Szerkesztővita:Fafassaegdfff

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Pallerti 1 évvel ezelőtt a(z) Az autó története – cikkjelöltté minősítés témában
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Fafassaegdfff!
If your Hungarian is sub-optimal, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
A Wikipédia alapelvei
A projekt alapvető elvei, céljai
Wikifogalmak szójegyzéke
A leggyakrabban használt kifejezések és rövidítések
Felküldési útmutató
Ha olyan fényképet akarsz felküldeni, amit magad készítettél, feltöltheted az összes Wikimédia-projekt közös tárhelyére, a Wikimédia Commonsra
Szócikkírásnál, illetve módosításnál szó szerint ne másolj máshonnan, illetve mindig tüntesd fel forrásaidat!

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: Eukarióta S. cerevisiae 2022. november 6., 06:32 (CET)Válasz


Az autó története[szerkesztés]

Szia, üdvözöllek, először is szeretném megköszönni, hogy ilyen nagy lélegzetvételű témakörnek fogtál neki, azonban engedj meg néhány építő jellegű észrevételt. Még nem olvastam teljes egészében a szócikket, de már most szembetűnt néhány biztosan javításra szoruló dolog.

  • „Szüreti korszak:” talán nem kell fejtegetnem, hogy ilyen nem létezik, gyanítom valamilyen gépi fordítónak sikerült a vintage szót szüretnek fordítani. Azt biztosan Te is érzed, hogy az „Ebben a korszakban vezették be kis szériában a teljesen csuklós sárvédők, járófelületek és egyéb nem kompakt szegélyelemek nélküli autók forradalmi ponton kialakítását” jellegű mondatok még munkát igényelnek ahhoz, hogy egyáltalán értelmezhetőek legyenek.
  • „1977-től napjainkig Lada Niva - az első sorozatgyártású, teljes egészében összkerékhajtású autó:” a szócikkekben szereplő állításokat forrással szoktuk ellátni, azonban ebben az esetben ezzel nem érdemes bajlódni, mert ez az állítás egészen biztos nem igaz – még akkor sem, ha az enwikiben ez áll (ott is forrás nélkül). Réges-régen létezett ekkor már például a Range Rover és a Subaru Leone Station Wagon, már 1972-ben elérhető áron, széles tömegek részére is megvásárolható volt.
  • „Rézkor:” ilyen ugye létezik, csak ezzel meg az a helyzet, hogy ez így magyarul egy régészeti korszak – ha minden igaz, akkor Pulszky Ferencnek köszönhetjük ezt a kifejezést – és már az 1800-as évek végén használatos volt, jóval a rézautók megjelenése előtt. A rézautók korszak ismert természetesen a magyarban is, de nem szerencsés kifejezés rézkornak fordítani.
  • „Az autók károsanyag-kibocsátási aggályait a számítógépesített motorvezérlő rendszerek enyhítették:” ez sem igényel forráskutatást, nyilvánvalóan az autóknak nem voltak sem ilyen jellegű, sem másmilyen aggályaik.

Aztán az is szembetűnő, hogy eléggé USA szempontból íródott a szócikk, ami innen Európából, vagy a világ többi részéről olvasva meglehetősen furcsán néz ki. Gondolok itt az olyan állításokra, mint „1983-tól napjainkig Chrysler minifurgonok - a kétdobozos minifurgonok kialakítása majdnem kiszorította a kombikat a piacról.” – ez egészen biztosan nem igaz az európai piacra.

  • „"kettős eltolt csuklós" hajtáscsukló:” ezt féltengelynek hívják magyarul

A „figyelemre méltó példaértékű háború utáni autók” résznél teljesen obskúrus, ötletszerűen kiemelt autók vannak, míg más az iparágban valóban jelentős autók nem szerepelnek. Kiemelni egy Gurgel BR-800-at indokolatlan, ez az autó már megjelenésekor is elavult volt, sem fejlesztésben, sem technikai megoldásaiban nem jelentős autó, ráadásul nem is lehetett kapni a világ legnagyobb részén (talán csak Brazíliában).

  • „elsőkerék-hajtás:” ez többször is szerepel a szócikkben, de olyan is, hogy „első motor” – ami a gépjármű elejében van, az mellső, vagy elülső. Ezt egyébként nem is értem a gépi fordítás szempontjából, mert a „front” nyilván nem fordítható elsőnek, csak elülsőnek, mellsőnek.

Az enwiki cikk (és emiatt a fordítás is) meglehetősen következetesen keveri a monocoque-ot az önhordó karosszériával. A monocoque olyan önhordó váz, amelynél a váz, a hajtáslánc és a futómű együttes elemei alkotják a teljes teherviselő struktúrát. Az önhordó karosszériánál ugyan nincsen hagyományos alváz, azonban a hajtáslánc nem része a teherviselő struktúrának. Nem ugyanaz a kettő.

  • „Bármelyik nő vezethet elektromos autót, bármelyik férfi vezethet gőzautót, de sem férfi, sem nő nem vezethet benzinest; az a saját szagos akaratát követi, és úgy megy vagy nem megy, ahogyan kedve tartja.” Ez a mondat teljesen értelmetlen.

Hirtelenjében ezeket a dolgokat találtam, amikkel foglalkozni kellene ahhoz, hogy ez a cikk vállalható legyen, ha időm lesz, akkor elejétől végéig végigolvasom, mert gyanítom, hogy vannak benne még nem túlságosan rejtett aknák. --PallertitcoC 2022. november 6., 07:04 (CET)Válasz

Az autó története – cikkjelöltté minősítés[szerkesztés]

Üdv! Az általad szerkesztett, létrehozott szöveg még nem kerülhet a szócikkek közé, de témája vagy tartalma miatt érdemesnek tartjuk a közös erővel történő feljavításra, ezért a cikkjelöltek közé tettük. Ha tovább akarod fejleszteni, itt találod meg. Ott a vitalapon gyülekeznek majd a javításra vonatkozó megjegyzések is. Köszönöm a figyelmed, további jó szerkesztést. PallertitcoC 2022. november 13., 09:59 (CET)Válasz