Szerkesztővita:Civilista

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Köszöntünk a magyar Wikipédiában, kedves Civilista!

Üdvözlünk!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. A Wikipédiában folyó társalgások jobb megértéséhez a wikifogalmak és rövidítések (szó)jegyzékében találsz segítséget.

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid pontos megjelölésére!

Kezdő szerkesztőként személyes segítőt, mentort is kaphatsz magad mellé, vele megtárgyalhatod a szerkesztéssel kapcsolatos problémáidat. Ehhez jelentkezz be (ha eddig nem tetted volna), és kattints ide! Bonyolultabb szerkesztési ügyekben a kocsmafalra írhatsz kérdéseket, ha egy szerkesztőtársad tudja a választ, ugyanott fog válaszolni.

Egy közismereti tudakozót is működtetünk, ha valamit nem találtál.

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a szerkesztői lapodon, melynek kialakításához segítséget itt találsz. (Itt írhatsz például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Flag of Serbia and Montenegro.svg Szajci reci 2008. február 18., 18:11 (CET)[válasz]

If You don't speak Hungarian, go here.

Földi Tamás (Budapest, 1929Budapest, 2007)

Életútja[szerkesztés]

Pályája az 1950-és évek elején a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen, a Pach Zsigmond Pál vezette gazdaságtörténeti tanszéken indult. 1954-ben távoznia kellett a tanszékrõl, mert 1945 után részt vett a szociáldemokrata ifjúsági mozgalomban.

1960-ig a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyeteme központi könyvtárában dolgozott könyvtárosként, majd tudományos csoportvezetõként. 1960 és 1973 között a Közgazdaságtudományi Intézet könyvtárának vezetõje.

1966-ban megalapította az Acta Oeconomica címû, angol nyelvű közgazdaságtudományi folyóiratot.

Az 1970-es évek második felében több éven át a Comité International pour l’Information et la Documentation dans les Sciences Sociales UNESCO-bizottság elnöke volt.

Az 1980-as évek végéig a Magyar Közgazdasági Társaság negyedéves folyóirata, a Gazdaság rovatvezetõje volt.

1970 és 1990 között a Magyar Tudományos Akadémia közgazdaságtudományi bizottságának titkára volt, e minőségében számos vitát szervezett a gazdasági átalakulás kérdéseiről.

1973-ban létrehozta a Közgazdasági Információs Csoportot (KICS), amely 1980-tól a Közgazdaságtudományi Intézet Közgazdasági Információs Szolgálata néven mûködött tovább, ennek tudományos fõosztályvezetõjeként működött.

Egyik szerkesztője volt a nemzetközi együttműködés keretében készült, 1992-ben megjelent, Market Economy and Planned Economy: An Encyclopaedic Dictionary című, háromnyelvű (angol, német, orosz) értelmezõ szótárnak, amely - egymásra vonatkoztatva - a tervgazdaság és a piacgazdaság alapvető fogalmait magyarázta.

1990 után a Politikai Tanulmányok Intézete Alapítvány igazgatója volt.


Forrás[szerkesztés]

Kategória:Magyar közgazdászok

Földi szócikk[szerkesztés]

Hello, igen, ez már egy jó cikk, megfelelően átdolgoztad. Most annyi a teendő, hogy megvárjuk amíg a Földi Tamás szócikket törlik , és akkor a Földi Tamás/Új automatikusan a helyére ugrik. Addig viszont a sima Földi Tamás lapot nem szabad változtatni. Üdv, – Burrows vita 2008. június 17., 23:00 (CEST)[válasz]

User:Civilista[szerkesztés]

Szia! Nem akarsz valami rövidet írni ide: User:Civilista? Csak azért, hogy ne virítson vörösen a link rád, meg aztán jobb is, ha egy mininális infó van az emberről. :-) Cassandro George Cross Malta.svg Taħdita/Streit 2008. június 19., 00:54 (CEST)[válasz]

Vitalapomon válaszoltam. Cassandro George Cross Malta.svg Taħdita/Streit 2008. június 19., 01:04 (CEST)[válasz]
Még egy apróság: interwiki-linket nem szoktunk szócikkekbe tenni. :-) (Amúgy kezdeti nehézségeidnél ajánlom, hogy keress fel egy mentort, sokat tudnak segíteni, az elérésüket az üdvözlő üzenetedben megtalálod, de amennyiben kell, én is tudok segíteni lehetőségeim szerint.) Cassandro George Cross Malta.svg Taħdita/Streit 2008. június 19., 01:07 (CEST)[válasz]

Óvadék[szerkesztés]

Szia! Alapvetően törekedni szoktunk a minél egyszerűbb, nem összetett szócikkcímek kialakítására. A kérdésem az volna, nem volna-e kivitelezhető egy összefoglaló Óvadék szócikk, amelyben külön fejezetekben helyet kapnának a polgári jogi és büntetőjogi vonatkozásai? A jelen állapot (Óvadék (a polgári jogban), Óvadék (a büntetőjogban)) nem lexikonszerű, nincs lexikon ilyen szócikkcímmel, és nincs olvasó, aki így gépelje be a keresőbe. Minimum egyszerűsíteni kellene a zárójeles alakot: Óvadék (polgári jog), Óvadék (büntetőjog)). Pasztilla 2008. június 20., 09:28 (CEST)[válasz]

Válasz óvadékkal kapcsolatban[szerkesztés]

Szerintem felhasználóbarát a jelenlegi megoldás, hiszen inkább csak névben egyezik a két fogalom. Pl. az Atlasz hegységről és az atlaszról mint térképgyűjteményről és a görög mitológia Atlaszáról is különböző szócikkek szólnak. Az egy szócikkben való taglalás szerintem inkább arra adna lehetőséget, hogy a kettőt összekeverje az olvasó. Persze ez csak az én véleményem, lehet h. nincs igazam.– Civilista vita 2008. augusztus 5., 16:57 (CEST)[válasz]