Szerkesztővita:Civilista

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Civilista 15 évvel ezelőtt a(z) Válasz óvadékkal kapcsolatban témában
Köszöntünk a magyar Wikipédiában, kedves Civilista!

Üdvözlünk!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. A Wikipédiában folyó társalgások jobb megértéséhez a wikifogalmak és rövidítések (szó)jegyzékében találsz segítséget.

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid pontos megjelölésére!

Kezdő szerkesztőként személyes segítőt, mentort is kaphatsz magad mellé, vele megtárgyalhatod a szerkesztéssel kapcsolatos problémáidat. Ehhez jelentkezz be (ha eddig nem tetted volna), és kattints ide! Bonyolultabb szerkesztési ügyekben a kocsmafalra írhatsz kérdéseket, ha egy szerkesztőtársad tudja a választ, ugyanott fog válaszolni.

Egy közismereti tudakozót is működtetünk, ha valamit nem találtál.

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a szerkesztői lapodon, melynek kialakításához segítséget itt találsz. (Itt írhatsz például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Szajci reci 2008. február 18., 18:11 (CET)Válasz

If You don't speak Hungarian, go here.

Földi Tamás (Budapest, 1929Budapest, 2007)

Életútja[szerkesztés]

Pályája az 1950-és évek elején a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen, a Pach Zsigmond Pál vezette gazdaságtörténeti tanszéken indult. 1954-ben távoznia kellett a tanszékrõl, mert 1945 után részt vett a szociáldemokrata ifjúsági mozgalomban.

1960-ig a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyeteme központi könyvtárában dolgozott könyvtárosként, majd tudományos csoportvezetõként. 1960 és 1973 között a Közgazdaságtudományi Intézet könyvtárának vezetõje.

1966-ban megalapította az Acta Oeconomica címû, angol nyelvű közgazdaságtudományi folyóiratot.

Az 1970-es évek második felében több éven át a Comité International pour l’Information et la Documentation dans les Sciences Sociales UNESCO-bizottság elnöke volt.

Az 1980-as évek végéig a Magyar Közgazdasági Társaság negyedéves folyóirata, a Gazdaság rovatvezetõje volt.

1970 és 1990 között a Magyar Tudományos Akadémia közgazdaságtudományi bizottságának titkára volt, e minőségében számos vitát szervezett a gazdasági átalakulás kérdéseiről.

1973-ban létrehozta a Közgazdasági Információs Csoportot (KICS), amely 1980-tól a Közgazdaságtudományi Intézet Közgazdasági Információs Szolgálata néven mûködött tovább, ennek tudományos fõosztályvezetõjeként működött.

Egyik szerkesztője volt a nemzetközi együttműködés keretében készült, 1992-ben megjelent, Market Economy and Planned Economy: An Encyclopaedic Dictionary című, háromnyelvű (angol, német, orosz) értelmezõ szótárnak, amely - egymásra vonatkoztatva - a tervgazdaság és a piacgazdaság alapvető fogalmait magyarázta.

1990 után a Politikai Tanulmányok Intézete Alapítvány igazgatója volt.


Forrás[szerkesztés]

Kategória:Magyar közgazdászok

Földi szócikk[szerkesztés]

Hello, igen, ez már egy jó cikk, megfelelően átdolgoztad. Most annyi a teendő, hogy megvárjuk amíg a Földi Tamás szócikket törlik , és akkor a Földi Tamás/Új automatikusan a helyére ugrik. Addig viszont a sima Földi Tamás lapot nem szabad változtatni. Üdv, – Burrows vita 2008. június 17., 23:00 (CEST)Válasz

User:Civilista[szerkesztés]

Szia! Nem akarsz valami rövidet írni ide: User:Civilista? Csak azért, hogy ne virítson vörösen a link rád, meg aztán jobb is, ha egy mininális infó van az emberről. :-) Cassandro Taħdita/Streit 2008. június 19., 00:54 (CEST)Válasz

Vitalapomon válaszoltam. Cassandro Taħdita/Streit 2008. június 19., 01:04 (CEST)Válasz
Még egy apróság: interwiki-linket nem szoktunk szócikkekbe tenni. :-) (Amúgy kezdeti nehézségeidnél ajánlom, hogy keress fel egy mentort, sokat tudnak segíteni, az elérésüket az üdvözlő üzenetedben megtalálod, de amennyiben kell, én is tudok segíteni lehetőségeim szerint.) Cassandro Taħdita/Streit 2008. június 19., 01:07 (CEST)Válasz

Óvadék[szerkesztés]

Szia! Alapvetően törekedni szoktunk a minél egyszerűbb, nem összetett szócikkcímek kialakítására. A kérdésem az volna, nem volna-e kivitelezhető egy összefoglaló Óvadék szócikk, amelyben külön fejezetekben helyet kapnának a polgári jogi és büntetőjogi vonatkozásai? A jelen állapot (Óvadék (a polgári jogban), Óvadék (a büntetőjogban)) nem lexikonszerű, nincs lexikon ilyen szócikkcímmel, és nincs olvasó, aki így gépelje be a keresőbe. Minimum egyszerűsíteni kellene a zárójeles alakot: Óvadék (polgári jog), Óvadék (büntetőjog)). Pasztilla 2008. június 20., 09:28 (CEST)Válasz

Válasz óvadékkal kapcsolatban[szerkesztés]

Szerintem felhasználóbarát a jelenlegi megoldás, hiszen inkább csak névben egyezik a két fogalom. Pl. az Atlasz hegységről és az atlaszról mint térképgyűjteményről és a görög mitológia Atlaszáról is különböző szócikkek szólnak. Az egy szócikkben való taglalás szerintem inkább arra adna lehetőséget, hogy a kettőt összekeverje az olvasó. Persze ez csak az én véleményem, lehet h. nincs igazam.– Civilista vita 2008. augusztus 5., 16:57 (CEST)Válasz