Szerkesztő:Kovacska99/Az 1780-as "Nagy hurrikán"

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az 1780-as "Nagy hurrikán"(más néven San Calixto hurrikán, vagy az 1780-as antilláki hurrikán) a valaha volt eddigi legtöbb áldozatot követelő trópusi ciklon a világon, amely 1780 októberében alakult ki a Zöld-foki köztársaság környékén.

1780-as "Nagy hurrikán"
5-ös kategóriájú hurrikán (SSHS)
A hurrikán által leginkább érintett részek
A hurrikán által leginkább érintett részek

Keletkezett1780. október 6.
Szétoszlott1780. október 20.
Legerősebb szélsebesség(egyperces állandó átlag) 323 km/h,
200 mph
Legalacsonyabb nyomás? mbar,
- Hgmm
Áldozatok22,000-27,501 (Leghalálosabb trópusi ciklon a világon)
KárokTetemes károk
Érintett területekZöld-foki Köztársaság, Kis-Antillák (leginkább Antigua és Barbuda), Nagy-Antillák, Puerto Rico, Hispaniola, Bermuda háromszög, Bahama-szigetek, Florida, Bermuda, USA keleti partvidéke
Az 1780-as Atlanti-óceáni hurrikánszezon része

Meteorlógiai lefolyás[szerkesztés]

A hurrikán által (valószínűleg) megrongált régi raktárházak.

A hurrikánt először egy hajóról észlelték, de már oktober elején kialakult Nyugat-Afrika partjainál, de október 9-re érte el Barbados szigetét. Október 10-én volt a legrosszabb a helyzet, a szigeteken a vihar valószínűleg 320-25 km/h-s perces átlagsebességgel mehetett végig, ami magasabb minden atlanti hurrikánénál, de az adatok nem hivatalosak. St. Luciától keletre a vihar északnyugatabbra fordult, és október 12-re már legyengülve érte el Dominikát, és Guadeloupet.

Október 14-én a ciklon megközelítette Puerto Ricot, a Mona átjárón távozva a vihar érte a Dominikai Köztársaságot, és a Turk-szigettől keletre észal felé kezdett haladni, és október 18-án elérte Bermuda szigetét, illetve attól egy kissé délkeletre haladt el, majd 2 nappal később kb. 250 kilóméterre délnyugatra lehetett Új-Funlandtól. Nem sokkal északabbra pedig feloszlott. Egyes feltételezések szerint a vihar kissé közelebb volt Floridához, aztán északkeletre fordulva ment el Bermuda mellett, de a hurrikán pontos pályája nem ismert.

Károk és áldozatok[szerkesztés]

Barbadoson 4,500 ember halt meg, állítólag a vihar olyan fülsüketítő volt, hogy a saját hangjukat sem hallották. Barbadoson egy ép fa vagy épület sem maradt. A szigetek közelében rengeteg hajót söpört el a hurrikán, amikből többet Bermuda partjainál rakott le a ciklon. Martiniqueon 9,000 ember halt meg, és 7.6 méteres volt a vízállás a szigeten. Rengeteg házat bontott le a vihar. Saint Vincenten 600 házból 584 semmisült meg. Saint Lucián és Dominikán is rengetek kár keletkezett, és több, mint 6,000 ház pusztult el, meg sok ember is.

Puerto Ricon árvíz alakult ki, és nagy mértékű szélkárok.

Állítólag a viharban több száz katona és nagyjából 9,000 civil is meghalt.

A károk mértéke és költsége ismeretlen.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Great hurricane of 1780 című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.