Szerkesztő:Kovacska99/Andrew hurrikán (1992)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Andrew hurrikán 5-ös kategóriájú hurrikán 1992-ben az Atlanti-óceánon, ami leginkább a Bahamák és Florida térségében pusztított. Ez volt a legerősebb vihar, ami lecsapott Floridára, mígnem Irma 25 évvel később lecsapott. Ez volt a legerősebb vihar, ami az Egyesült Államok bármely területére csapott le, és a legköltségesebb is, amíg 2005-ben a Katrina meghaladta az Andrew által okozott kár összegét. Andrew a szezon negyedik rendszere, a második vihara, de csak az első nevet kapott vihara (egy korábban kialakult szubtrópusi vihar nem kapott nevet). Így nyilván az első hurrikánja, jelentős "major" hurrikánja, és az első 5-ös erősségű ciklonja is.

Andrew hurrikán
5-ös kategóriájú hurrikán (SSHS)
Andrew csúcsintenzitásán a Bahamáknál, augusztus 23-án.
Andrew csúcsintenzitásán a Bahamáknál, augusztus 23-án.

Keletkezett1992. augusztus 16.
Szétoszlott1992. augusztus 29.
Legerősebb szélsebesség280 km/h,
175 mph
Legalacsonyabb nyomás922 mbar,
27.23 Hgmm
Áldozatok65 fő
Károk$27.3 milliárd (1992 USD)
Érintett területekKis-Antillák északkeleti csücske, Nagy-Antillák, Turks- és Caicos-szigetek, Bahama-szigetek, Bermuda-háromszög, Florida, USA, Louisiana, Alabama, Mississippi, Arkansas, Tennessee, Kentucky, Közép-Atlanti államok
Az 1992-es Atlanti-óceáni hurrikánszezon része

Meteorológiai lefolyás[szerkesztés]

Andrew útja.

Károk és áldozatok[szerkesztés]

Rekordok[szerkesztés]

Andrew volt a harmadik legerősebb ciklon partotérésekor, amely az USA bármely területére lecsapott, illetve a harmadik legerősebb vihar is, amely az Egyesült Államok szárazföldjére csapott le. Andrew a hetedik legköltségesebb trópusi ciklon a Katrina (2005), Sandy (2012), Ike (2008), Harvey (2017), Irma és Maria (2017) után, illetve a nyolcadik, a fent említett ciklonok és a Wilma (2005) után.

Kapcsolodó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Hurricane Andrew (1992) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.