Szerkesztő:Kovacska99/Isabelle hurrikán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Isabel hurrikán a 2003-as atlanti-óceáni hurrikánszezon legerősebb, legpusztítóbb, legköltségesebb, és legtöbb áldozatot követelő hurrikánja volt, amely Észak-Karolinára csapott le. Isabel volt a legerősebb vihar, és az első 5-ös erősségű is az 1998-as Mitch óta. Isabel volt Észak-Karolina legerősebb vihara, mígnem 2018. szeptemberében a Florence lecsapott. A szezon tizenharmadik rendszere, a kilencedik elnevezett vihara, ötödik hurrikánja, második jelentősebb ("major") hurrikánja, és az első 5-ös erősségű ciklonja.

Isabel hurrikán
5-ös kategóriájú hurrikán (SSHS)
Isabel csúcsintenzitásán a Karib-szigetektől északra, szeptember 11-én.
Isabel csúcsintenzitásán a Karib-szigetektől északra, szeptember 11-én.

Keletkezett2003. szeptember 6.
Szétoszlott2003. szeptember 20.
Legerősebb szélsebesség271 km/h,
165 mph
Legalacsonyabb nyomás915 mbar,
27.02 Hgmm
Áldozatok51 (16 közvetlen, 35 közvetett)
Károk$5.5 milliárd (2003 USD)
Érintett területekKis-Antillák északnyugati része (főleg a Brit Virgin-szigetek), Puerto Rico, Nagy-Antillák, Turks- és Caicos-szigetek, Bahama-szigetek, Bermuda-háromszög, Amerikai Egyesült Államok keleti része (főleg Észak-Karolina, Virginia, Washington D.C. és Delaware, Pennsylvania, Maryland, New Jersey, New York, Új-Anglia, Maine), Nagy-tavak térsége, Kanada
A 2003-as Atlanti-óceáni hurrikánszezon része
Isabel az óceánon.

Meteorológiai lefolyás[szerkesztés]

Isabel útja.
Isabel szeme.

Szeptember 1-jén a Zöld-foki Köztásaságtól nyugatra egy trópusi hullám haladt nyugati irányra, amely egyre jobban szerveződött, és szeptember 6-án trópusi depresszióvá minősítette az NHC. Órákkal később trópusi vihar lett, és mwgkapta az Isabel nevet. Isabel fejlődésnek indult, és szeptember 7-ére hurrikánná fejlődött. Ekkor alakult ki jól fejlődő szeme, amely 60 km átmérőjűvé nőtte ki magát. Szeptember 8-án Isabel "major", azaz jelentős hurrikán státuszba lépett, 2100 km-re kelet-északkeleti iránbya Barbudától. Szeptember 9-én Isabel elérte kezdeti csúcsingenzitását, 215 km/h-s állandó átlagszélsebességgel. Szeptember 10-én vissza is gyengült 3-as erősségűvé a szemfal legyengülése miatt, de szeptember 10-ére visszaerősödött a 4-es kategóriába, és egyre inkább nyugatra fordult. Szeptember 11-én a ciklon elérte csúcsintenzitását több, mint 270 km/h-s perces átlagszelekkel, és ennél magasabb maximum lökésekkel, 5-ös erősségűvé válva. A konvekció ismét lecsökkent, Isabel csak 24 óraig tudta tartani az 5-ös kategóriát, és szeptember 13-án visszagyengült a 4-es kategóriába, és nyugat-északnyugat felé fordult. Estére viszont újra elérte az 5-ös kategória alját (252 km/h). Isabel ekkor teljesen szimmetrikus volt, mind a szeme, mind csapadéksávjai. A vihar gyűrűalakú volt. A szem meegedése után szeptember 14-én a ciklon ismét visszaesett a 4-es kategóriába, de még aznap ismét elérte a 255 km/h-t, harmadszorra is visszaerősödve a legmagasabb kategóriába 650 km-re északra Puerto Ricotól. Isabel szelei szeptember 15-én visszaestek 230 km/h-ra, és a vihar sebessége egyre inkább gyorsult, míg egyre inkább gyengült, miközben északnyugatra haladt. Isabel szeptember 16-án 2-es kategóriájúvá gyengült, miközben 1035 km-re tartózkodott Cape Hatteras (Észak-Karolina) városától, délkeleti irányba. Isabel erőssége ebben a kategóriában maradt, míg két nappal később elérte az Észak-Karolinai partokat Cape lookout és az Ocracoke-sziget között, 165 km/h körüli percenkénti átlagszéllel. A vihar gyengült a szárazföld felett, de szeptember 19-ig hurrikán maradt, ekkor érte el Virginiát. Miután trópusi viharként átszelte Nyugat-Virginiát, ésgakabbra véve irányát extratrópusi ciklon lett Pittsburg (Pennsylvania) környékén, szeptember 20-án átszelte az Erie-tavat, majd még aznap feloszlott Ontario területén este.

Károk és áldozatok[szerkesztés]

Esőtérkép.

A Karib-szigetek és az Amerikai Egyesült Államok déli része[szerkesztés]

Erős széllökések és csapadékhullámok, illetve dagály érkezett a Nagy-Antillák nagy részére, és a Bahamákra. Floridában, a Flager Beachen 15 méter magas hullámok is elérték a partot. Nassau környékén meghalt egy szörfös az erős áramlatok miatt.

Dél-Karolina legészakkeletibb részében mérsékelt esőzés volt tapasztalhatón(34 mm) a Myrtle Beachen, és trópusi vihar erősségű szél (72 km/h).

Észak-Karolina[szerkesztés]

Isabel komoly károkat okozott az állam területén, összesen $450 millió dollárosat. Dare megyében volt a legsúlyosabb a helyzet, ahol a vihardagály és az erős szél több ezer házat rongált meg. A Hatteras-szigeten 600 méter széles kis öblöt alakult ki a felesleges víztől, és két hónapig maradt meg. Az államban 700,000 házban ment el az áram, és több helyen dőltek ki fák. Az államban 3 ember halt meg (2 közvetlen, 1 közvetett).

Virginia[szerkesztés]

Árvíz.

Az állam délkeleti részében súlyos áadások keletkeztek, ez volt 1933 óta a legsúlyosabb árvíz az államban. Richmondban 2.7 méteres vízállást mértek. A folyók mentén rengeteg otthon vált lakhatatlanná. Rengeteg gát szakadt át, mert a víz meghaladta a magasságukat. A munkásoknak, akik próbálták javítani őket, menekülniük kellett a víz elől. A víztartályok is tönkrementek, 40 perc alatt 44 millió liter (17,000 m3) víz folyt szét kis területen. Az egyetemek és több iskola is 1 hétre bezárt, valamknt még az állam parttól távoli területein is 500 mm feletti csapadék zúdult le. Isabel nagyjából 1,000 házat tett tönkre, és 9,000-et rongált meg az államban. A kár $1.85 milliárd dollár lett, így a legköltségesebb ciklonná vált az állam történelmében. 32-en haltak meg Virginiában.

Közép-atlanti államok[szerkesztés]

Nagyjából 1,24 millió háztartás maradt állam nélkül Marylandben és Washington D.C.-ben, de a legnagyobb gondot az árvíz okozta Maryland keleti részén. Épületek százai lettek megrongálva a hömpölygő víz által, de Baltimore és Annapolis területén is több ház szenvedett kárt az esőzés miatt. Washington D.C.-ben mérsékelt károk keletkeztek a szél és árvíz miatt. Marylandben és a fővárosban $945 millió dolláros kát számoltak.

Delawareban árvízkárok ketkeztek, napokkal azután, hogy a Henri trópusi vihar maradványai károkat okoztak az államban. A mérsékelt szelek (100 km/h) államszerte taroltak le fákat, sövényeket, oszlopokat, és hagytak 15,300 házat áram nélkül. Több alacsonyfekvésű területen alakultak ki villámárvizek az állam belső területén. Az összesített kár $40 millió dollár lett.

Északket USA[szerkesztés]

Isabel extratrópusi ciklonként.

New Jerseyben a szél vezetékeket tépett le és fákat csavart ki az árvíz mellett. Ezrek maradtak áram nélkül. Egy kidőlt fa miatt meghalt egy ember. Egy ember pedig a partvidéken halt meg a nagy hullámok miatt. Az államban $50 millió dolláros kár keletkezett.

Pennsylvaniában $160 millió dolláros kárt, és 2 halott embert eredményezett Isabel. Egy ember karbon-monoxid mérgezést kapott. 1,41 millió háztartásban ment el az áram, miután több fa dőlt rá vezetékekre, ezáltal megsérült több autó és ház.

New Yorkban összesen $90 millió dollár lett a károk összege, Vermontban $100,000 dollár. Hasonló károk keletkeztek kisebb mértékben, mint a többi államban, és 2 ember fulladt meg.

Kanada[szerkesztés]

Nova Scotia területén kisebb belvíz alakult ki Ontariohoz hasonlóan, illetve az Ontariói tavon 4 méter magas hullámok keletkeztek. Hamiltonban a nagy hullámok elöntötték a tengerpartot, és a víz bespriccelt a környező utcákra is. Itt nagyjából 59 mm csapadék hullott, és az orszában 27,000 házban ment el az áram, leginkább Totonto környékén.

Máshol[szerkesztés]

Nyugat-Virginiában, Sugar Grove városában 175 mm csapadékot mértek, ennek eredményeképp több helyen villámárvíz és földcsuszamlás keletkezett. 2 híd össze is dőlt, Springfieldnél pedig kiáradt egy folyó. Mineral megyében egy iskolába beáramlott a víz, és 14 pince el lett árasztva. 2 embert kellett kimenteni autójukból az áradás miatt, a legerősebb szélsebességek viszont csak 72 km/h-sak voltak Martinsburgban. Több fa dőlt ki, és több, mint 1 millió házban ment el az áram. Senki nem halt meg, de a kár $20 millió dollár lett. Ohioban egyes helyeken 75 mm csapadék esett, Michiganben pedig 39, de a Doppler-radar szerint ez valahol akár 64 mm is lehetett.

Grönland[szerkesztés]

Grönlandon a ciklonból maradt gyönge csapadékzóna kisebb havas esőt, havazást okozott délnyugat Grönlandon.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Hurricane Isabel című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]