Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Hirvenkürpa/Tervezett/Almás projekt/Artemisz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Artemisz
almafajta
EredetMagyarország
Nemesítő neveTóth Magdolna, Kovács Szilvia, Bodor Péter
Nemesítés alapfajtáiPrima x Jonathan
Nemesítés éve1992-2011
Érési időszakSzeptember első fele
Érzékenységmultirezisztens

Az Artemisz, hazai nemesítésű, multirezisztens (az alma legfőbb betegségeinek ellenálló) almafajta, mely kiváló értékmérő tulajdonságokkal rendelkezik. Elsősorban élelmiszeripari célokra javasolt, ugyanakkor a savanykás ízek kedvelőinek friss fogyasztási almaként is ajánlható.

Gyümölcse tetszetős, mélypiros színű, mérete középnagy. Húsa fehér színű, szilárd, roppanós. Íze savanykás, zamatos, enyhén parfümös ízzel.

Nevét Artemisz görög istenségről, a Hold és a vadászat istennőjéről kapta.

Története[szerkesztés]

1992-ben a Prima almafajta szabadmegporzású magoncaként jött létre a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karán (ma Szent István Egyetem). A molekuláris vizsgálatok alapján valószínűsíthetően a megporzó fél a Jonathan fajtába tartozott. Az így létrejött magoncokat szelektálva kiválasztották a legjobb tulajdonsággal rendelkező egyedeket, melyek továbbszaporításra kerültek. Szelekciója a Hesztia fajtáéval együtt történt. A munkálatok irányítója Tóth Magdolna volt.

A fajta 2011-ben nyert állami elismerést, magyar szabadalmi oltalommal védett.

Jellemzői[szerkesztés]

Fája középerős növekedési erélyű, lehajló koronát nevel. A vessző vékony, ízköze közepes hosszúságú. Termőnyársakon és hosszú vesszőkön egyaránt képez termést.

Gyümölcse közepes méretű vagy nagyobb, kúpos alakú, közepesen bordázott. A csészemélyedés szélén erős bordázott. A csésze közepes méretű, középmély, és közepes szélességű. Kocsánya közepes hosszúságú és vastagságú. Héja közepesen hamvas és zsíros tapintású. A héj alapszíne sárga, amelyet barnáspiros fedőszín borít nagy mértékben. Húsa fehér, szilárd, roppanó, savas, enyhe parfümös zamattal.

Termesztési sajátosságai[szerkesztés]

Középkorán fordul termőre, bőtermő. Gyümölcse néhány évjáratban nagy méretet ér el. Megfelelő kalcium ellátottságról gondoskodni kell. Szeptember első felében, koncentráltan érik, mely egy mentes betakarítást tesz lehetővé.

Rezisztencia[szerkesztés]

Ventúriás varasodással szembeni ellenállóságát a Vf és a Vh2 (Vr) rezisztenciagének biztosítják. Lisztharmatra sem fogékony, s a tűzelhalás fertőzésre virágai fogékonyak, hajtásai rezisztensek. A tavaszi fagyokra az Idaredhez hasonlóan kevéssé érzékeny.

Felhasználása[szerkesztés]

Integrált és ökológiai gyümölcstermesztésbe és házikertbe is egyaránt ajánlható. Friss fogyasztásra és ipari feldolgozásra egyaránt alkalmas. A világos hússzín és mélyvörös héjszín kontrasztja különösen alkalmassá teszi almaszirom készítésére, de almalé és sűrítmény készítésére is kiválóan alkalmas.

Források[szerkesztés]