom elképzelni legitim használatát wikiszövegben (JavaScriptben igen, de az más tészta) – ez egy, a teljes képernyőt elfoglaló dobozt hoz létre, a teljes tartalmi részt elfedve. Ez két okból jöhet létre: vagy valaki szándékosan tönkre akarja tenni a lapot (amit ugye nem szeretnénk engedni), vagy az illető valamit elszúrt (ez esetben ő se szeretné ezt csinálni, és ő is ideges lesz, amiért nem tudja visszacsinálni utólag). Vagyis ezen öt CSS-tulajdonság együttes megadása egy elemhez szerintem nyugodtan szűrhető. – Tacsipacsi vita 2018. január 28., 23:02 (CET)

Szerintem most egy ideig nyugi lesz, és lesz időnk megoldani. Most már én is azt gondolom, hogy szükség lesz valamilyen műszaki védelemre. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. január 29., 00:06 (CET)

Örülök a fejleményeknek (annak nem, hogy sajnos szükség van ilyesmire). Köszönöm a megoldásra tett törekvést, Binárisnak pedig külön a sabloncserét is. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2018. január 29., 08:33 (CET)

right:="(right: 0(;|))";
bottom:="(bottom: 0(;|))";
top:="(top: 0(;|))";
left:="(left: 0(;|))";
position:="(position: fixed(;|))";
article_namespace in [0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,14,15,100,101] &
  (
    (lcase(new_wikitext) rlike right) &
    (lcase(new_wikitext) rlike bottom) &
    (lcase(new_wikitext) rlike top) &
    (lcase(new_wikitext) rlike left) &
    (lcase(new_wikitext) rlike position)
  ) &
  !( 
    (lcase(old_wikitext) rlike right) &
    (lcase(old_wikitext) rlike bottom) &
    (lcase(old_wikitext) rlike top) &
    (lcase(old_wikitext) rlike left) &
    (lcase(old_wikitext) rlike position)
  )

Tesztlehetőség híján nem tudom, hogy sikerült-e működő kódot írnom, de a 28-as vandálszűrő hasonló elven alapul. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. január 29., 09:43 (CET)

Kipróbálná egy admin, hogy működik-e? Bencemac A Holtak Szószólója 2018. február 4., 12:39 (CET)

Kicsit elaludt a dolog, de nem is volt sürgős, mert tartományblokk alatt van az ügyfél. Így remélhetőleg egy ideig még nem tudjuk élesben tesztelni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. február 4., 14:26 (CET)

Picikét csalódott vagyok, hogy életem első vandálszűrős kódjáról nem derült ki, hogy működőképes-e. Azért feljegyzem magamnak, ha később mégis szükségünk lenne rá. @Bináris: Levehető a függőben sablon? Bencemac A Holtak Szószólója 2018. március 12., 15:37 (CET)

Tavaszi nagytakarítás[szerkesztés]

Függőben FüggőbenBencemac A Holtak Szószólója 2018. március 5., 10:41 (CET)

Az idei karbantartóversenyre készülve a fenti kategóriák kiürítésében kérnénk segítséget. A cikkek jó része @B.Zsolt által bottal lett létrehozva és felteszem, a hiányos Wikidata-adatlapok okozzák a problémát. Köszönettel: a szervezők. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. február 24., 17:00 (CET)

@Bencemac: Lesz karbantartóverseny? Smiley green alien.svg De jó, nem is emlékszek már rá, hogy mikor volt utoljára. – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2018. február 24., 17:25 (CET)

Azt rebesgetik. Legutóbb 2013-ban volt. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. február 24., 17:53 (CET)

URL-t nem tudom linkként beszerkeszteni[szerkesztés]

Sziasztok, van egy URL, benne paraméterekkel, amit nem tudok likként beszerkeszteni. Van valami tippetek a megoldásra?

Ez az URL: http://apps.arcanum.hu/app/budapest/results/?query=SZO=("Csigó László")

Ezt csinálja belőle ["Csigó László") link]

És azért kell pont így az URL, mert azt támasztja alá, hogy a linkelt periodikában az első és utolsó közreműködése mikor volt a linkben szereplő fényképésznek. Hogy lehet kicselezni a wikiszoftvert ilyen esetben?

Kösz előre is, üdv: Palotabarát vita 2018. március 15., 10:19 (CET)

Ezzel http://apps.arcanum.hu/app/budapest/results/?query=SZO=Csigó László nem próbálkoztál? Ugyanazt hozza be. Wikizoli vita 2018. március 15., 10:28 (CET)

http://apps.arcanum.hu/app/budapest/results/?query=SZO={{urlencode:("Csigó László")}}http://apps.arcanum.hu/app/budapest/results/?query=SZO=%28%22Csig%C3%B3+L%C3%A1szl%C3%B3%22%29link – ha nem sablonban szeretnéd használni, akkor az {{urlencode: helyett {{subst:urlencode:-ot írjál, hogy ne maradjon felesleges függvény a cikkben. (@Wikizoli: Ha szóköz van benne, az biztos nem jó, a http://apps.arcanum.hu/app/budapest/results/?query=SZO=Csigó+László vagy http://apps.arcanum.hu/app/budapest/results/?query=SZO=Csigó%20László formával lehet próbálkozni – a kettő nem feltétlenül ugyanazt az eredményt adja, de keresőkifejezésekben tipikusan igen.) – Tacsipacsi vita 2018. március 15., 10:41 (CET)

Wikizoli, Tacsipacsi kösz szépen mindkettőtöknek, a záró- és idézőjeltelen %20-as megoldás jó lesz! Palotabarát vita 2018. március 15., 10:52 (CET)

Ország infobox és Wikidata[szerkesztés]

Az ilyen gyorsan változó adatok, mint pl. az országok infoboxában a miniszterelnök, államfő, népesség, népsűrűség, GDP stb. nem lehetne összekötni a wikidatával vagy akármivel, ahonnan automatikusan frissül? – Milei.vencel vita 2018. március 16., 06:30 (CET)

Dehogynem. Pont erre (is) szolgál. Én már egy ideje szinte csak úgy írok cikkeket, hogy azok infoboxait ki sem töltöm, mert megteszi ezt helyettem a WD.– Porbóllett vita 2018. március 16., 07:17 (CET)

Porbóllett, tettem egy próbát, de ország-infoboxnál csak a népességet írja be. – Milei.vencel vita 2018. március 16., 09:32 (CET)

Meg tudnád írni, melyik oldalról van szó?– Porbóllett vita 2018. március 16., 09:44 (CET)

Mit melyik oldalról? Az adatok mindenhol állandóan frissülnek. Én a Palaun tettem próbát. – Milei.vencel vita 2018. március 16., 09:51 (CET)

Az adatok csak akkor frissülnek minden táblázatban egységesen, ha azt a Wikidatán frissítették. A GDP, népesség stb adatokat nem frissítették a legújabbakra központilag az adatbázisban, ezért nem frissebb az információ az infoboxban.– Porbóllett vita 2018. március 16., 10:21 (CET)

125kB modul változtatás[szerkesztés]

Tisztelt Kollégák! Kérem ezt megnézni: [4] – Burumbátor Súgd ide! 2018. március 16., 11:33 (CET)

Gmail[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaRegasterios vita 2018. március 17., 07:31 (CET)

Előre is bocsánat, hogy olyan műszaki problémával jövök ide, ami nem kapcsolódik a wikihez. Annyiban azért kapcsolódik, hogy nem tudom használni a wikis levlistát. Arról van szó, hogy a Gmailben nem tudok megnyitni bejövő leveleket, és nem tudok levelet küldeni se. Hiába indítom újra akár a böngészőt, akár a gépet, és másik böngészővel is ugyanez a helyzet. Van valakinek ötlete? – Regasterios vita 2018. március 16., 19:04 (CET)

Létrehoztam egy másik gmail-fiókot, és azzal semmi gond nincsen… – Regasterios vita 2018. március 16., 19:09 (CET)

Képaláírás[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBencemac A Holtak Szószólója 2018. március 19., 08:19 (CET)

Ha valakinek van valami tippje, miért nem látszik a képaláírás az infoboxban a VII. Amenemhat cikkben, ne tartsa magában... Köszi! Alensha 2018. március 19., 03:54 (CET)

Az infobox paraméterei kisbetűsek, nem pedig nagyok. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. március 19., 08:19 (CET)

Basszus, sose gondoltam, hogy ez is számít :O Köszi! (Az hogy van, hogy a többi beírt dolog ennek ellenére is megjelent?) Alensha 2018. március 19., 18:55 (CET)

Úgy, hogy a sablon a képaláírás, Commons-kategória és főfeleség kivételével minden más paraméternél kezeli a kisbetűs és a nagy kezdőbetűs paramétert is (a főfeleség nagybetűs változata „Nagy Királyi Hitves”, a többinek nincs) – vagyis például a KÉP paraméternév már nem működne. – Tacsipacsi vita 2018. március 19., 23:16 (CET)

Tech News: 2018-12[szerkesztés]

2018. március 19., 16:03 (CET)

Segédeszközök[szerkesztés]

Továbbá megfontolhatnánk a gyakori szerkesztési összefoglalók alapértelmezett bekapcsolását, ezzel is ösztönözve a szerkesztési összefoglalók kitöltését. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. március 19., 17:52 (CET)

 • Nekem működik, legfeljebb nem úgy, ahogy gondolnád: maga a menüsor mindenképpen megjelenik, még JavaScript nélkül is; a segédeszköz a legördülő menüket tiltja le (nálam sikeresen).
 • Borzalmas a kódja, nagyjából úgy néz ki, ahogy a Monobook.js-ben volt nyolc és fél éve, beleértve például a http://www.google.fr-t mint keresődomaint. Csak azért segédeszköz, mert úgy gondoltam, hogy nem mindenkinek kell Monobookon, viszont nem monobookosoknak is jól jöhet – anno nem is hiszem, hogy teszteltem volna Vectoron. Megpróbálok kezdeni vele valamit, de nem ígérhetek semmit.
 • Te követted el, hajrá a javításhoz! (Nekem nincs ötletem frappáns fordításra.) Onnan láthatod, hogy translatewikis a fordítás, hogy nincs laptörténet fül (és a lapinformációk között a lapazonosító 0).
 • Nekem semmi szükségem rá, de ha a népakarat úgy dönt, nem állok ellen. Szerintem egy forgalmasabb kocsmafalon kéne felvetni. – Tacsipacsi vita 2018. március 20., 07:58 (CET)

Egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy a gyakori szerkesztési összefoglalók bekapcsolása használhatóbbá tenné a Wikipédiát, azaz releváns szerkesztési összefoglalókat eredményezne olyanok részéről, akik egyébként tesznek rá, hogy leírják. Valamit ki fognak választani, ami a kezük ügyébe kerül, csak hagyják békén őket. A maximum, amit elmondhatunk, hogy lehetne futtatni egy tesztet, amihez persze kéne egy metodika, hogy mit mérünk a bekapcsolás előtt és után. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. március 20., 08:16 (CET)

 • Legszívesebben megszabadulnék az egész menüsortól, de a segédeszköz legalább valóban letiltja a kibontását; ez is valami.
 • Személy szerint nem ragaszkodom a segédeszközhöz, részemről ki is szedhetnénk. Március 17-én 28 szerkesztőnél volt bekapcsolva (ebből 7 volt aktív).
 • Mentségemre legyen mondva, még a dokumentáció sem fogalmaz egyértelműen. Logikusabbnak tűnt, hogy az unwatch/watch az adott elem megtekintettnek/megtekintetlennek jelölését jelenti, mintsem a figyelés megszüntetését; mégis hogy veszek fel egy lapot a figyelőlistámra (watch) a figyelőlistámról? Javítottam.
@Bináris: Valahogy a szerkesztési összefoglalók kitöltése felé kéne terelni a szerkesztőket. Nagyban megkönnyíti a figyelőlista áttekintését, az viszont már túl drasztikus lenne, ha alapértelmezetté tennénk a Figyelmeztessen, ha nem adok meg szerkesztési összefoglalót beállítást. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. március 20., 09:19 (CET)

A célban egyetértünk, csak akinek csak kalapácsa van, az mindent szögnek néz. Magyarul aki nem érez késztetést az összefoglalók kitöltésére, az simán ki fog választani egy teljesen irrelevánsat, amivel csak becsapjuk magunkat, mert azt hisszük, van összefoglaló, és lehet, hogy teljesen félrevezető. Aki magától is kitöltené, annak lehet, hogy hasznos. Én például kipróbáltam, és haszontalannak találtam. Nekem sokkal többet ér a böngészőm űrlapmegjegyző funkciója, ami segít az általam gyakran használt összefoglalókkal. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. március 20., 09:25 (CET)

Ami ugye nem működik a Visual Editorral és az új wikiszöveges szerkesztővel. :-( Bencemac A Holtak Szószólója 2018. március 20., 10:41 (CET)
Ezt nem tudtam, egyiket se használom. Sose éreztem szükségét. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. március 20., 11:56 (CET)
Ezt inkább a VisualEditor javításával kéne megoldani (<textarea> helyett <input type="text"> használata), azt gondolom, hogy azoknak, akiknek fontos a szerkesztési összefoglalók megjegyzése, 95%-a hagyományos szerkesztőt használ. Én most kipróbáltam az új wikiszöveges szerkesztőt, szerintem sikerült ötvözni a régi szerkesztő és a VE hátrányait – ugyanolyan bonyolult, mint a VE, csak még nem is WYSIWYG. – Tacsipacsi vita 2018. március 20., 20:11 (CET)

A szerkösszefoglaló kötelezővé tételét ellenzem. Ahol indokolt, ott általában úgyis használjuk, ahol meg nem, ott fölösleges macera. Itt most direkt kitöltögettem, illusztrálni, hogy a legtöbb esetben fölösleges. Alensha 2018. március 20., 11:08 (CET)

Ez ellenpélda akar lenni? Mert nagyon szép informatívra sikerült. – BáthoryPéter vita 2018. március 20., 18:44 (CET)
A szerkesztői összefoglaló sok esetben automatikusan kitöltődik, például cikk létrehozásakor vagy szakasz szerkesztésekor. Új szakasz írásához célszerű megadni az összefoglalóban az új szakasz címét. Szöveg hozzáadásakor a szakaszcím automatikus, kép hozzáadásakor mellé beírom, hogy kép, ref hozzáadásakor ref hozzáadása, link hozzáadásakor link hozzáadása (apró), elírás javítása (apró), nyelvi javítás (apró) hasonlóan. Szalakóta vita 2018. március 21., 12:43 (CET)

Én azért ellenzem az összefoglaló-motiváló eszközöket, mert mobilon (ahol már-már kötelező kitölteni) általában a szoftver által javasolt Elírás javítása/Tartalom hozzáadása/Elírás/Tartalom összefoglalót használják mindenre, nem ritkán vandalizmusra is.RuIsZa Blue old car.svgfeedback 2018. március 21., 11:32 (CET)

Erről beszélek: [8], [9], [10], [11], [12] (fúj!), [13], [14], [15]. Mindez egy nap alatt :( RuIsZa Blue old car.svgfeedback 2018. március 21., 11:39 (CET)

Bizony. Én is sokszor futok bele ebbe, de akkor már tudom, honnan jön. A tartalom hozzáadása akkor is haszontalan, ha nem vandalizmusra használják, mert semmitmondó. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. március 21., 12:56 (CET)